Kuninkuusravit – Mitkä on Kuninkuusravit?

Kuninkuusravit

Kuninkuusravit ovat ennen kaikkea elämykselliset ravifestarit! Ihania hetkiä hyvässä seurassa. Vaikuttavia suomenhevosia, huippu-urheilua ja hauskaa oheisohjelmaa. Vapaa-aikaa ystävien, hyvän ruoan ja juoman parissa. Ikimuistoinen ilta ravikansan omassa iltajuhlassa.

Virittäydy tunnelmaan tutustumalla kilpailun kulkuun ja aikaisempien vuosien Ravikuninkaisiin ja Ravikuningattariin! Milloin kruunattiin kaikkien aikojen ensimmäinen kuningatar? Entä kuka tätä tammaa ohjasti?

Vuonna 2023 Ravikuningattareksi seppelöitiin Lumi-Oosa ja Ravikuninkaaksi Parvelan Retu.

Mistä on kyse?

Kuninkuusravit ovat Suomen suurimmat ravit ja kuuluvat maan suurimpiin yleisötapahtumiin. Vuosittain paikan päälle saapuu jopa 50 000 katsojaa. Kuninkuusravit ovat poikkeuksellinen kansanjuhla, jonka keskiössä on kansallisrotumme suomenhevonen.

Tammat kilpailevat Ravikuningattaren ja oriit Ravikuninkaan tittelistä. Osallistujat valikoituvat maan parhaiden suomenhevosravureiden joukosta, ja osallistuminen pääkilpailuihin on monen ravi- ja suomenhevosihmisen suurin haave.

Ravikuningattaruus ja -kuninkuus ratkaistaan kolmella osamatkalla, jotka on jaettu kilpailtavaksi kahtena päivänä. Lauantaina kilpaillaan 2 100 metrin osamatka ja sunnuntaina 1 609 metrin ja 3 100 metrin osamatkat. Kokonaiskilpailun voittaa parhaan yhteisajan juossut hevonen.

Ensimmäiset Kuninkuusravit järjestettiin vuonna 1924 ja ne ovat Suomen tunnetuin ja rakastetuin ravitapahtuma. Vuonna 2024 Kuninkuusravit viettävät 100-vuotisjuhlaa ja ne järjestetään Jyväskylässä Killerin raviradalla.

Parvelan Retu seppelöitiin ravikuninkaaksi vuonna 2023