Kuninkuusravit – Kuninkuusravien pääkilpailujen avausmatkat jälleen Hetviinan ja Evartin nimiin

Kuninkuusravien pääkilpailujen avausmatkat jälleen Hetviinan ja Evartin nimiin

Kuninkuusravien pääkilpailut alkoivat viime vuoden tapaan, kun Keski-Suomen Antit Tupamäki ja Ojanperä nappasivat valmennettavillaan voitot kuningatar- ja kuninkuuskilpailujen avausmatkoilla.

Kuningatarkilpailun avausmatkan voitti viime vuoden tapaan Antti Tupamäen valmentama ja ohjastama Hetviina. Kilpailuun ennakkosuosikkina lähtenyt tamma ei kuitenkaan saanut mitään ilmaiseksi, vaan valjakko joutui peruuttelemaan alussa aivan joukon hännille, josta Hetviina teki sisukkaan lähes kierroksen mittaisen kirin Suven Sametin perässä. Loppusuoralla Hetviina sai otteen muista vastustajista ja voitti selkeällä marginaalilla ensimmäisen osamatkan ajalla 25,1a/2100 metriä.

”Olisi mennyt pitkäksi se alku siinä, niin ajattelin, että ajetaan taakse, vaikka pieni riski otetaankin. Ja kyllä se ainakin tällä matkalla nyt kannatti. Odotin vain, milloin Tapsa (Tapio Perttunen) lähtee kiriin, että käännän heti siihen perään. Hyvin se seurasi ja se on siitä jännä hevonen, että sopivasti kun selästä pääsee kääntämään, se mielellään aina ohittaa edellä menevän. Kaukana oltiin, mutta hevonen tuli sieltä rehdisti ja voitto oli selvä”, Tupamäki kertasi.

Hetviina voitti viime vuonna kuningatarkilpailussa kaksi ensimmäistä matkaa, mutta viimeisellä 3100 metrin matkalla hevonen jäi kärjestä ja sijoittui lopulta kokonaiskilpailussa neljänneksi. Tupamäki ei kuitenkaan ole lähestynyt kilpailua eri tavalla kuin viime vuonna.

”Hevosen kanssa on pitkään menty samalla kaavalla. Koitettu vaan pitää se terveenä ja sopivasti antaa liikettä, että se pysyisi kilpailuvireessä. Kotitallille menemme yöksi, Hetviina pääsee ehkä vähän laitumelle käymään ja sitten se on pihalla yötä kaverin kanssa”, Tupamäki kommentoi.

Yksi tärkeä tekijä Hetviinan elämässä, erityisesti sen kilpailumatkoilla, on seuraponi Frodo. Seuraponit ovat tuttuja näkyjä raveista, muun muassa kolminkertaisella ravikuningattarella Saaga S:llä oli myös raveissa tukena seuraponi. Hetviina saa erityisesti henkistä tukea Frodo-ponilta.

”Se pikkuisen rauhoittaa hevosta, se syö ja juo paremmin. Kahden päivän karkeloihin kaikki apu on tarpeen”, Tupamäki täsmensi seuraponin merkitystä.

Myös Hetviinan hoitaja Heidi Nurmi antoi tunnustusta Frodo-ponille.

”Frodosta on apua. Poni on rauhallinen ja nukkuu tuolla varikolla, niin se rauhoittaa tammankin. Se on tärkeä palanen, kyllä auttaa”, Nurmi kiitteli pientä, mutta merkityksellistä osaa Hetviinan tiimissä.

Hoitaja Heidi Nurmen lisäksi Tupamäki jakoi vuolaasti kiitosta myös muille ihmisille Hetviinan menestyksen takana, sekä Kuninkuusravien yleisölle.

”Koko tallin henkilökunnalle, kiitos. Kaikki läheiset tietävät, ketkä ovat apuna olleet. Kiitoksia kaikille, ja kiitoksia yleisölle. Mahtavaa, kun näinkin paljon on päässyt yleisöä paikalle”, Tupamaki tunnelmoi.

Hetviinan kasvattaja ja omistaja Christer Sandholm on nähnyt hevosensa kilpailevan jo yli sata kertaa, mutta jännitys on säilynyt ja tuntui jälleen lauantaina Seinäjoen ravikeskuksen katsomossa.

”Kyllä pulssi meni vähintään 150. Onneksi näin kävi, että hevonen oli niin hyvä, että nousi vielä sieltä takaa. Antille ennakkosuosikin paineet ovat ehkä pahempia, mutta kyllä se pulssi nousee omistajallekin. Uni tulee, mutta katkonaisesti”, Sandholm kommentoi.

Hetviinalle vetoapua kirissä tarjonnut kuningatarkilpailun ensikertalainen, 6-vuotias Suven Sametti oli avausmatkan kakkonen. Tupamäki kiitteli Perttusen ajotaktiikkaa voittajahaastattelussa.

”Täytyy varmaan tarjota Tapsalle kaljat joskus”, Tupamäki nauroi.

Tilanne 1. osamatkan jälkeen, kuningatarkilpailu:

1. Hetviina/Antti Tupamäki 2.58,7
2. Suven Sametti/Tapio Perttunen +0,4 sekuntia
3. Lakan Leija/Santtu Raitala +0,5
4. Ciiran Tähti/Esa Holopainen +0,8
5. Vennelmon Varma/Janne Räisänen +0,8
6. Taksvenla/Hannu Torvinen +0,9
7. Tähtituula/Antti Teivainen +1,2
8. Liinan Liekki/Juha Kurhela +1,5
9. Sokru/Timo Tuominen +1,9
10. R.R. Valssitar/Ari Moilanen +2,3
11. Elias Juonetar/Terho Rautiainen +2,4
12. Liisan Tulilintu/Harri Kotilainen +3,1

Kuninkuuskilpailussa nähtiin kuningatarkilpailun tapaan toisinto viime vuodesta, kun Antti Ojanperän valmentama Evartti vei avausmatkan voiton. Santtu Raitalan ohjastaman Evartin vuoteen on mahtunut paljon: viime vuonna Seinäjoella saavutetun ravikuninkuuden jälkeen hevonen taisteli talvella hengestään leikkauspöydällä, mutta ori osoitti olevansa jälleen iskukunnossa kreivin aikaan.

”Kyllä tuntui ihan uskomattoman hyvältä. Kaikkien vaiheiden jälkeen, joita hevosella ja sen taustajoukoilla on ollut… Se, että Evartti ylittää täällä maaliviivan ensimmäisenä, se on ihan käsittämätön tunne etenkin silloin, kun koko kausi on pelattu vain yhtä maalia ja tähdätty tänne”, Raitala huokasi voittajahaastattelussa.

Evartin ohella valmentaja Ojanperä kohtasi vastoinkäymisiä heinäkuun alussa, kun treenilenkillä sattuneen onnettomuuden jälkeisissä tutkimuksissa häneltä löydettiin synnynnäinen sydänvika. Sydänleikkauksen jälkeen Ojanperän aika on mennyt toipuessa, mutta Seinäjoella hän pääsi seuraamaan valmennettaviensa otteita paikan päällä.

”Evartti oli tosi hyvä, mutta Kunkku oli huono. Olisivat olleet kolmas ja neljäs, niin olisi ollut kivempi olo, kun molemmat olisivat olleet hyviä. Nyt harmitti vähän toisen puolesta ja olen huolissani siitä, mutta Evartin osalta olen tietysti tyytyväinen”, Ojanperä kertoi kaksijakoisissa tunnelmissa tallin toisen oriin Jokivarren Kunkun jäätyä lähdön viimeiseksi.

”Kiitos kaikille tsempistä ja kannustuksesta, olemme Evartin kanssa saaneet valtavasti myötäeloa. On ollut hienoa aikaa, vaikka on ollut vaikeaakin. Olemme täällä tänään ja nautimme tästä”, Ojanperä kuitenkin tunnelmoi.

Nauttia sai myös Raitala, joka antoi kärryillä Evartille juuri sellaisen juoksun, kuin etukäteen oli suunnitellut. Voitto irtosi ajalla 22,5a/2100 metriä.

”Halusin pelata meille paikan H.V. Tuurin perään ja se onnistui mukavasti. Se taktiikka tuo paljon riskejä, kun ajaa toisen takaa, mutta Tuuri on yksi tämän kisan kovimmista hevosista ja jos ajaa sen perässä, niin sillekään ei häviä silloin montaa kymmenystä, jos vain omissa rahkeissa riittää potku”, Raitala kertoi taktiikastaan.

H.V. Tuuri johti lähtöä pitkään, mutta sen rinnalla juosseen Vixelin antama armoton prässi avasi tilaa Evartille ja Raitalalle, jotka pääsivät kääntämään vapaille vesille viimeisessä kaarteessa.

”Loppukurvin pohjassa lähdimme kiriin ja tuntui, että voimia on vielä tosi paljon. Maalisuoralla se realisoitui ja hevonen ohitti kaverit varmaan tyyliin ja jäi katsomaan, kuinka moni yleisöstä taputtaa sille”, Raitala kuvaili pilke silmäkulmassa.

”Evartti osoitti viime vuonna, että tämä kilpailumuoto sopii sille oikein hyvin, enkä ole siitä millään lailla huolissani, etteikö se sitä tässä vireessä suorittaisi.”

Evartille ja sen taustajoukoille päivä oli täysosuma, sillä hevosen kasvattaja Olli Sippola palkittiin aiemmin lauantaina vuoden suomenhevoskasvattajana. Sippolan kasvatteihin kuuluu Evartin lisäksi muun muassa sen emä Emme.

Kuninkuusravien pääkilpailut jatkuvat sunnuntaina ensin 1609 metrin pikamatkalla, ja sen jälkeen kokonaiskilpailun huipentavat pitkät 3100 metrin osamatkat. Ravikuninkaallisiksi seppelöidään tamma ja ori, joilla on parhaat kokonaisajat kolmen osamatkan jälkeen.

Tilanne 1. osamatkan jälkeen, kuninkuuskilpailu:

1. Evartti/Santtu Raitala 2.53,3
2. H.V. Tuuri/Iikka Nurmonen +0,2
3. Vixeli/Tapio Perttunen +0,5
4. Välkyn Tuisku/Kimmo Taipale +0,8
5. Lissun Eerikki/Ari Moilanen +1,0
6. Uljas Suomalainen/Antti Teivainen +1,7
7. Joriini/Hannu Hietanen +2,2
8. Sheikki/Arto Hammar +3,0
9. Enon Vilppi/Markku Hietanen +3,3
10. Veeran Poika/Jarmo Saarela +3,6
11. Camri/Terho Rautiainen +4,1
12. Jokivarren Kunkku/Jukka Torvinen +8,4

Santtu Raitala sai tuulettaa kuninkuusraviyleisön edessä oriiden 2100 metrin matkan maalisuoralla. Kuva: Hippos/Juho Hämäläinen