Tuomaalassa harrastetaan ratsastusta ja raveja - “Aika hienoa, kun on sellainen tuki, että isälle voi aina soittaa”

Tuomaalassa harrastetaan ratsastusta ja raveja – “Aika hienoa, kun on sellainen tuki, että isälle voi aina soittaa”

Nelinkertaisen Kuninkuusravikävijän Lakan Leijan taustalta löytyvän lapualaisen Tuomaalan perheen isänpäivään kuuluvat hevoset – aivan kuten vuoden jokaiseen muuhunkin päivään.

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran 11/20

Kaksossiskoille Sari ja Anne Tuomaalalle talli on ollut pienestä lähtien kuin toinen hoitopaikka. Perheessä on ollut aina hevosia. Maatalousyhtymä Tuomaalan nimissä on kasvatettu reilu 50 hevosta ja isä Erkki Tuomaala on valmentanut ravihevosia niin pitkään kuin tyttäret muistavat.

Vahvasta ravitaustasta huolimatta tyttäret päätyivät ratsastuksen pariin. Äiti Aino Tuomaala osti aikoinaan tyttärille ponin, jolla he saivat ratsastaa. Suurempi innostus syttyi kuitenkin vasta vuosia myöhemmin yläasteikäisenä.

Kun Isä-Erkin valmentama Kiteri joutui jättämään jännevamman vuoksi kilparadat, se siirtyi ratsastuskäyttöön. Hevonen luvattiin Annelle ja Sarille, jos he lupaisivat pitää siitä huolta. Lukioaikana aikana hevoset alkoivat kiinnostaa siskoksia vielä enemmän ja ravitallilla asunut Kiterikin muutti maneesitallille.

”Isä on sanonut, että ratsut vain kuluttaa, mutta on silti aina tukenut meitä harrastuksessa ja silloin jo kuskannut valmennuksiin”, tyttäret kiittelevät.

 

Lakan Leija treenaa kesäisin uimalla (Kuva: Sari Tuomaala)

 

Ratsastus on vahvasti kummankin elämässä läsnä edelleen. Nykyään Helsingissä asuvalla Annella on oma puoliverinen, jonka kanssa kilpailee kouluratsastuksessa. Vantaalla asuva Sari puolestaan valmentautuu vuokrahevosensa kanssa.

Välimatkasta huolimatta tyttäret ovat raviharrastuksessa mukana ja isän kanssa soitellaan hevosiin liittyvistä asioista lähes päivittäin.

”Ennen ja jälkeen starttia soitellaan ja jutellaan mikä fiilis jäi, meni sitten hyvin tai huonosti. Jos meni huonosti, niin mietitään mistä se voisi johtua”, Anne Tuomaala kertoo.

Aina heinän vaihtuessa Anne päivittää ruokintasuunnitelman. Ja usein, kun Lapualta lähdetään raveihin Etelä-Suomen radoille, ovat tyttäretkin paikan päällä katsomassa.

”Sitten ne antaa niitä ratsupuolen neuvoja. Kai siellä on tarkempaa ruokinta ja hoitopuoli kuin ravihevosilla. Kaiken maailman lihashuoltoja on tullut enemmän mitä aiemmin. Aivan hyvä, kun on ratsuja ja ravureita, voisi näitä enemmän yhdistää. Sama välikäsi siinä on hevonen, ei se miksikään muutu”, Erkki Tuomaala sanoo.

 

Lakan Leija on sijoittunut kuningatarkilpailussa kerran toiseksi ja kahdesti kolmanneksi (Kuva: Maisa Hyttinen)

 

Ottaako pitkän linjan valmentaja sitten tyttärien neuvoja vastaan?

”Kyllä, mutta tietysti niitä aina vastustaa ensin”, valmentaja naurahtaa ja vastavuoroisesti antaa neuvoja myös tyttärilleen.

”Mutta ei ne mua kuuntele”, hän epäilee.

Tyttäret kuitenkin kuuntelevat isän neuvoja tarkalla korvalla. Kun omien tai vuokrahevosten kanssa on tullut ongelmia, on otettu yhteys isään. Nykyään monista asioista selviytyy ominkin neuvoin, mutta isälle soittamalla saa toisen mielipiteen.

”Aika hienoa, kun on sellainen tuki, että isälle voi aina soittaa”, tyttäret toteavat.

Hyviä neuvoja on saatu monia.

”Iskä usein sanoo, että hoida hevosta aina niin kuin se olisi kipeä. Se on myöhäistä sitten, kun esimerkiksi jalassa on jo vamma. Eli pitää kylmätä ja hoitaa, ja oppia tuntemaan hevonen terveenä, niin osaa sitten huomioida, jos sillä on vaikka lämpöä jaloissa tai se reagoi selästä”, Sari Tuomaala sanoo.

 

Osta isänpäivälahjaksi liput vuoden 2024 Kuninkuusraveihin!