Kuninkuusravit – Tietojen etäluenta alkaa Seinäjoella

Tietojen etäluenta alkaa Seinäjoella

APRILLIA! Seinäjoen ja Kaustisen raviradat ovat ensimmäisinä raviratoina mukana Sitran tietoyhteiskuntaklusterin rahoittamassa hankkeessa, jossa kehitetään moderneja tapoja ravihevosten tunnistamisen sujuvoittamiseksi ja muiden hevostietojen saamiseksi kilpailun järjestäjien käyttöön. Hanke on edennyt vaiheeseen, jossa on kehitetty teknologinen innovaatio erityisesti hevosurheilutapahtumiin soveltuvaksi.

Järjestelmä tunnistaa kilpailuun pyrkivän hevosen mikrosirun avulla etäluentana. Varikkoportille rakennetaan tunnelimainen tilapäisrakennelma, jonka läpi hevoset kulkevat. Järjestelmä tunnistaa hevosen ja skannaa sen kehosta mahdolliset rakenteelliset ja muut suoritukseen vaikuttavat viat ja vammat. Jos ongelmia havaitaan, järjestelmä lähettää hälytyksen kilpailueläinlääkärin älylaitteeseen, joka saapuu tarkastamaan hevosen ja joko vahvistaa tai epää kilpailuun osallistumisen. Järjestelmä on kytketty eläinlääkäriaseman ajanvarausjärjestelmään, joka varaa hevoselle klinikka-ajan. Tästä tulee tieto hevosen vastuuvalmentajan ja omistajan Heppa-järjestelmässä ilmoittamaan puhelinnumeroon.

Järjestelmä otetaan käyttöön Seinäjoen Kuninkuusraveissa 2021. Sitä ennen se on testikäytössä Seinäjoen raviradalla pisteluontoisesti. Ensimmäisen kerran se on koekäytössä torstaina 1.4. klo 12 alkaen Seinäjoen Ravikeskuksessa. Järjestelmän toimivuutta testataan radalla hiittaavilla hevosilla. Kannustamme tulemaan hiitille tuohon aikaan, sillä koekäytössä olevan järjestelmän analyysiin osallistuminen on ilmaista (luu- ja nivelrakenneanalyysin osalta, muista löytyvistä ongelmakohdista veloitetaan hinnaston mukainen klinikkamaksu. Mahdollisiin omistajille syntyviin kustannuksiin voi myöhemmin hakea palautusta kotitalousvähennyksestä, ks. Verohallinnon sivut).

Mikäli etäluennan ja järjestelmän käyttäjäkokemukset ovat hyviä, laitteiston nopeaa siirreltävyyttä ja asentamista testataan Ravilauantaissa Kaustisella. Myöhemmässä vaiheessa etäluenta tarkkaa myös hevosen lääkeainejäämiä. Innovaation ollessa vielä prototyyppivaiheessa järjestelmä pystyy havainnoimaan vain hevosen rakenteeseen, niveliin ja kudoksiin liittyvät puutteet.

Hevosten käsittelystä varikolla vastaaville henkilöille lähetetään lähipäivinä ohjeet hevosen ohjaamisesta skannaustunnelin läpi. Ravikeskus huomauttaa, että mikäli hevosta ei saada kulkemaan tunnelista, se ei voi osallistua kyseisen päivän kilpailuun ja sille määrätään kilpailutauko 14 vrk