Kuninkuusravit – Historia

Historia

Vuonna 2024 Kuninkuusravit viettävät 100-vuotisjuhlaa Jyväskylässä! Kuninkuusravit järjestetään Killerin raviradalla 26.-28. heinäkuuta 2024.

Ensimmäiset Kuninkuusravit järjestettiin vuonna 1924 Lahdessa ja ne ovat Suomen tunnetuin ja rakastetuin ravitapahtuma. Vuosittain paikan päälle saapuu jopa 50 000 katsojaa. Kuninkuusravit ovat poikkeuksellinen kansanjuhla, jonka keskiössä on kansallisrotumme suomenhevonen.

Kuninkuusravien historian voidaan katsoa alkavan Suurista orikilpailuista, joita järjestettiin valtionajojen yhteydessä 1880-luvulta alkaen. Vuonna 1913 Tampereella kilpailtiin Kuninkuusajot, jotka kuitenkin jäivät historiaan jo ensimmäisen vuoden jälkeen ensimmäisen maailmansodan vuoksi. Viimeinen Suuri orikilpailu ajettiin vuonna 1923 ja ensimmäiset viralliset Kuninkuusravit järjestettiin vuonna 1924.

Lahden vanha ravirata isännöi Kuninkuusraveja seitsemänä ensimmäisenä vuonna. Sen jälkeen Kuninkuusravit ovat kiertäneet maakuntaradoilla ympäri Suomen. Jyväskylä isännöi Kuninkuusraveja ensimmäisen kerran vuonna 1962 ja edellisen kerran vuonna 2008.

Katso YLE Areenasta video vuoden 1962 Kuninkuusraveista

Kuninkuusravien säännöt ovat muuttuneet vuosikymmenten varrella monta kertaa. Merkittävin sääntömuutos tehtiin kuitenkin vuonna 1948, kun tammat saivat oman sarjansa ja ensimmäinen Ravikuningatar seppelöitiin. Siihen sakka tammat ja oriit olivat kilpailleet samassa sarjassa, ja myös tamma voitiin kruunata Ravikuninkaaksi. Näin ehdittiin tehdä viidesti. Reippaan-Liisu seppelöitiin vuonna 1925 ja Tomu neljästi vuosina 1930-1933. Vielä sääntömuutoksen jälkeenkin, vuosina 1948-1956, tamma kruunattiin Ravikuninkaaksi, mikäli se saavutti paremman kokonaisajan kuin ori. Tuona aikana ainoa Ravikuninkaan tittelin saavuttanut tamma oli Suhina vuonna 1956.

Kuninkuusravihistorian menestyneimpiä hevosia ovat oriit Vieteri, Vekseli ja Viesker, joista kukin on seppelöity Ravikuninkaaksi viisi kertaa. Tammat Tomu ja Valomerkki kruunattiin molemmat Ravikuningattareksi neljä kertaa. Tamma Suhina saavutti kolme Ravikuningattaruutta ja seppelöitiin kerran myös Ravikuninkaaksi.

Yksi kiistattomista Kuninkuusravilegendoista on Pentti Savolainen. Hänen kasvattinsa, joihin kuuluvat muun muassa Vekseli ja Vieteri, ovat saavuttaneet tittelin yhteensä 13 kertaa. Vuonna 1984 hänen kasvattamansa, valmentamansa ja ohjastamansa ori Vekseli ja tamma Vekkuliina kruunattiin kuninkaaksi ja kuningattareksi. Sittemmin kukaan ei ole pystynyt samaan.