Kuninkuusravit – Näin seuraat Jääravien SM-kilpailuja

Näin seuraat Jääravien SM-kilpailuja

Sunnuntaina 10.3. raviurheilu rantautuu kirjaimellisesti aivan Jyväskylän keskustaan Jyväsjärven jäälle, jossa ratkaistaan kuusi Jääravien Suomen mestaruutta. Suomen mestaruudet ratkaistaan osana Olympiakomitean SM-viikkoa. Keski-Suomen ravirata Killeri ja raviurheilun keskusjärjestö Suomen Hippos ry järjestävät Jääravien SM-kilpailut yhteistyössä Keski-Suomen hevosyhteisön kanssa.

Jääravien SM-kilpailun perusteet

Jääravien SM-kilpailuissa ratkaistaan kuusi Suomen mestaruutta neljä kärryiltä ja kaksi ratsain. Lämminveriset ja kylmäveriset hevoset kilpailevat sekä kärryillä että montéssa eli raviratsastuksessa. Jääradalla nähdään myös kärryjen edellä poneja A- ja B-kategorioista.

Sarjoissa nähdään B-ponien lähtöä lukuunottamatta kaksi välieräparia sekä loppukilpailu. Kilpailut käydään suoranajoina, hevonen hevosta vastaan -systeemillä hevoset 400 metrin ja ponit 250 metrin matkalla. Välieräparien voittajat kohtaavat finaalissa.

Mestaruussarjojen lähtölistat

Keskisuomalaisia edustajia lähdöissä riittää ohjastajien, hevosten ja ponien puolella. 23:n osallistujan joukossa on muun muassa hankasalmelainen Vehviläisten perhe, jossa hevosurheilua harrastetaan jo kolmessa sukupolvessa. Paikallisia toivoja ovat Vehviläisten vankan edustuksen lisäksi muun muassa laukaalaisen Anni Halisen omistaja ja valmentama Mosso, jyväskyläläisen Kaisa Miettunen-Jokisen valmentama ja omistama Goldenwild´s Dragonsoul ja äänekoskelaisten Jukka ja Marja Hiiren omistama Olaus Magnus.

Mistä näen kilpailut?

Jääravit starttaavat Jyväsjärven jäällä klo 12:50 ja niitä pääsee seuraamaan maksutta aivan radan läheisyyteen.

Kotisohvilta jääraveja voi seurata sekä Yle Areenasta näyttää kilpailutapahtumat suorana Yle Areenassa 12:45 ja osittain Yle TV2 -kanavalla 13:30.

Ylen lähetysaikatauluihin voit tutustua täältä.

Koko perheen Talvirieha

SM-viikon päätöspäivänä 10.3. järjestetään myös koko perheen talviriehatapahtuma klo. 12–16 Lutakossa aivan Jääraviradan läheisyydessä. Killerin ravirata on mukana Kuninkuusravien kanssa järjestämässä tapahtumaa.

Luvassa on muun muassa rekiajelua, keppihevosia, ruusukeaskartelua, kuvausseinä sekä Kuninkuusravien ja Killerin maskotit Kunkku ja Kille.

Lisätietoja Talviriehasta löydät SM-viikon nettisivuilta.

UKK

Mitä tarkoittaa monte?

Trot monté eli tuttavallisemmin monte, on Ranskasta lähtöisin oleva raviurheilun muoto, jossa ohjastaja ratsastaa. Tästä on johdettu lajille suomenkielinen nimi raviratsastus. Montésssa voivat kilpailla kärrylähtöjen tapaa niin lämminveriset, kylmäveriset kuin ponitkin.

Mikä on kylmäverinen?

Raviurheilussa kylmäverisellä tarkoitetaan sekä kylmäverirotuja sekä suomenhevosta. Kylmäveriset ovat tyypiltään raskasrakenteisia alun perin työkäyttöön jalostettuja hevosia. Rauhaisan luonteensa vuoksi ne ovat monikäyttöisiä hevosia lajista riippumatta.

Mitä eroa on lämminverisellä ja kylmäverisillä?

Raviurheilussa kylmäveriset ja lämminveriset kilpailevat omissa lähdöissään. Hevoset ovat rakenteeltaan ja nopeudeltaan erilaisia. Lämminveriset ovat tyypillisesti pienempiä ja urheilutyyppisempiä, kun taas kylmäveriset on alun perin jalostettu työhevoskäyttöön.

Mitä eroa on A- ja B-ponilla?

Raviurheilussa ponit jaetaan A- ja B-kategoriaan ja ne kilpailevat omissa lähdöissään. Vähän kuin eroavaisuudet lämminverisen ja kylmäverisen välillä. A-ponit ovat shetlanninponeja, jotka ovat säkäkorkeudeltaan pienempiä kuin 107 cm.  B-ponit taas ovat sen säkäkorkeuden ylittäviä shetlanninponeja ja muita puhdasrotuisia poneja, usein Gotlanninruss-poneja.

Mitkä ihmeen Jääravit?

Raviurheilun juuret ovat jäällä ajettavissa hevoskilpailuissa 1800-luvulla. Kun perinteisesti raviurheilussa ravataan siihen rakennetulla ovaalin mallisella radalla, Jääraveissa samanlainen rata tehdään jään päälle. Jääraveja voidaan ravata myös suoralla, kuten tulevissa Jääravien SM-kisoissa.

Millainen alusta jää on kilpailla?

Hevosten kengityksessä otetaan aina huomioon alusta, jolla hevoset liikkuvat. Jäällä ja muuten liukkaalla alustalla hevosten kenkiin kiinnitetään hokit, jotka ovat vastaavat kuin ihmisillä nastat talvikengissä. Hokkeja on eri pituisia alustan vaatiman pidon mukaan. Järven jää on itseasiassa joustava ja kimmoisa pohja ja on tältä osin verrattavissa muihin valmennusalustoihin. Jäätä on kilparadalla reilut 50 cm ja yleisöalueilla noin puoli metriä, joten paksuudeltaan se kantaa oikein hyvin kilpailevat valjakot.

Mitkä ovat Kuninkuusravit?

Kuninkuusravit ovat Suomen suurin ravitapahtuma, joka houkuttelee vuosittain paikalle jopa 50 000 katsojaa. Vuoden 2024 Kuninkuusravit ravataan Jyväskylän Killerillä 26.–28.7. Kuninkuusraveissa on luvassa ihania hetkiä hyvässä seurassa, vaikuttavia suomenhevosia, huippu-urheilua ja hauskaa oheisohjelmaa sekä ikimuistoinen ilta ravikansan omassa iltajuhlassa.