Kuninkuusravit – Layla on suomenhevosten montén Suomen mestari

Layla on suomenhevosten montén Suomen mestari

Kuninkuusravien lauantain avaa perinteisesti suomenhevosten montén Suomen mestaruuden finaali. Voittajaksi kiri Seija Myllyharjun ohjastama Layla, jolle finaali oli vasta uran viides montélähtö. Ohjastaja Myllyharju puolestaan kuuluu konkariohjastajien joukkoon, ja hän on menestynyt hienosti tänä kesänä montéssa. Lämminveristen SM-finaalin hopeasija kirkastui tänään kultaan Myllyharjulla.

Kari Mahlamäen valmentama Layla kilpaili heinäkuussa Porin montén SM-karsinassa ja varmisti voitolla paikan finaaliin. Seinäjoella Myllyharjun ohjastama tamma otti alun varman päälle, mutta kirimerkin saatuaan Layla ravasi pontevin askelin kiinni johtaneen Riinan Kirman. Loppukaarteessa Layla sai otteen viimeisestä vastustajastaan ja loppusuoralla Myllyharju sai keskittyä tuulettamaan Suomen mestaruutta. Voitto tuli ajalla 27,4/2140 metriä.

”Homma lähti hyvin eteenpäin, meillä ei ollut alussa ongelmia ja tamma meni hyvin. Varman päälle otetaan aina tämän kanssa lähtö, niin päästään varmemmin ravia. Kiriin Layla lähti tosi hyvin”, Myllaharju kertasi lähtöä, jossa nähtiin muiden osallistujien toimesta paljon laukkoja.

Myllyharju on Laylan valmentajan Mahlamäen naapuri ja hän on päätynyt sitä kautta Laylan ohjastajaksi. Mahlamäki pyysi ajoissa, jo toukokuussa Myllyharjua ratsastamaan Porin SM-karsinnan Laylalla, ja sieltä valjakko jatkoi Seinäjoen Kuninkuusraveihin. Layla on näyttänyt olevansa erinomainen montéhevonen, viidestä ajetusta montélähdöstä voittoon on päätynyt kolme.

”Layla ravaa ja etenee kaikin puolin hyvin”, Myllyharju kommentoi ajokkinsa ominaisuuksia.

Myllyharju on Laylaa huomattavasti kokeneempi montéssa. Hän on ohjastanut montélähdöissä jo 1990-luvulta lähtien. Tänä vuonna Myllyharju on menestynyt upeasti. Lämminveristen SM-finaalista tuli hopeasija Barack La Marcilla ja samalla hevosella hän voitti Kymi GP- ja Suur-Hollola-raveissa ajetut montélähdöt. Myllyharju on menestynyt jo aikaisemmin suomenhevosten montén SM-finaaleissa, mutta mestaruus oli hänelle ensimmäinen.

Montératsastajat tunnetaan hyvästä fyysisestä kunnostaan, sillä laji on rankka. Aina omasta kunnostaan huolehtimisen ei kuitenkaan tarvitse olla monimutkaista.

”Koiran kanssa käyn lenkillä, teen tallihommat ja olen liikkuvainen muutenkin. Ei mitään ihmeellisempää”, Myllyharju totesi.

Valmentaja ja Laylan omistajatahon Stuteri Camerieran edustaja Kari Mahlamäki oli innoissaan hevosensa menestyksestä.

”Hienolta näytti. Upealta. Mahtavaa”, Mahlamäki hehkutti ja kutsui samalla kaikki SM-kahveille tiistaina.

8-vuotias Layla on myös menestynyt hyvin kärrylähdöissä ja tamma on niin hyvä, että osallistuminen kuningatarkilpailuunkin olisi ollut mahdollista. Mahlamäki halusi kuitenkin ajaa montén Suomen mestaruudessa, sillä tamma sairasti kesäkuussa ja vaativa kolmen lähdön kuningatarkilpailu olisi voinut olla liian rankka tammalle.

”Aina mennään hevosen ehdoilla”, Mahlamäki painotti.

”Layla on kiva harrastehevonen. Ennen ensi vuoden kuninkuusajoja se on Pohjoismaiden mestari montéssa”, Mahlamäki jatkoi tulevista tavoitteista.

Suomen mestarin on kasvattanut Eejaa-Talli.