Kuninkuusravit – Rajupaja vastaa Kuninkuusravien äänentoistosta

Rajupaja vastaa Kuninkuusravien äänentoistosta

Kuninkuusravien äänimaailma on vertaansa vailla. Siitä kiitos kuuluu paitsi ravien äänityöläisille eli selostajalle, kuuluttajalle ja haastattelijalle, myös tapahtumatuotantoyritys Rajupajan väelle. He vastaavat osaltaan siitä, että Kuninkuusravien koko kymmentuhatpäinen yleisö varmasti näkee ja kuulee kaiken.

Yhteensä alueelle tuodaan noin sata kaiutinta ja lähemmäs 150 neliötä led-näyttöjä.

”Kyllä se on aikamoinen puristus. Alueen rakentamiseen menee meillä viikko – tulemme paikalle tapahtumaviikon maanantaina ja poistumme sitten seuraavana maanantaina”, Sami Tarkia Rajupajalta kertoo.

Rajupajan työntekijät ovat tottuneita kunkkarikävijöitä. Ensimmäisen kerran yritys vastasi Kuninkuusravien äänentoistosta Turussa vuonna 2016. Tarkia kertoo, että kyseisen työrupeaman jälkeen yksi jos toinenkin tiimin jäsenistä innostui hevosharrastuksesta.

”Sen jälkeen tähän projektiin on ollut helppo löytää henkilökuntaa”, Tarkia hymyilee.

Seinäjoen Kuninkuusravit ovat Rajupajalle järjestyksessään neljännet. Kokemus helpottaa suunnittelutyötä, sillä tapahtuman kaava säilyy vuosi toisensa jälkeen pääpiirteittäin samana.

”Nykyään osaamme taklata mahdolliset ongelmat aika hyvin jo etukäteen. Toimintamallit ovat radasta riippumatta hyvin samanlaisia”, Tarkia toteaa.

Suurimmat haasteet liittyvät äänentoiston tasaisuuteen.

”Kuninkuusraveissa ihmiset ovat levittäytyneet hyvin laajalle alueelle, mikä vaikeuttaa tehtävää. Väkisinkin syntyy joku kohta, missä ääni ei ole aivan tasainen.”

Oman lisänsä äänisuunnitteluun tuovat tietenkin hevoset. Kaiuttimet täytyy asemoida niin, etteivät ne vahingossakaan häiritse kilpailusuoritusta.

”Äänentoisto on sellaista ikuista taiteilua. Vaaditaan paljon suunnittelua, ja toisinaan myös kompromisseja.”