Kuninkuusravit – Talkooperinne ei ole hiipumassa

Talkooperinne ei ole hiipumassa

Talkootyö on Kuninkuusravien kivijalka. Tapahtumaorganisaatio on kiitollinen vireästä talkootyöstä.  Erityiskiitokset lähtevät maakunnan hevosseuroille.

Helsingin Sanomat kirjoitti artikkelissaan (4.3.2020) talkoista tulleen katoavaa kansanperinnettä. Jutussa käsiteltiin pääasiassa urheiluseurojen juniorityötä, mutta toki talkootyöllä on merkitystä lajien kukoistukseen laajemminkin. Ihmisten aika on kortilla, joten väkeä seuratyöhön ja talkoisiin on yhä hankalampaa saada.

Toisin on Etelä-Pohjanmaalla. Talkootyöllä on rakennettu Seinäjoella esimerkiksi melontakeskus (Koskihäjyt ry) ja elämysportaat (Lakeuden elämysliikunta). Lakeuden elämysliikunta on korea malliesimerkki eteläpohjalaisesta talkoohengestä. Yhdistys pitää talkoot joka viikko läpi vuoden, ja porukkaa riittää.

Myös tapahtumakaupunki Seinäjoen monet vuotuiset suurtapahtumat saavat suuren avun erilaisilta urheiluseurojen ja muiden yhdistysten talkooporukoilta.

“Seinäjoen Vauhtiajoilla talkoolaisia ovat perinteisesti olleet erilaiset urheiluseurat sekä yksityiset henkilöt. Seurat tekevät arvokasta työtä järjestyksenvalvonnassa, alueen puhtaanapidossa ja kulunvalvonnassa, ja yksityiset henkilöt taas opastavat infopisteillä, tarkastavat lippuja, ja avustavat alueen rakentamisessa, purkamisessa ja siivoamisessa, muun muassa”, Toni Aurell tapahtumatuotantoyhtiö Loud’n Livesta kertoo. 

“Vauhtiajoilla yksityishenkilöitä on talkooporukassa noin 150, ja seurojen kautta määrä vähintäänkin tuplaantuu. Talkoolaisten panos on arvokasta niin tapahtumajärjestämisen kuin vapaaehtoistoiminnan ylläpitämisenkin kannalta”, Aurell kiittelee.

Loud’n Live vastaa myös Kuninkuusravien iltajuhlien järjestämisestä.

Yhdistykset ja seurat saavat työstään talkookorvauksen. Raha on kuitenkin sivuroolissa, kun talkoolaisten omakin tahtotila on se, että kyseinen tapahtuma onnistuu. Näin on laita esimerkiksi Kuninkuusraveissa.

”Maakunnassa toimii yli kaksikymmentä hevosystäväinseuraa. Niissä on sellainen henki, että Kuninkuusravit ovat yhteinen ponnistus, Seinäjoen ravikeskuksen toiminnanjohtaja Jyri Saranpää sanoo.

Etelä-Pohjanmaan Hevosjalostusliiton hallituslainen Heli Myllykoski on mukana talkooväen värväämisessä, ja hän kiittelee heidän panostaan.

“Maakunnan hevosseuroissa on valtavasti ihmisiä, joilla on monenlaista tärkeää ammattitaitoa. On ilahduttavaa, miten aktiivisesti he ovat taas lähteneet mukaan tekemään tätä tapahtumaa.”


Myllykoski oli mukana järjestämässä myös Seinäjoen edellisiä Kuninkuusraveja vuonna 2005. Talkooinnostus ei Myllykosken mukaan ole siitä vähentynyt.

Seinäjoen Kuninkuusravien tuottaja Timo Ristimäki kannustaa maakunnan seuroja ja yhdistyksiä ottamaan yhteyttä:
“Kuninkuusraveissa on paljon erilaisia hommia tarjolla, niin tapahtumaa ennen, sen aikana kuin sen jälkeenkin. Talkooporukat ovat jo tehneet kovia hommia maalaamalla ja kunnostamalla vanhaa ja tekemällä uutta. Mahtavia ihmisiä on mukana.”