Kuninkuusravit – Uudet kruunupäät ja repullinen hyviä muistoja

Uudet kruunupäät ja repullinen hyviä muistoja

Uudet ravikuninkaalliset on kruunattu! Vuoden 2021 ravikuningatar on Suven Sametti. Vuoden 2021 ravikuningas on Evartti.

Uudet ravikuninkaalliset on kruunattu! Vuoden 2021 ravikuningatar on Suven Sametti. Vuoden 2021 ravikuningas on Evartti.

Suven Sametin kruunu on huomattava saavutus, sillä tamma on nuori, vasta 6-vuotias. Evartin voittoa on myös syytä suitsuttaa, sillä ori oli paras myös viime vuonna. Se oli siis hallitseva ravikuningas, ja jatkaa tuossa roolissaan ainakin ensi vuoteen. Sen menestystä tänä vuonna voi pitää pienenä ihmeenä muutenkin, sillä sillä oli vielä muutama kuukausi sitten vakavia terveysongelmia. 

Ravikuninkaallisten mittelö tarjosi sunnuntaina unohtumattomia ravihetkiä moneen kertaan. Esimerkiksi tammojen mailin matkalla Liisan Tulilintu voitti suvereenilla esityksellään. Edellispäivänä, ensimmäisellä osamatkalla, se uupui täysin ja jäi viimeiseksi. Avausmatkan lauantaina voittanut Hetviina jäi maililla hännille. Oriitten kisassa dramatiikkaa tarjosi puolestaan se, että Jokivarren Kunkun taustajoukot ilmoittivat hevosen jättävän leikin kesken toisen osamatkan jälkeen. Jokivarren Kunkku juoksi maililla kolmanneksi, Evartin voittaessa. Enon Vilpin maili päätyi hylkäykseen, kun ori sortui laukkaamaan. Hylkäyksen myötä Enon Vilppi ei ollut enää mukana kokonaiskilpailussa.  

Kuninkuusravien lopputulos on kuitenkin selvä aina vasta, kun kaikki kolme osalähtöä on ajettu. Viimeisin on 3100 m kilpailu. Se on raskas matka, etenkin kun hevoset ovat jo saman päivän aikana juosseet mailin. Toisinaan asetelmat kääntyvät tämän viimeisen matkan aikana päälaelleen. Kisan päättävä matka on varmasti raskas myös henkisesti, sillä se on poikkeuksellinen ravikilpailumatka. Hevoset ovat tottuneet, että radan ympäri juostaan korkeintaan kaksi kertaa. Mitä mahtaa niiden mielessä liikkua, kun edessä on vielä kolmas kierros? Henkistä kanttia kysytään varmasti, fyysisten voimien ja sitkeyden lisäksi.

Kuningatarkilpailun kolmannen osakilpailun voitti hurjalla loppukirillään Liisan Tulilintu. Tamman kisareissu oli yhtä vuoristorataa. Ensimmäisessä lähdössä se tuli viimeiseksi, kahdessa toisessa voitti. Kokonaiskilpailun voittajaksi juoksi ja kuningattareksi kruunattiin kuitenkin Suven Sametti. Se saavutti kaikkien osalähtöjen yhteenlasketuissa ajoissa pienimmän kokonaisajan. Yhtään voittoa se ei viikonlopun aikana napannut. Se tuli kaksi kertaa toiseksi ja kerran kolmanneksi. Se oli kokonaiskisassa silti tammoista nopein.

Kuninkaiden viimeiseen osakilpailuun jäi myös jännitysmomentteja, vaikka Evartti olikin voittanut kaksi edellistä matkaa. Kolmatta se ei voittanut, vaan pitkän matkan vei reilusti nimiinsä Vixeli. Evartti tuli pitkällä matkalla toiseksi ja sai pitää viime vuonna hankkimansa ravikuninkaan tittelin.

Tähdennettäköön vielä, että kokonaiskisan voittajat eivät aina ole heti selvillä, vaikka kaikki kolme osakilpailua olisi ratkottu. Usein on odotettava jonkin aikaa, että hevosten yhteisajat on laskettu yhteen ja varmistettu tuomaristossa. Tämä tuo oman lisäjännityksensä tapahtumaan. Tällä kertaa kuningatarkisan voittajan ja hopeamitalistin välinen ero oli 0,4 sekuntia ja kuninkuuskisan 1,6 sekuntia.

Vuoden 2021 Kunkkarit on siis vietetty, mutta kuninkaallisten hovi ja me alamaiset karkeloimme ja fiilistelemme vielä pitkään. Luomme tässä vielä sanoin ja kuvin pienen katsauksen päivän antiin ja tunnelmiin.

Uudet ravikuninkaalliset 2021! Suven Sametti ja Evartti.

Kuninkaallisten kulisseissa

Aamulla hyvissä ajoin uuteen päivään heräsi kuningatarkilpailuun osallistunut Suven Sametti hyvin pehmustetussa karsinassaan. Orimattilasta Seinäjoelle matkannut tamma yöpyi Kuninkuusravien aikaan Seinäjoen poniravikoulussa, joka sijaitsee raviradan alueella.
– Hevonen on hyvillä mielin, se nukkui varmasti hyvin, hoitaja Pinja Kalenius kertoi.
Aivan yösydäntä lukuun ottamatta Kalenius vietti suojattinsa kanssa pyöreitä päiviä raskaan Kuninkuusraviviikonlopun aikana.
– Sametti on hoitohevosena helppo. Se on sellainen, jolle käy kaikki, Kalenius kuvaa.
Pinja Kalenius tietää, mistä puhuu. Hän on hoitanut Suven Samettia jo useamman vuoden.
Poniravikoulun talli on suosittu vierastalli suurkilpailuissa. Vaikka tallirakennus on keskeisellä paikalla, sisällä tallin käytävällä on rauhallista ja hiljaista. Sellaisessa tunnelmassa kelpaa huippu-urheilijan valmistautua.

Kuvaushetkellä Pinja Kalenius oli valmistelemassa Samettia valjastusta varten. Tamma näytti nauttivan harjauksesta täysin siemauksin. Tässä kohtaa emme vielä tiedä, että karvaa kiillotetaan tulevalta ravikuningattarelta.

Kuningatarkilpaan niinikään osallistuvan Hetviinan valjastuskatoksessa oli kaviokkaita kaksin kappalein. Festarisilmillä olisi voinut luulla, että Hetviinan vieressä seisoskeli sen miniatyyrinen kaksoisolento.
– Froodo on Hetviinan mentaalivalmentaja, Hetviinan hoitaja Heidi Nurmi naureskeli.
Shetlanninponi Froodo ei söpöstä ulkomuodostaan tosiaan ole mikään koriste, vaan tärkeä osa hevosen taustatiimiä. Poni kulkee Hetviinan mukana Kuninkuusravireissuilla, niin aikaisempinakin vuosina.
– Kun poni on mukana, on Hetviina paljon rauhallisempi. Ilman Froodoa se stressaisi ja jännittäisi, eikä söisi ja joisi hyvin.

Hetviina todella näytti ennen sunnuntaipäivän startteja olevan täysin zen Froodo rinnallaan. Molemmat seisoskelivat katoksessa kylki kyljessä silmät ummessa. Toki valokuvausta varten simmut avattiin.

Mitä olisi kuninkaallinen ilman hoviaan? Kuninkuusraveissa oli kaikilla pääkilpailun osallistujilla on koko kisan ajan käytössään omaa “hoviväkeä”. Hovin tehtävänä on kohdella supertähti-hevosia ja taustajoukkoja asiaan kuuluvan arvokkaasti.
– Hommani on huolehtia, että tiimillä on koko ajan kaikki hyvin. Haen heille ruokalippuja, tuon esittelyloimet, huolehdin aikatauluista ja hoidan muita juoksevia asioita. Tietenkin myös tsemppaan ja elän mukana. Olen osa tiimiä, Maria Rehula luetteli Enon Vilpin valjastuskatoksella aamupäivällä.
Porilainen Maria Rehula pitää itse oriasemaa, ja hän kuvailee hoviväki-pestiään senkin kannalta mielenkiintoiseksi:
– Tavallaan tulee fiilis, että olen täällä lähietäisyydeltä katsomassa omien kätteni jälkiä. Tässä tapaa kasvotusten ihmisiä, joita on aikaisemmin nähnyt vain nimenä. On ollut kiireistä ja oikein mukavaa.
Rehula palveli Kunkkariviikonlopun aikana kaikkiaan neljän hevosen hovissa, joten pyöritystä on riittänyt.

Maria Rehula oli heti aamusta palvelemassa pääkilpailujen osallistujia. Taustalla valjastetaan Enon Vilppiä.

Oi nouse, Suomi, näytit maailmalle

Kuninkuusravit ovat suomenhevosen juhla, siksi tapahtumassa on aina hyvällä tavalla isänmaallisväritteinen henki. Sitä loi sunnuntain avajaisiksi lapualainen maailmanluokan sähkökitaravirtuoosi Juho Ranta-Maunus, 14. Finlandia-hymni soi modernisti ja taitavasti.

Juho Ranta-Maunus ja Finlandia-hymni.

Sykähdyttävä oli myös eräs “ohimarssi”, kun vuoden 2008 ravikuningatar Velin Vinke ravasi tyylikkäästi etusuoralla. Kärryissä raviyleisöä tervehtien istui tietenkin omistaja Aarne Halla-Aho. Kaksikkoa voi hyvällä syyllä nimittää ravien legendoiksi. Velin Vinke on 21-vuotias, ja Aarne Halla-Aho täyttää muutaman päivän kuluttua 85 vuotta. Sympaattinen parivaljakko kirvoitti lämpimät aplodit.

Mitä upeaa tyyliä legendoilta! Velin Vinke ja Aarne Halla-Aho.

Vielä voimme kiittää luontoäitiä, joka säästi tapahtuman suuremmilta sateilta. Sunnuntaina sateli hetken, mutta pian taas aurinko paistoi kauniisti. Kuitenkin, kun ravikuninkaalliset oli valittu ja vietettiin perinteisiä kruunajaisjuhlallisuuksia, taivas avautui ja tarjosi kunnon suihkun koko juhlakansalle.

Tältä näytti ohjastaja Tapio Perttusen naama sadekelillä ajamisen jälkeen.

Kiitokset!

Seinäjoen Kuninkuusraviorganisaatio kiittää oikein lämpimästi kaikkia teitä, jotka teitte tämän upean, yhteisen tapahtumamme mahdolliseksi! Ensi vuonna Kuninkuusravit ravataan Forssassa. Forssalaiset kävivätkin toivottamassa meidät tervetulleiksi vuoden 2022 Kunkkareihin. Nähdään siellä!

Forssalaiset kävivät toivottamassa tervetulleeksi ensi vuonna.