Kuninkuusravit – Säännöt

Säännöt

Kuninkuusravit ovat Suomen suurimmat ravit ja kuuluvat maan suurimpiin yleisötapahtumiin. Vuosittain paikan päälle saapuu jopa 50 000 katsojaa. Kuninkuusravit ovat poikkeuksellinen kansanjuhla, jonka keskiössä on kansallisrotumme suomenhevonen.

Tammat kilpailevat Ravikuningattaren ja oriit Ravikuninkaan tittelistä. Osallistujat valikoituvat maan parhaiden suomenhevosravureiden joukosta, ja osallistuminen pääkilpailuihin on monen ravi- ja suomenhevosihmisen suurin haave.

Ravikuningattaruus ja -kuninkuus ratkaistaan kolmella osamatkalla, jotka on jaettu kilpailtavaksi kahtena päivänä. Lauantaina kilpaillaan 2 100 metrin osamatka ja sunnuntaina 1 609 metrin ja 3 100 metrin osamatkat. Kokonaiskilpailun voittaa parhaan yhteisajan juossut hevonen.

Ensimmäiset Kuninkuusravit järjestettiin vuonna 1924 ja ne ovat Suomen tunnetuin ja rakastetuin ravitapahtuma. Vuonna 2024 Kuninkuusravit viettävät 100-vuotisjuhlaa ja ne järjestetään Jyväskylässä Killerin raviradalla.

Suomen Ravikuninkuuskilpailut

Säännöt

1 §

Suomen Hippos ry (jäljempänä Suomen Hippos) järjestää yhdessä luvansaaneen jäsenseuran kanssa Suomen Ravikuninkuuskilpailut kerran vuodessa tapahtuvana kaksipäiväisenä kilpailuna. Kilpailut järjestetään mahdollisuuksien mukaan eri puolilla Suomea heinä-elokuussa Suomen Hippoksen tarkemmin määräämänä ajankohtana.

2 §

Kilpailun järjestämisoikeutta hakevan jäsenyhteisön on tehtävä kirjallinen anomus Suomen Hippoksen hallitukselle osoitettuna hallituksen määräämänä aikana. Kuninkuusravien järjestämisoikeudet julistetaan haettavaksi kolmelle vuodelle kerrallaan joka kolmas vuosi. Suomen Hippoksen hallitus tutkii järjestämisoikeutta anoneiden jäsenyhteisöjen valmiudet ja paikkakunnan sopivuuden ja tekee esityksen Suomen Hippoksen valtuuskunnan päätettäväksi.

3 §

Ravikuninkuuskilpailussa kilpailevat hyväksyttävästi jalostusarvostellut suomenhevosoriit ja -tammat, kummatkin erikseen omana kilpailunaan.

4 §

Ravikuninkuuskilpailuun kelpuutetaan erillistä Kuninkuusravien valintasääntöä noudattaen 12 oritta ja 12 tammaa, jotka kilpailevat omissa lähdöissään ensimmäisenä päivänä 2100 metrin matkalla ryhmäajona ja toisena päivänä 1609 metrin ja 3100 metrin matkalla ryhmäajona.

Kahdelle ensimmäiselle matkalle osallistujat valitsevat etu- tai takarivin lähtöpaikan Kuninkuusravien pisteytyksen perusteella. Pisteytyksen paras valitsee ensimmäisenä haluaako kahdelle ensimmäiselle matkalle etu-(radat 1 – 8) vai takarivin (radat 9 – 12) lähtöpaikan, sitten pisteytyksen toiseksi paras suorittaa valinnan jne. Mailin matkalla lähtöradat ovat lähtöriveittäin käänteiset 2100 metrin lähtöön verrattuna. Kahdella ensimmäisellä matkalla parhaan yhteenlasketun ajan saavuttanut valjakko valitsee 3100 metrin matkalle lähtöratansa ensimmäisenä, toiseksi parhaan yhteisajan saavuttanut valjakko toisena jne. Jos yhteenlaskettu aika on sama, valintajärjestys ratkaistaan arpomalla.

5 §

Kokonaiskilpailun paremmuus ratkeaa hevosten kaikilla kolmella matkalla saavuttamien kokonaisaikojen perusteella. Pienimmän yhteisajan saavuttanut ori on ravikuningas ja tamma ravikuningatar. Jos paremmuutta selvitettäessä kahdella hevosella on sama kokonaisaika, ratkaisee keskinäinen järjestys pisimmällä matkalla. Tasapääjuoksun sattuessa ratkaisee osalähtöjen voittojen määrä ja sitten sijalukujen summa. Jos nekin ovat samat, tulee kaksi voittajaa.

6 §

Kuninkuuskilpailun palkintoina jaetaan vähintään I, II, III, IV, V ja VI palkinto erikseen oriille ja tammoille. Hylätty tai keskeyttänyt hevonen ei voi kilpailla kokonaispalkinnoista, mutta voi kilpailla lähtöpalkinnoista. Kiertopalkinnot saa parhaimman yhteisajan saavuttanut hevonen, ellei jonkin palkinnon osalta toisin ole määrätty.

7 §

Kilpailun palkintotasoa ja muita järjestelyjä koskevia asioita valmistelee kutakin kuninkuusravitapahtumaa varten erikseen perustettu päätoimikunta, johon kuuluu neljä järjestävän seuran valitsemaa edustajaa, neljä Suomen Hippoksen hallituksen valitsemaa edustajaa, yksi edustaja edellisten ja yksi edustaja seuraavien Kuninkuusravien järjestäjäseurasta.

Kilpailujen palkinto- ja hintatasoa sekä markkinointisuunnitelmaa koskevat päätökset tulee alistaa Suomen Hippoksen hallituksen vahvistettavaksi. Muutoin noudatetaan voimassa olevia ravikilpailusääntöjä.

8 §

Muutoksia näihin sääntöihin voi tehdä ainoastaan Suomen Hippos ry:n hallitus.