Kuninkuusravit – Veljesten ”sota” - Vixen ja Vixus taistelevat kuninkuudesta

Veljesten ”sota” – Vixen ja Vixus taistelevat kuninkuudesta

Tuusniemeläinen suomenhevoskasvattaja Anna-Kaisa Tenhunen, 32, sanoo olevansa kova jännittämään.
Tulevana viikonloppuna jännitykseen on aihetta kaksinkertaisesti.

Anna-Kaisa Tenhusen veljensä Juha-Matti Smolanderin kanssa omistama suomenhevostamma Xena on melkoinen tamma. Tamman jälkeläisistä kaksi osallistuu tänä vuonna kuninkuuskilpailuun. Tilanne on hyvin harvinainen suomenhevoskasvattajalle. Tai ei harvinainen, ainutlaatuinen se on. Xenan varsat Vixus ja Vixen ovat täysveljeksiä, molempien isä on Viesker.

”Pakko myöntää, että on tavattoman jännittävää. Tulee olemaan henkisesti rankka viikonloppu. Olen muutenkin aika kova jännittämään. Kaksi omaa kasvattia kuninkuusravien pääkilpailuissa yhtä aikaa, onhan siinä syytä jännittää. Kuninkuusraviviikonloppuna on onneksi myös omia hevosia molempina päivinä startissa, niin en ehkä ehdi niin kauheasti hermoilla Vixuksen ja Vixenin puolesta”, Anna-Kaisa Tenhunen juttelee.

Tenhunen sanoo jännittämisensä ilmenevän siten, että hän on tavallista hiljaisempi ja totisempi. Juttu ei oikein lennä.

Vixus ja Katja Melkko sekä Janne Soronen, Pikkuprinssi-lähdön voiton jälkeen, Kuninkuusravit 2017, Vermo, kuva Laura Laakso

Vixus, valmentaja Katja Melkko sekä ohjastaja Janne Soronen. Kuva: Hippos

Haikeat heipat

Anna-Kaisa Tenhunen ja hänen perheensä kasvattaa suomenhevosia Tuusniemellä, Pohjois-Savossa. Tenhunen kiittelee suomenhevosinnostuksestaan verenperintöä ja Xenasta ukkiaan Topi Smolanderia, joka hankki 1960-luvulla tamma Riitan (i. Veli-Luikka e. Eila), josta hieno tammalinja sitten lähti.

Kuninkuuskilpaan asti nyt päässeiden veljesten tarinat ovat osin hieman toisistaan poikkeavat. Vixeniä voi kuvailla jopa tilaustyöksi, Vixusta ei sinne päinkään.

”Tunsin Markus Porokan opiskeluajoilta, kävimme molemmat Kaustisen raviopistoa. Markus joskus heitti, että teepä Xenalla orivarsa Vieskeristä, niin ostan sen. Näin kävi. Kun Vixen oli muutaman päivän ikäinen, Markus tuli sitä katsomaan ja kaupat tehtiin siinä kesän aikana. Kun ori vieroitettiin emästään, se muutti heti Porokan tallille Juukaan.”  

Viesker isäoriina miellytti Tenhusta siinä määrin, että hän astutti Xenan sillä kaikkiaan viisi kertaa. Tavoitteena oli saada tammavarsa, uusi siitostamma Xenan jälkeen. Mutta Vieskeristä Xena teki vain poikia.

”Vixus oli parin kolmen kuukauden ikäinen, kun Sorosen Janne soitteli isälleni, että kuulin että teillä on orivarsa Vieskeristä, onkohan se myytävänä. Isä ei sanonut muuta kuin, että kysy tytöltä, varsa on hänen. Eräiden Joensuun 75-ravien jälkeen Janne tuli sitten katselemaan hevosiamme laitumelle. Siitä kului tovi, kun kauppaan päästiin.”

Vixus vietti Tenhusen hoivissa vielä pitkään ennen muuttoa Lumijoelle Sorosen talliin. Ori oli puolitoistavuotias ja Tenhusten ajolle opettama, kun se lähti Tuusniemeltä.

Vixen Kuva: Anu Leppänen

”Varsan lähtöön liittyy aina tiettyä haikeutta, mutta pääasiassa iloa. On mukava tietää, että varsa pääsee hyvään paikkaan, missä sillä on mahdollisuudet kehittyä ja hyvä valmentaja.”

Millaista todennäköisyyslaskennan tai perinnöllisyystieteen taitoa tarvitaan, jotta saa aikaan näinkin komeasti menestyneitä suomenhevosia?
”Tärkeää on ymmärtää tamman heikkoudet ja valita ori niin, että sillä on vahvuudet juuri tamman heikoissa ominaisuuksissa. Xena esimerkiksi oli aika kuuma kilpailutilanteessa, niin haluan oriista tulevan järkevyyttä ja hyvää luonnetta. Rakenteellisesti Xenassa ei ole kompastuskiviä. Ei ole mitään sellaista, että kas kun tammalla on tällaiset jalka-asennot, niin en voi astuttaa tuolla ja tuolla oriilla”, Tenhunen selvittää.

Suomenhevoskasvattajana Anna-Kaisa Tenhunen ei koe saavuttaneensa nyt kaikkea, vaikka kaksi kasvattia onkin suomenhevosrodun tärkeimmässä kilpailussa, ehdottomasti Suomen huipulla siis. Työ jatkuu yhä.
”Xena alkaa olla jo sen ikäinen, että ehkä kaksi varsaa on sillä mahdollisuus teettää. Viime vuonna se sai ensimmäisen tammavarsansa Venuksen (i. Jokivarren Kunkku). Toivotaan, että se jatkaa Xenan perintöä.

21-vuotiaan Xenan pojat, Vixen, 12, ja sen pikkuveli Vixus, 7, mittelevät ravikuninkaan tittelistä 1. – 2.8.2020 Seinäjoella. Lauantaina kello 17 Anna-Kaisa Tenhunen on puhumaton ja vakava. Se hänelle sallittakoon.

Vixus Kuva: Hippos

 

 

Teksti Kirsi Haapamatti