Kuninkuusravit – Kuninkuusraviranking on täällä taas

Kuninkuusraviranking on täällä taas

Perinteinen Kuninkuusraviranking julkaistaan tänä vuonna kahdesti, tiistaina 23.6. ja tiistaina 14.7. Rankingissa raatilaiset pisteyttävät mielestään 12 parasta tammaa ja oritta siten, että listan ensimmäinen saa 12 pistettä ja viimeinen yhden pisteen. Sijoitus rankingissa määräytyy hevosen saamien yhteispisteiden mukaan. Kuninkuusravirankingin asiantuntijaraadin muodostavat tänä vuonna Bella Varjonen, Matti Rasku, Juha Puhtimäki, Paavo Eloniemi ja Elina Hirvonen. Kuninkuusraviranking on puhtaasti spekulatiivinen eikä sido valintoja tekevää päätoimikuntaa.

Bella Varjonen

Bella Varjonen on raviväelle tuttu Varjo-etuliitettä nimessään kantavista suomenhevoskasvateistaan sekä Erikassonista, joka voitti ravikuninkuuden hänen valmennuksessaan vuosina 2012 ja 2013. Varjosen lapsuudenkodissa ei koskaan ollut hevosia, mutta ne tulivat verenperintönä ukin kautta. Ensimmäisen kerran Kuninkuusraveissa hän oli vaunuikäisenä. Kotitilalla Ruskossa on monenlaista toimintaa, heinäntuotantoa, ravivalmennusta, hevoskasvatusta sekä juhlapaikkavuokrausta ja elämyspalveluja. Tilalla toimii myös pieni harrastetalli. Omista kasvateistaan yksi ylitse muiden on Varjomanni. Tämä kultakimpale on todellinen monitoimihevonen, joka elättää itsensä ratsastuksella ja toteuttaa radalla emäntänsä raviunelmia. Varjosen valmennettavista Varjonova tähtää kuningatarkilpaan mukaan.

Matti Rasku

Ilmajokelainen Matti Rasku on tehnyt elämäntyönsä hevosten parissa. Nykyään eläkepäiviä viettävä Rasku lähti 17-vuotiaana kotoa hevosten perässä töihin. Alkuvuosina hän työskenteli muun muassa yksityistreenarina Paavo Vuorenmaalla. Kuninkuusraveihin hän osallistui ohjastajana vuonna 1969 Oulussa, ollessaan vain 22-vuotias. Rasku ohjasti tuolloin Vuorenmaan Paavon pojan Timon nimissä ollutta Muistoa. Valjakko voitti sekä lauantain kahden tonnin että sunnuntain pitkän matkan ja sijoittui kokonaiskilpailussa neljänneksi. Niissä Kuninkuusraveissa numeroja hevosille oli muuten jakamassa muuan nuori mies Jorma Kontio, joka on sittemmin kunnostautunut ohjastajana. Työurallaan Rasku ehti toimia myös ratavalmentaja Porin ja Seinäjoen raviradoilla ennen oman oriasematoiminnan aloittamista vuonna 1985. Oriasemaa Rasku pyöritti eläkepäiviin saakka ja valmensi siinä sivussa aina kerrallaan paria ravihevosta.

Juha Puhtimäki

Juha ”Putte” Puhtimäki on ammattipesäpalloilija ja intohimoinen raviurheilun harrastaja. Ilmajoelta lähtöisin oleva Puhtimäki asuu Joensuussa, pelaa Joensuun Mailassa ja valmentaa lämminveriruuna Johnny Flamea. Kuuden hevosen osaomistaja on myös ohjastanut 22 ravilähtöä statistiikalla 3-3-1. Ravien pariin Puhtimäki päätyi jo nuorena poikana, kun lähti Seinäjoen raveihin isänsä kanssa. Välillä taukoa hevosmaailmasta oli kymmenen vuotta, mutta nyt palo lajiin on syttynyt uudelleen. Tänä keväänä syntyi Puhtimäen ensimmäinen oma kasvatti. Kuninkuusraveista päällimmäisenä mieleen jäänyt muisto vie yllättäen lämminveristen puolelle ja Kuopion Kuninkuusraveihin vuodelle 1998. Lämminveristen avoimessa lähdössä startannut Isla J Brave oli nuorelle Puhtimäelle henki ja elämä. Vielä vanhoilla päivillään muut taakseen jättäneen ruunan voitto on jäänyt pysyvästi mieleen.

Paavo Eloniemi

Pitkän linjan ravitoimittaja Paavo Eloniemi on kirjoittanut raveista ja muusta urheilusta työkseen yli 30 vuotta. Ravien pariin seinäjokelainen Eloniemi päätyi nuoruudessa kavereiden kautta ensin pelaamaan ja sitten kirjoittamaan. Pitkään Eloniemi hoiti myös voittajahaastattelut Seinäjoen ja Vaasan raviradoilla sekä muuallakin maakunnassa. Vuosien mittaan Eloniemi on ollut osaomistajana useissa kimppahevosissa, joista tällä hetkellä odottaa erityisesti viime joulukuussa ennen sairastauolle jäämistään T75-voiton ravanneen Invincible H.C.:n paluuta radoille. Kuninkuusraveissa Eloniemi on käynyt työn merkeissä, usein raportoimassa tapahtumista, mutta onpa hän muun muassa hoitanut voittajahaastattelut vuoden 1989 Seinäjoen Kuninkuusraveissa. Hieman kaivertamaan on jäänyt se, että yhteensattumien vuoksi vuoden 2018 Rovaniemen Kuninkuusravit jäivät välistä – pohjalaistammojen nelosvoitosta Akaasian johdolla olisi ollut nautinto tehdä juttua.

Elina Hirvonen

Ypäjällä asuva Elina Hirvonen työskentelee Forssan Pilvenmäen raviradan toiminnanjohtajana. Hevoset ovat kulkeneet Hirvosen mukana läpi elämän, sillä suvussa on ollut hevosia aina ja on isoisä Erkki Rautiainen kilpaillut Kuninkuusraveissakin. Kuninkuusravien historiaopit on ammennettu perimätiedon lisäksi karjalaisia sukujuuria vaalivan Viipurin läänin Hevosystäväinseuran johtokunnan jäseniltä. Naapurissa asuvilla Hirvosen vanhemmilla on hevostalli, josta Hirvosenkin vapaa-ajallaan monesti lapsensa kanssa löytää. Aiemmin harrastamaan ehti viikoittain, mutta nykyään harvemmin ja tallihommat painottuvat lähinnä hevosten hoitoon. Kilpaa Hirvonen on ohjastanut viitisenkymmentä lähtöä. Kuninkuusraveja miettiessään Hirvosella on päällimmäisenä mielessään kunnioitus ja arvostus hevosihmisiä kohtaan. Kuninkuusraveissa menestyminen, mutta jo sinne valituksi tuleminen ovat kunniatehtäviä, jotka hevosihmiset hoitavat syvällä hartaudella. Kuninkuusravit ovat vahvasti läsnä myös Hirvosen raviradan arjessa, sillä Seinäjoen jälkeen Kuninkuusravit ravataan Forssassa.