Kuninkuusravit – Napapiirin sankarit Noora Hirvimäki ja Niemen Eemil tykittivät montèn Suomen mestariksi - "Mahtava tunne"

Napapiirin sankarit Noora Hirvimäki ja Niemen Eemil tykittivät montèn Suomen mestariksi – ”Mahtava tunne”

Kolarilaisvaljakko Noora Hirvimäki ja Niemen Eemil olivat pitelemättömiä Seinäjoen Kuninkuusravien avauslähdössä ja veivät suomenhevosten montén SM-tittelin Lappiin.

Seinäjoen Kuninkuusravit käynnistyivät lauantaina 1.8. perinteiseen tapaan suomenhevosten montén SM-kilpailulla. Ennakkoon yksi mielenkiintoisimmista hevosista oli Kolarista Etelä-Pohjanmaalle matkannut Niemen Eemil, joka jahtasi jo viidettä peräkkäistä ykkössijaansa. Reissu ei ollut turha, vaan Tarmo Liikamaan valmentama ja Lalli-Tallin omistama 10-vuotias ori jätti muut taakseen ja poistui kaviouralta Suomen mestarin seppele kaulassaan.

”On tämä kyllä mahtava tunne, aivan mahtavaa. Tuollainen hevonen ja kaikkea, oi!” ohjastaja Noora Hirvimäki tunnelmoi voittajahaastattelussa.

Hirvimäki on ohjastanut oriin kaikki kolme montéstarttia ja niistä jokainen on päättynyt voittoon. Seinäjoella voittoaika kirjattiin lukemiin 27,5/2120m.

”Kyselin Tarmolta jo viime kesänä olisiko hevosesta montéen, mutta Eemelillä oli jaloissa ongelmia niin ei uskallettu vielä. Nyt se on kunnossa, ja Tarmo kysyi ajamaan”, Hirvimäki kertoi valjakon yhteistaipaleesta.

Sataprosenttista työtä montélähdöissä tehnyt valjakko tuntee toisensa, ja Hirvimäki tiesi tarkkaan mitä teki, kun käänsi hevosen keulapaikalle kilometri ennen maalia.

”Tuntui, että hevonen etenee, niin mie päätin, että ajan keulaan. Hyvällä tyylillä se piti muut takanaan – vähän pelotti, että kyllä ne sieltä tulee, mutta ei ne sitten saaneet meitä kiinni.”

Hirvimäki ajoi ensimmäisen monté- eli raviratsastusstarttinsa jo vuonna 2013, mutta avausvoitto tuli vasta vuosi sitten Kurtakon kesäraveissa. Sinnikäs työ palkittiin, ja uran 81. lähdön tuloksena oli Suomen mestaruus.

”Kova työ palkitaan! En todellakaan olisi voinut vuosi sitten kuvitella tällaista”, Hirvimäki iloitsi.

Niemen Eemilin valmentaja Tarmo Liikamaa muistetaan muun muassa Kuopion Kuninkuusraveissa vuonna 2013 kuninkuudesta kilpailleen Maratin takaa. Yli 600 kilometrin matka Kolarista Seinäjoelle olisi saattanut verottaa jonkun hevosen voimia, mutta Niemen Eemil ei antanut senkään haitata.

”Matka ja kuljetus olivat pitkät, ja ajattelin että jos neljän joukkoon pääsee, niin hienosti on mennyt. Kyllähän täällä aina voitosta kuitenkin haaveilee”, Liikamaa myhäili.

Niemen Eemil kilpailee Kuninkuusravi-viikonloppuna myös sunnuntaina kärrylähdössä, mutta ensin taustajoukoilla on luvassa juhlat Suomen mestaruuden kunniaksi.

”Hyvillä mielin ollaan, katsotaan mitä saamme huomenna aikaiseksi. Kyllä mie illalla aion samppanjapullon poksauttaa”, Liikamaa vinkkasi.

Niemen Eemilin on kasvattanut Niemenkylän Kartano ja sitä hoitaa Nea Leppänen.