Kuninkuusravit – Kuninkuusraveihin sittenkin yleisöä

Kuninkuusraveihin sittenkin yleisöä

Seinäjoen Kuninkuusraveihin tulee myyntiin 1000 lippua per päivä.

Suomen Hippoksen valtuuskunta on tehnyt tänään päätöksen sallia yleisön pääsyn Kuninkuusraveihin 31.7. – 2.8.2020. Seinäjoen Kuninkuusraveihin tulee torstaina 16.7. Klo 12 myyntiin 1000 pääsylippua per päivä. Aiemman päätöksen mukaan maksavaa yleisöä ei olisi tapahtumaan päästetty lainkaan.

 

Maailmaa koetelleen koronapandemian vuoksi suuri osa kesän yleisötapahtumista on peruttu kokonaan tai niitä on muutettu virtuaalisiksi. Tilanteesta johtuen Kuninkuusravit päätettiin ajaa ja vuotuiset kuninkuusravitittelit jakaa, mutta ilman yleisöä. Nyt Hippoksen valtuuskunta tarkasteli asiaa uudelleen ja teki päätöksensä. 

 

Seinäjoella tieto yleisön pääsystä tapahtumaan on otettu vastaan positiivisen kiireisissä merkeissä.

– Me totta kai haluamme palvella raviyleisöä parhaamme mukaan ja samalla toteutamme Hippoksen päätöksen ja viranomaisten antamia velvoitteita. Yleisöasia on muuttanut muotoaan pitkin kevättä ja kesää, ja toki tämä viime hetken muutos vaatii meiltä isoja ponnistuksia. Tapahtumaa on kuitenkin tekemässä tarmokas porukka, jonka yhteistyön ansiosta homma viedään kunnialla maaliin, Seinäjoen ravikeskuksen toiminnanjohtaja Jyri Saranpää sanoo. 

 

Tapahtumajärjestäjiä koko maassa sitoo vielä monenlaisten vaatimusten kirjo. Yleisön turvallisuuden takaamiseksi on kyettävä huolehtimaan turvaetäisyyksistä, joten Kuninkuusravien yleisömäärä tulee olemaan tänä vuonna hyvin pieni verrattuna normaaliin. Lippuja myydään 1000 per päivä, ja yleisö jaetaan lohkoihin. Anniskelualue on oma 500 hengen lohkonsa, sillä sen turvamääräykset ovat sellaiset, että jokaiselle on oltava tarjolla istuma- ja pöytäpaikka. Alueella, jossa ei ole alkoholitarjoilua, määräykset ovat erilaiset.

 

– Voisi ajatella, että pienen väkimäärän puitteet on helppo järjestää, mutta niinhän se ei tässä tilanteessa nyt ole. Etäisyyksien pitäminen, hygienian ylläpito ja järjestyksenvalvonta vaativat henkilötyötunteja tavallista tilannetta enemmän. Yleisö ei voi liikkua lohkolta toiselle, ja tallialueen ja yleisöalueen välillä ei myöskään voi olla liikennettä, Seinäjoen Kuninkuusravien tuottaja Timo Ristimäki selvittää.

Seinäjoen Kuninkuusravit 2020 tulevat kaikin tavoin poikkeamaan siitä suurtapahtumasta, jollaisena Kuninkuusravit on totuttu kokemaan. Normaali yleisömäärä olisi jopa 60 000 viikonlopun aikana.

 

Maksavan yleisön lisäksi tapahtumassa on yhteistyökumppaneita ja muita sidosryhmien edustajia sekä tietenkin hevosten taustajoukkoja. Kaikkien terveys on tärkein asia tapahtumajärjestäjän työlistalla.   


– Viranomaismääräysten mukaan mennään. Jos ohjeita vielä muutetaan tai täsmennetään, me toimimme parhaamme mukaan ne toteuttaaksemme. Meidän on kuultava myös paikallisen viranomaisen kanta muuttuneeseen tilanteeseen, joten on mahdollista että tämänhetkiset suunnitelmatkin vielä jonkin verran muuttuvat, Jyri Saranpää sanoo.

 

Ravikeskuksesta kerrotaan, että rajoitusten vuoksi tapahtuma järjestetään supistetuin palveluin. Markkinatoria ei järjestetä ja ruokatarjonta on yksinkertaisempi. Jälkimmäinen tietenkin harmittaa Seinäjoella, jossa piti olla erityisen laadukas ja monipuolinen kattaus ja jossa ravintolapuolen suunnitteluun oli satsattu kovasti. 

– Hyvää ruokaa ja juomaa on tarjolla nytkin, mutta tällä aikataululla ja näillä rajoituksilla aikaisemmin kaavailemamme palvelu on täysimittaisena mahdotonta järjestää, ravintolapalveluiden Riikka Seppänen sanoo.

Saranpää lisää vielä, että palveluiden saaminen lyhyellä varoitusajalla keskellä lomakautta tuo omat haasteensa järjestelyihin. Tämänkin vuoksi myytävien lippujen määrä on pieni. 

Tärkeä tieto Kuninkuusravien ystäville on myös tämä: aikaisemmin ostetut Kuninkuusraviliput eivät käy pääsylippuna tämän vuoden tapahtumaan, sillä niiden voimassaolo on siirtynyt vuoden 2021 Kuninkuusraveihin. Nyt myyntiin tulevat liput ovat ainoat vuoden 2020 tapahtumaan myytävät. Lipunmyynti alkaa 16.7. Klo 12 osoitteessa www.seinajoenravikeskus.fi. Ostorajoitus on 5 lippua per asiakas.

 

Koska likikään kaikki halukkaat eivät tänä vuonna Kuninkuusravien porteista sisään pääse, Seinäjoen ravikeskus iloitsee ravien ystävien järjestämistä etäkatsomoista. Paikkakunnalla on tulossa etäkatsomoita ainakin muutaman yhteistyökumppanin toteuttamana. Maan raviradat ovat myös järjestämässä etäkatsomoita. Tietoja niistä kerätään kuninkuusravit.fi -sivustolle.

Seinäjoella toivotaan, että se saa järjestää vuoden 2021 Kuninkuusravit rauhallisessa maailmantilanteessa täysipainoisin palveluin ja isolle yleisölle. Monet satsaukset tähän vuoteen palvelevat tapahtumajärjestäjää myös ensi kesänä.  Seinäjoelta muistutetaan myös, että vaikka tämän vuoden Kuninkuusravit mitellään harvalukuisen liveyleisön edessä, urheilullisesti on luvassa erittäin laadukas viikonloppu.