Kuninkuusravit – BLOGI: Kuningasajatus - Kesäjuniori – Kaikkien kaveri

BLOGI: Kuningasajatus – Kesäjuniori – Kaikkien kaveri

Maria Ingmanin Kuningasajatus -blogi kertoo hurahtamisesta raviharrastukseen. Blogin päätähtenä nähdään Marian suomenhevosvarsa Frank Hem sekä kaksivuotias Costi Hem, joka valmentautuu Tapio Perttusella. Tervetuloa seuraamaan mistä matka kohti Kuninkuusraveja alkaa!

Kesäkakara kuvauskohteena

Frank Hem on nyt jo kuusiviikkoinen valloittava vekara. Pikkumies on päässyt oikein parrasvaloihin. Frankin sosiaalisesta ja uteliaasta luonteesta on ollut apua kesäkuun monissa kuvauksissa. Frank nauttii silmin nähden keskipisteenä olemisesta, ja tekee ihmispalvelijoille hyvin selväksi, mihin rapsutuksia kannattaisi kohdistaa. Oman arvonsa selvästi tunteva nuori orijunnu nauttii rakkaudesta ja rapsutuksista. Kuten me kaikki. Kuninkuusraviporukkaakin kävi meitä moikkaamassa ja mukavasta ja aurinkoisesta illastahan tuli varsinainen fanitapaaminen.

Myös Ylen suositussa, ruotsinkielisessä lastenohjelmassa Buu-klubbenissa nähdään Frankin ja Castella Hemin tähdittämä jakso syksyllä. Huh, miten monta tuntia menee muutaman minuutin pituisen jakson kuvaamiseen. Jälleen kerran täytyy kyllä nostaa hattua kasvattajalle Maria Granqvistille, joka rauhallisesti jaksaa kertoa hevosten sielunelämästä myös hevosista täysin tietämättömälle kuvausryhmälle.

Tammat varsoineen ovat harmonisia ja tasapainoisia luonteeltaan, eivätkä anna kuvausten juurikaan häiritä elämää. Vilkaisevat hetken omituisen näköisiä kamerajuttuja ja muuta rekvisiittaa – ja jatkavat sen jälkeen syömistä. Laidunruoho maittaa ja hevoset ovat siirtyneet muutamaksi kuukaudeksi osaksi upeaa, kesän maalaamaa maisemataulua.

Suomilovee

Sanana ”laidun” on mielestäni äärimmäisen kaunis. Mikä sinulle tulee mieleen sanasta? Minun listani on pitkä, mutta voisi esimerkiksi näyttää tältä: Hevoset, varsat, Suomi, kesä, loma, lepo, rauha, luonto, perinteet, aurinko. Myönnän, että hevosihmisenä kyllä kuulen sen pienenpienen kuiskivan äänen takaraivossa, joka yrittää näiden kauniiden sanojen väliin änkeä ikäviäkin sanoja ja kirjainyhdistelmiä, kuten EMS, PPID, kaviokuume, onnettomuudet, haavat, kesäihottuma jne. Kauniit sanat vievät kuitenkin voiton. Tiedän, että laiduntaminen ei sovi kaikille, mutta olen iloinen, että se kuitenkin sopii niin monelle.

Myös kaksivuotias oripoika Costi Hem on nyt orilaitumella. Viime kesänä Costi opetteli tärkeitä nuoren oriin sosiaalisia taitoja isossa laumassa Pulsan orilaitumella, mutta tänä kesänä hän laiduntaa pienemmässä kundiporukassa Orimattilassa. Nuorelle, valmennuksessa olevalle hevoselle laidunajan tarjoama makropalautuminen tekee hyvää. Pidempi ajanjakso, jolloin töitä ei tehdä lainkaan, palauttaa niin fyysisesti kuin psyykkisestikin. Sama pätee tietysti myös meihin ihmisiin. Kesälaidun on hevosen parasta aikaa ja loma ihmisen parasta aikaa!

Costi Hem poikaporukassa oikealla

Suomen kesä on nyt kauneimmillaan ja valo saa ihmeitä aikaan – myös meissä ihmisissä. Kesä yhdistää ihmisiä ja hymy tarttuu herkästi. Se ja suomenhevonen on minun silmissäni sitä aidointa suomilovee.

Nautitaan siis lomasta ja laidunajasta kukin itselle sopivalla tavalla!

– Maria Ingman –

Kuningasajatus 1/2021

Kuningasajatus 2/2021