Kuninkuusravit – Mieletön Melinda mielii kotiradan Kuninkuusraveihin

Mieletön Melinda mielii kotiradan Kuninkuusraveihin

9-vuotias suomenhevostamma Mieletön Melinda on omistaja-valmentaja Heidi Kivimaan silmäterä ja ensimmäinen oma hevonen. Tulevana kesänä kaksikko mielii mukaan Jyväskylän Killerillä 26.-28. heinäkuuta kilpailtaviin Kuninkuusraveihin. Miika Lähdeniemi Killerin raviradalta vieraili Heidin ja Mellin kotitallilla. Voit katsoa videon artikkelin lopusta.

Tähtäimessä kotiradan Kuninkuusravit

“Olen aloittanut ratsastuskoulussa 8-vuotiaana. Sitten sisko keksi poniravit, käytiin korttikurssilla ja 13-vuotiaana ostettiin Elsa-poni, jolla ajettiin vuoron perään kilpaa. Siitä se lähti”, Kivimaa kertaa hevosharrastuksen alkumetrejä.

Hankasalmella talliaan pitävä Pekka Vehviläinen on ahkera hevoskauppias, jonka kautta moni on löytänyt itselleen sopivan harrastuskaverin. Sieltä löytyi poni myös Kivimaan siskoksille.

“Isä teki talokauppaa Vehviläisen Pekan kanssa ja Pekka oli tuumannut, että hän ostaa talon ja osta sinä poni. Sieltä Elsa sitten tuli.”

Monitoimiponi Elsasta tuli koko perheen silmäterä ja lemmikki. Nykyisin Elsa on eläkkeellä, mutta ilahduttaa ihmisiä tapahtumissa ja on mukana Kivimaan yritystoiminnassa. Tmi Haliponi tarjoaa ponituokioita, talutusratsastusta ja ponisynttäreitä Jyväskylässä Kettulan tilalla.

“Elsan kanssa on tehty aivan kaikkea. On ajettu kilpaa raveissa, käyty ratsastuskilpailuissa este- ja koulupuolella, tehty kerhojuttuja ja käyty talutustapahtumissa. Kun poni jäi raveista eläkkeelle, niin sisko keksi, että käydään vielä valjakkoajokilpailuissa”, Kivimaa hymyilee.

Haaveiden monitoimihevonen

Rotumääritelmän mukaan suomenhevonen on yhteistyöhaluinen, yritteliäs, toimiva ja nöyrä. Suomenhevoset ovatkin monipuolisia harrastuskavereita ja sopivat kaikkiin hevosurheilulajeihin. Tammikuussa 2020 Mieletön Melinda, tutummin Melli, täytti Kivimaan haaveen omasta monitoimihevosesta.

“Olen haaveillut omasta suomenhevosesta pitkään, varmaan käytännössä aina. Piti löytyä yhtä monipuolinen kuin Elsa, että voi ajaa ja ratsastaa. Facebookin Suomenhevonen, paras hevonen -ryhmässä oli kuva Paula Lähteisen hevoslaumasta. Siellä Mieletön Melinda etsi kotia”, Kivimaa muistelee.

Hevosta hankkiessa on hyvä miettiä etukäteen, millainen hevonen voisi sopia omiin mieltymyksiin, osaamistasoon ja tavoitteisiin. Usein lopullinen päätös syntyy kuitenkin sen perusteella, tuntuuko hevosyksilö oikealta.

“Katselin sukua ja kyselin taustoja, ja se oli juuri sellaisilla spekseillä mitä olin etsinyt. Kävin katsomassa parikin kertaa ja jokin siinä kolahti, että tämä on minun.”

Yhteinen arki ei lähtenyt sujumaan aivan mutkitta, mutta ajan myötä kaksikko on oppinut ymmärtämään toisiaan. Suomalaiseen tapaan suomenhevosenkin kanssa tutustuminen voi viedä aikaa, mutta sen jälkeen ystävyys on sitäkin vahvempi.

“Alkutaival oli aika vaikea. Muutamaan otteeseen mietin, että tuliko ostettua liian hankala hevonen. Siitä on pikkuhiljaa lähtenyt luottamus kehittymään, kun tunnetaan toisemme paremmin”, Kivimaa kertoo.

Vaikka ravivalmennuksen rutiinit olivat jo tulleet tutuiksi Elsa-ponin kanssa, on hevosen kärryille siirtyminen aina suuri harppaus. Kivimaa ei ole pitänyt suojattinsa kanssa kiirettä.

“Paljon siinä on ollut opittavaa. Hyvin pitkälti on menty hevosen ehdoilla ja sen mukaan, miten meillä on kemiat kohdanneet. Olen halunnut rauhassa edetä sen kanssa.”

Mellin treenit sisältävät sopivassa suhteessa ajoa ja ratsastusta. Monipuolinen liikunta on hyväksi keholle ja samalla virkeän tamman mielenkiinto pysyy yllä. Silloin yhdessä tekeminen on mukavaa.

“Meillä ei ole tarkkaa viikko-ohjelmaa. Kelien, ravien ja fiiliksen mukaan suunnittelen mitä tehdään. Säännöllisesti ajetaan, välillä reippaammin ja välillä rauhallisemmin. Ratsastelen myös aika paljon. Yritetään tehdä mahdollisimman monipuolisesti. Melli kyllästyisi nopeasti, jos vain ajaisin tai ratsastaisin”, Kivimaa taustoittaa.

Matkalla Kuningatarkilpailuun

Mieletön Melinda aloitti kilpauransa 6-vuotiaana. Se on kilpaillut 55 kertaa, voittanut 12 kertaa ja sijoittunut yhteensä 15 kertaa toiseksi tai kolmanneksi. Palkintorahoja on ehtinyt kertyä lähes 50 000 euroa. Viime kilpailuissaan Melli on kohdannut jo suomenhevostammojen parhaimmistoa.

“Ei sitä itse oikein ymmärrä miten se noin kovasti on kehittynyt, kun ei se täällä kotona aina kilpahevoselta tunnu. Se on varmaan saanut sopivia startteja ja päästy hyvään rytmiin, niin se on vienyt sitä eteenpäin. Siellä on lahjoja mitkä ovat nyt päässeet näkösälle”, Kivimaa myhäilee.

Heinäkuussa kaksikon kotiradalla Jyväskylän Killerillä kilpaillaan Kuninkuusravit. Osallistuminen Kuninkuusravien pääkilpailuihin – oriiden kuninkuus- ja tammojen kuningatarkilpailuun – on lähes jokaisen suomenhevosihmisen suurin unelma. Sinne mielii myös Mieletön Melinda.

“Kyllähän se on mielessä. Se olisi aivan uskomaton saavutus ja erityisen hienoa kotiradalla. Se voi muutenkin olla sellainen kerran elämässä -juttu, että jos on näinkään lähellä päästä mukaan, niin kyllähän se täytyy yrittää.”

Päästäkseen mukaan kuningatarkilpailuun tulee Mellin kerätä kevään ja kesän aikana kunkkaripisteitä Kohti Kuninkuusraveja -lähdöistä. Varman paikan pääkilpailuihin saavat kymmenen eniten pisteitä kerännyttä hevosta. Kilpailu paikoista on tiukkaa, mutta hevosen arkeen suuret haaveet eivät vaikuta.

“Ohjastaja Perttunen sanoi, että älä muuta mitään. Jatketaan samalla lailla ja pidetään hevonen terveenä ja hyväntuulisena”, Kivimaa hymyilee.

Kauden ensimmäisessä Kohti Kuninkuusraveja -lähdössä Mieletön Melinda sijoittui kolmanneksi ansaiten 30 kunkkaripistettä. Pisteiden kertymistä eli Kunkkarirankingia voi seurata Mobiilihepassa.

Katso video.

Artikkelin kuvat: Maisa Hyttinen