Yhteinen, mutta silti oma harrastus – Hevoset vievät Jani ja Simo Partasta

Yhteinen, mutta silti oma harrastus – Hevoset vievät Jani ja Simo Partasta

Pienet riidat kuuluvat luonnollisesti jokaisen isän ja pojan suhteeseen. Raviurheiluun Jani ja Simo Partasen erimielisyydet eivät ulotu.

Ilmajokelainen poniraviurheilija Jani Partanen, 17, on tänä syksynä muuttanut opintojen vuoksi pois kotoa. Isä Simo Partaselle, 49, muutos on tuonut mukanaan kävelylenkkejä Janin kilpaponin kanssa. ”Apuvalmentaja” vie hyvätapaista Riinan Rusinaa lenkille vaikka pyörän selästä taluttaen.

”Poni asuu täysihoitotallilla parin kilometrin päässä kotoamme, joten sen jokapäiväiseen hoitoon ei tarvitse välttämättä puuttua. Ja kilpaponina sen kunto on sellainen, ettei sitä joka päivä ajaa tarvitse. Nyt kun Janin on viikot pois, minä lähinnä kävelyttelen ponia ja touhuilen sen kanssa pari kertaa viikossa. Tai ajan hölkkälenkin”, Simo Partanen kertoo.

Alajärvellä opiskeleva Jani tulee viikonlopuiksi kotiin ja hoitaa ponin varsinaisen treenin. Hän ajaa sillä joitakin vetolenkkejä viikonlopun aikana.
”Juuri nyt ei ole tarvetta kovalle treenille, eli siinä mielessä opiskelemaan lähtö ei ole vaikeuttanut harrastamista. Isä hoitaa ponin kevyemmän liikutuksen, joten kunto on Rusinalla pysynyt hyvänä.”

Molemmat ohjaksissa

Ravit ovat isän ja pojan yhteinen harrastus, mutta pääosin toisistaan erillinen. Jani on poniraviurheilija ja treenaa ja kilpailee ponillaan, Simo puolestaan hiittaa hevosia Tommi Ala-Nikkolan tallilla.
”Olen harrastanut raveja aivan pienestä asti. Meillä oli kotona Juankoskella hevosia ja aina joku startissakin. Kunnes aikuisiällä tuli melkein kahdenkymmenen vuoden tauko, etten koskenutkaan hevoseen. Seurasin kyllä raveja televisiosta ja pelasinkin, mutta varsinaisesti hevosten kanssa en ollut tekemisissä pitkään aikaan. Sitten Ala-Nikkolan Tommi kysyi, tulisinko joskus kaveriksi ajamaan ja hiittaamaan hevosia. Hän kun tiesi, että osaan ajaa. Siitä se sitten lähti.”

Simo Partanen käy hiittikaverina ravitallilla viikoittain, parhaana parikin kertaa. Käytännön tekeminen hevosten kanssa on tuntunut tauon jälkeen mukavalta.

Pikkupoikana Jani Partanen innostui isän mukana hevosista ja otti ensikosketuksen raveihin Seinäjoen poniravikoululla noin kahdeksan vuotta sitten.
”Kävin kursseilla ja ajoin poniajoluvan. Silloin en muista, että kursseilla olisi ollut lisäkseni muita poikia. Vasta aivan viime aikoina on ponilähdöissäkin näkynyt enemmän poikia. Tuntuuhan se erikoiselta, että hevoslähdöissä miehet ovat enemmistössä, mutta ponistarteissa on toisin. Toivottavasti poikien tulo lajin pariin innostaa muitakin poikia. Ettei tarvitse ajatella, että tämä on tyttöjen juttu.”

Kun Jani kilpailee Riinan Rusinan kanssa – hyvällä menestyksellä muuten – isä on aina mukana autonkuljettajan ja varikkoapulaisen roolissa.

”Janin kisoja en jännitä juurikaan. Toki hyvällä tavalla pitääkin jännittää, mutta koskaan ei tarvitse murehtia, että miten hän pärjää. Jani on rauhallinen kuski, joka haluaa ajettavalle ehjän ja hyvän juoksun, päivän kunnon mukaan. Se on hyvä tyyli.”

Kilpaisemisesta ammatti

Käytännön hevosmiestaitonsa Jani Partanen on ammentanut poniravikoulun kursseilta, vaikka isällä on toki ollut oma roolinsa. Antaako isä-Partanen valmennusvinkkejä pojan ponin treeneihin tai kuskin otteisiin muutoin?
”Kyllä me yhdessä treeniä suunnitellaan, mutta ei ollenkaan niin, että isä sanoo, miten tehdään. Ajamiseen isä ei puutu mitenkään. Sen oppii ajamalla ja myös videokirjastosta startteja katsomalla oppii paljon. Raveista meillä ei isän kanssa tule riitaa, muista asioista voi tullakin”, Jani Partanen summaa.

Alkuvuonna Jani Partanen mietti hetken verran, lähtisikö opiskelemaan hevosalaa. Lopulta toinen mielenkiinnon kohde vei voiton.
”Tykkään hevosista ja raveista, mutta pidän hevosia harrastuksena, en halua siitä työtä. Tietokoneet kiinnostavat vielä enemmän, ja nyt opiskelen tieto- ja viestintätekniikkaa Järviseudun ammatti-instituutissa. Olen pelilinjalla eli kilpapelaajan ura e-urheilussa kiinnostaa. Pelini on CS Go/Counter-Strike. Tykkään kilpailla, kilpaileminen on mun juttu.”

 

Kaikki kuvat: Seija Paananen

Isänpäivän lahjavinkit