Kuninkuusravit – Suomenhevosparaati

Suomenhevosparaati

Suomenhevonen on ainutlaatuinen, ja niin on myös ihmisyhteisö sen ympärillä. Suomenhevosta voidaan hyvällä syyllä kutsua suomalaisen sisun ja sinnikkyyden symboliksi. Suomenhevonen vastaa aina haasteeseen, oli vuosikymmen, laji tai tehtävä mikä tahansa. Paikallisten hevosihmisten yhteisponnistuksena syntynyt kulkue esiintyi kuninkuusravilauantaina paikalle saapuneelle yleisölle.

Etelä-Karjalan Eskadroona

Etelä-Karjalan Eskadroona vaalii suomalaisen ratsuväen perinteitä. Perinnetyö tuo esille suomenhevosen osaa sotahevosena ja luotettavana kumppanina sodan ja rauhan ratsuväessä.

Etelä-Karjalan Eskadroonan kolmikko koostui ylämaalaisen Villalan Tallin suomenhevosista.

Hevoset oli varustettu alkuperäisillä SA-satuloilla ja suitsilla, rakuunoilla oli
päällä asepuvut M/22-luurankotakkeineen ja hurmahousuineen.

Työhevoset

Työkärryt perässään esittäytyi 1-palkinnon työkantakirjaori Esu. Se on Kouvolan Ummeljoella syntynyt Tarmo Jokirannan kasvatti. Esu on todellinen monitoimihevonen, se on juossut raveissa, tehnyt työajoa ja kilpaillut avoimissa vetokisoissa. Työmestaruuskilpailuun Esu on osallistunut neljä kertaa, parhaimmillaan Ylivieskassa 2016 tämä vain 149 cm korkea ori veti liikkeelle 1150 kilon kuorman.

Reki perässään yleisöä tervehti hallitseva työmestari Tapsan Tahti!

Tapio Perttusen kasvattaman ja valmentaman oriin 4-vuotiaana alkanut 12 vuotta kestänyt kilpaura käsitti 224 starttia, hiukan yli 200 000 euroa juostua rahaa sekä ennätyksen 20,2a. Kilpauran jälkeen Tahtia käytettiin siitokseen ja parin mutkan kautta se päätyi keväällä 2022 Virolahdelle Markku Mässelin hoiviin.

Tänä vuonna Markku ja 21-vuotias Tahti lähtivät kilpailemaan Suomenhevosten
valtakunnallisesta työmestaruudesta Pietarsaareen ja sieltähän tuli Suomen mestaruus ja voittoseppele kaulaan.

Parivaljakko ja yksikkö

Nykypäivän työhevonen on monitoiminen käyttöhevonen, toveri ja urheilija. Parivaljakossa Vis a vis-vaunuja vetäen yleisölle esittäytyivät suomenhevoset Reston Vipa ja Tasetti Rok. Niitä ohjasti Matti Pakarinen, apunaan Tarja Pakarinen. Työhevosten ryhmän täydensi ruuna R.R. Voitto, joka veti Wagonette-vankkureita.

Juoksijasuunnan suomenhevoset

Vuoden 2018 ravikuningas Costello on yksi kaikkien aikojen kovimmista
suomenhevosista. Costello on voittanut muun muassa ravikuninkuuden, Pohjoismaiden mestaruuden, Suur-Hollola-ajon ja Nordic Kingin – kaikki samana vuonna!

Radalla Costello on ollut työtä kaihtamaton voittokone ja kotona se on kaikessa tekemisessä miellyttävä koko perheen hevonen. Costellon vanhimmat jälkeläiset ovat viisivuotiaita ja sen siitosuran aloitus on ollut erittäin lupaava. Costellon jälkeläisiä nähdään tänä viikonloppuna kaikissa nuorten ikäluokkalähdöissä eli Pikkuprinsessassa, Pikkuprinssissä, Pikkukuningattaressa ja Pikkukunkussa sekä
kolmevuotislähdössä.

Suomenpienhevoset

Valjakkohevosena 9-vuotias II-palkinnolla jalostusarvosteltu suomenpienhevosori Merimaan Ruhtinas. Ruhtinas on kilpaillut aluetasolla koulu-, este- ja kenttäratsastuksessa suorittaen tasaisesti nuorten lapsiratsastajien kanssa. Tällä kaudella sillä kisaa esteratsastuksessa 10-vuotias ratsastaja.

Ruhtinas on tehnyt nelivuotiaasta alkaen reki- ja kärrykeikkaa sekä kotona että kylillä. Ori hoitaa nuorten orivarsojen hoitosedän hommia ja haaveilee omasta tammalaumasta.

Kenttäratsuna 6-vuotias III-palkinnolla jalostusarvosteltu suomenpienhevosori Merimaan Valtti. Valtti aloitti työt rekihevosena kolmivuotiaana, on sittemmin tehnyt keikkaa kylilläkin. Valtti oli alkuun sitä mieltä, että kaikenlaisten tikkurisujen yli ei tarvitse hypätä, kun ne voi keilata, kunnes 4-vuotiaana laatuarvostelun irtohypytyskokeessa yllättikin kaikki hyppykyvyllään.

Valtti elää pikkuveljensä kanssa pihatossa. Arjessa Valtin elämä pyörii ruuan ympärillä. Karskin ulkokuoren alla on hyvin herkkä ori, joka aistii nopeasti ihmisten tunnetilat.

Esteratsu 6v-suomenpienhevostamma Merimaan Neito. Tämäkin tamma on väriltään harvinainen suomenkirjava. Neito on pyöräyttänyt kaksi varsaa ennen ratsuksi ryhtymistään, joten kovin pitkää kisauraa se ei ole vielä ehtinyt tekemään.
Sen kanssa on aloiteltu rauhassa seuratasolla, ratsastajana Mira Nieminen.

Neidon mielestä uudet, ja välillä vanhat tututkin asiat ovat aika jänniä. Sukkelaälyisen tamman nopeat liikkeet ovat näyttäviä, ja vauhti korjaa virheet. Neito elää isossa laumassa pihatossa ja sillä on edelleen hyvin läheinen suhde vuotiaaseen tyttäreensä.

Presidentin kanslia tiedottaa: kouluratsastuksen paikallinen ikäluokkatähti Kekkonen!

Kekkonen on 11-vuotias suomenhevosratsuori joka on ollut varsasta asti monessa mukana. Menestystä on tullut useista näyttelyistä sekä kilpailuista, orilla on paljon voittoja ja sijoituksia kouluratsastuksessa helppo A-luokista aluetasolla. 6-vuotiaana se voitti Ypäjällä kasvattajakilpailun Helkky Ylösen ratsastamana.

Kekkonen on suurisydäminen ja herkkä herrasmies, joka syttyy sitä enemmän mitä siltä pyydetään. Suomalainen työmies porskuttaa säässä kuin säässä ja on ihmisilleen ja laumalleen uskollinen. Kekkonen rakastaa ruokaa ja tie herran sydämeen vie tietenkin vatsan kautta. Kilpa-areenoilla Kekkonen on showmies.

Kekkosen adjutanttina oli tänään joka paikan monitoimiruuna, nimensä veroinen Epeli Huisko, ratsastajanaan omistaja-kasvattaja Viivi Honkimaa.

Lännenratsut

Pekalle syntyi 10 vuotta sitten Kouvolan Enäjärvellä. Pekalle on alusta asti ollut nöyrä ja kiltti hevonen, joka rakastaa työntekoa. Kasvattajansa Olli Immosen kanssa se teki hieman ravihevosen uraa Enäjärvellä. Hevonen muutti Enäjärveltä Uttiin ja siitä pitäen siltä on koulutettu lännenratsuksi ensin maastakäsin ja parin vuoden ajan tavoitteellisesti selästä. Pekalle höntsää myös kouluratsastusta.

Iloisesti se on aina lähdössä hommiin ja kesällä sen kanssa on päästy aloittamaan varsoja, viemällä niitä maastoon käsihevosena. Pekallessa suurin ominaisuus on ilo ja onni. Hevonen saa kaikki hymyilemään, ketkä kyytiin nousevat, se on niin yritteliäs ja iloinen.

Lakukka eli Pippariikkinen on ratsun kilpailu-uraa aloitteleva 9-vuotias, kiltti, tarmoa täynnä oleva herkkä tamma. Päälajeina omistaja Viivi Vuojärvi treenaa sen kanssa esteitä ja koulua. Pippariikkinen on monitoimisuokki, aina valmiina uusiin haasteisiin, kuten tänään esimerkiksi lännenratsastukseen. Pippariikkisen lempiherkku on banaani.

Tamma ja varsa

Ratsumäen Minja on 14-vuotias suomenhevostamma, jonka isä on kenttämestari Jaapeli, emä Mimun Milja ja emänisä Jalo. Tamman on kasvattanut Krista Heikkilä Kouvolasta. ”Mini” on kilpaillut monipuolisesti koulu-, este- ja kenttäratsastuksessa aluetasolla voittaen ja sijoittuen, ja on jalostusarvosteltu ratsusuunnalle toisella palkinnolla hienoin käyttöpistein.

Ratsumäen Martta on 20. toukokuuta syntynyt eli noin kahden ja puolen kuukauden ikäinen tammavarsa , jonka on myös kasvattanut Krista Heikkilä Kouvolasta. Varsan isä on Rannan Ruhtinas, joka on jalostusarvosteltu ratsusuunnalle ensimmäisellä palkinnolla ja myös työsuunnalle ajettavuudella toisella palkinnolla. Rohkeasta ja nopeasti oppivasta Martasta odotetaan vanhempiensa jalanjäljissä monitoimisuomenhevosta, jossa kohtaavat
suorituskyky ja hyvä luonne, ja tammana se toivottavasti myös jatkaa sukuaan
tulevaisuudessa.

Tamma Aarteen Seena on luotettava monitoimihevonen. Ratsastajana on Helmi, ja tammaa talutti sen omistaja Titta Kärki. Seena palvelee harrasteajo- ja ratsastuskytössä ihmisiä vauvasta vaariin. Seena omaa nöyrän ja kiltin palveluasenteen, se on luotettava ja luottavainen ihmisen ystävä. Myös Seenan kanssa elättelemme varsahaaveita ensi kesälle, toiveena on että saisimme tammasta itsensä kaltaisen hienoluonteisen ja monikäyttöisen työhevosjälkeläisen.