Kuninkuusravit – Kuninkuusravit käynnistyivät: "Aina se on hyvä olla täällä"

Kuninkuusravit käynnistyivät: ”Aina se on hyvä olla täällä”

Kolmipäiväiset Kuninkuusravit käynnistyivät perjantaina Seinäjoella. Tasokkaat iltaravit valmistelivat raviyleisöä lauantain ja sunnuntain seppelejahtiin.

Perinteisen Murto-ajon voiton vei kotiradan Hallitseva. Kuva: Siiri Haapalainen

 

Kuninkuusravi-viikonlopun ensimmäinen kilpailupäivä ajettiin perjantaina Seinäjoella. Varsinaisten päätähtien seppelejahti starttaa lauantaina, mutta sitä ennen raviyleisöä viritettiin asianmukaiseen tunnelmaan laadukkaiden iltaravien merkeissä.

Kuninkuusravi-viikonlopun ensimmäinen voittaja oli Markku Niemisen valmentama Consalvo. 3-vuotias lämminveriori on tehnyt täydellistä jälkeä uransa kahdessa startissa – tuloksena kaksi komeaa voittoa. Voiton kapellimestarina toimi kokenut raviohjastaja Ari Moilanen, jolle Kuninkuusravit on aina mieluinen tapahtuma.

”Aina se on hyvä olla täällä, oli yleisöä tai ei”, tiivisti Moilanen.

Perinteisesti päivittäin kymmentuhatpäisen yleisön keräävät ”Kunkkarit” järjestetään tänä vuonna poikkeusjärjestelyin ja pääsylippuja tapahtumaan myytiin 1000 kappaletta per päivä. Raviradat Rovaniemeltä Helsinkiin ovat kuitenkin järjestäneet etäkatsomoita raviväelle, joihin halukkaat pääsevät nauttimaan tunnelmastaan tunnetusta tapahtumasta.

Ravit jatkuivat ensimmäisen lähdön jälkeen hienojen esitysten merkeissä. Raviratsastus- eli montélähdössä Janita Antti-Roikon ohjastama sekä valmentama Dark Alley jatkoi voittojen tiellä. Maalisuoralla 8-vuotias ruuna irtosi vakuuttavaan voittoon ja samalla tuli neljäs peräkkäinen voitto.

Suomenhevosten perinteisessä Murto-ajossa saatiin aikaiseksi kotiradan juhlat, kun Hannu Hietasen ohjastama ja Veli-Jussi Ojaniemen valmentama Hallitseva nappasi lähdön voiton. Lähdön nimi tulee kaksinkertaiselta ravikuningas Murrolta, joka alitti ensimmäisenä suomenhevosena 1.30-ajan kahdella kilometrillä Seinäjoella vuonna 1929.

Markku Niemisellä oli onnistunut ilta, kun illan arvokkain ykkönen matkasi Urjalaan Kasvattajakruunu-karsinnan voiton vieneen Star Town Kempin myötä. Voiton kapellimestarina toimi jälleen Ari Moilanen.

Kotiradan ohjastajat olivat illan hahmoja. Laihialainen Hannu Hietanen nappasi kolme ykkössijaa ja isä Markku Hietanen yhden. Lisäksi ilmajokiset Tommi Ala-Nikkola ja Jari Autio voittivat lähdöt mieheen.

84 voittoa kahteen kuukauteen

Santtu Raitalan kauden 42. voitto irtosi Pitch Perfectillä. Kuva:Siiri Haapalainen

 

Suomen tämän hetken ykkösraviohjastaja Santtu Raitala on kilpaillut läpi kesän huimassa vireessä. Kesäkuu oli ohjastajan uran tähänastisesti paras, kun voitto kertyi peräti 42. Sama vire jatkui myös heinäkuussa, kun ykkösiä kertyi identtinen määrä. Voittoja tänä vuonna on kertynyt jo vajaat 150 kappaletta.

”Siinä pitää olla tosi paljon yhteistyökumppaneita takana ja olla ahkera ja kiertää raveissa. Kyllä se omalta osaltani on vaatinut kovaakin työtekoa monta vuotta. Tietyt ihmiset on lähtenyt siihen taakse, että pystyy ajamaan paljon, sitten taas on kilpailukykyisiä hevosia mitä ajaa”, kertoi Raitala syitä huimalle voittotahdilleen.

Raitalan elokuu alkaa huomenna mielenkiintoisista asetelmista. Pihtiputaalainen ohjastaa kuninkuuskisassa kotipaikkakuntansa ravitähteä Evarttia, joka on kilpailun yksi suurimmista ennakkosuosikeista. Kuningatarkilvassa ajokkina toimii lapualainen Lakan Leija.

Kuninkuusraveissa ajetaan kolme osalähtöä: 2100 metrin, 1609 metrin ja 3100 metrin ryhmäajot. Seppelejahti alkaa lauantaina tammojen 2100 metrin lähdöllä kello 16.35 ja oriit jatkavat samalla matkalla kello 17.00.

Tutustu Kuninkuusravien pääkilpailujen osallistujiin:

Oriit

Tammat