Kuninkuusravit – Kuninkaallisten ruokkijat

Kuninkaallisten ruokkijat

Raviyleisö on arvokkainta, mitä kuninkuusravitapahtumalla on. Siksi se ansaitsee syödä hyvin.

Riikka Seppäsellä ja Asta Asunmaalla on kunnianhimoinen tavoite Seinäjoen Kuninkuusraveissa. He aikovat nostaa kuninkuusravien ruokapuolen ”aivan uudelle tasolle”. Ravikeskuksen ravintolatoimintaa normaalina arkenakin pyörittävä Riikka Seppänen on ottanut kuninkuusravien ruokaelämykset sydämenasiakseen.

”Laadukas, monipuolinen ja sopivan hintainen ruokatarjoilu kertoo siitä, että arvostamme yleisöä. Tätä arvostusta me nimenomaan haluamme viestiä”, Seppänen sanoo.

Seinäjoen kuninkuusravien perusperiaate on toimia vastuullisesti. Se näkyy myös lautasella. Tapahtumassa tarjoillaan vain suomalaista ruokaa, suurin osa siitä on lähellä tuotettua. Kasvisruokavaihtoehtoihin satsataan myös.

”Edellytämme meidän periaatteidemme noudattamista myös ulkopuolisilta toimijoilta, jotka pystyttävät alueelle omia ruokapisteitään. Ruuan on oltava laadukasta, hävikki minimoidaan ja hintataso pidetään kohtuullisena.”

Riikka Seppänen vastaa näin suuren tapahtuman ruokapuolen järjestelyistä nyt ensimmäistä kertaa. Maa- ja kotitalousnaisten Asta Asunmaa on Seppäsen oikeana kätenä, ja rautaisena sellaisena. Asunmaalla on vuosikymmenten kokemus suurtapahtumien ravintolapalveluista. Monet Farmari-messut ja Herättäjäjuhlat ovat opettaneet Asunmaalle, että kaikesta selvitään.

”Kun hyvin suunnitellaan ja etukäteen tiedetään omat hommat, kaikki sujuu. Minä olen apuna talkooväen hankkimisessa ja heidän opastamisessaan, ja tunnen olevani siinä omimmillani. Vaikka harmittaisi tai asiat tuntuisivat olevan sekaisin, minun on pysyttävä rauhallisena. Se vaikuttaa muuhun väkeen myönteisesti.”

Asunmaa toki sanoo, että suurtapahtuman järjestelyiden loppusuoralla ja tapahtuman aikana on aina hässäkkää ja kaaoksen tuntua, mutta paniikille ei ole sijaa. Tapahtumakonkarina hän osaa nähdä mahdolliset riskitekijät jo ennalta. Vaan yllätyksiäkin ilmenee aina. Hän antaa esimerkin edellisistä Seinäjoen kuninkuusraveista vuodelta 2005.

”Katsomoravintolasta olivat yön aikana hävinneet kaikki kauhat ja kapustat. Työntekijä soitti minulle hädissään, että mikä nyt eteen. Lähdettiin sitten ostamaan kaupasta nopeasti uudet välineet tilalle, ja niin selvittiin. Alkuperäiset kauhat löytyivät vasta tapahtuman jälkeen VIP-teltasta, jonne joku oli ne keksinyt keittiöltä viedä. Tällaisina hetkinä on tärkeää, että työntekijöillä ja talkoolaisilla on aina joku, jolle soittaa.”

Mallia Elitloppetistakin

Riikka Seppänen sanoo ruokailun monituisia järjestelyitä auttavan suuresti Timo Ristimäen remmissä olo. Ristimäki muistaa ja tuntee tapahtumien monet toimijat vuosien varrelta niin hyvin, että se vauhdittaa myös Seppäsen työtä.
”Ajatellaan vaikka viranomaiskontakteja. Timo tietää heti, kenelle mikin asia kuuluu. Hän tunsi suuren osan myös muikunmyyjistä, joiden tarjouksia käyn parhaillaan läpi.”

Riikka Seppäsen puheista käy ilmi, että hän suhtautuu intohimoisesti meneillään olevaan projektiin. Hän on innokas hevosharrastaja ja kuninkuusravikävijä. Hän ammentaa omasta yleisökokemuksestaan paljon.
”Mallia pitää ottaa myös Provinssista. Siellä ruoka on todella korkeatasoista, haluaisin toteuttaa saman tason noston meillä. Myös roskien kierrätys on Provinssissa omaa luokkaansa, samanlainen järjestely tulee olemaan myös meillä. Pidän tärkeänä myös sitä, että vaikka ruoka jonotetaan luukulta, annosten syömiseen on hyvät istumapaikat tai muunlaiset sopivat tilat. Jonotkaan eivät saa kasvaa liiaksi.”

Seppänen iloitsee myös ”Akaasian aitiosta”. Se on aivan etusuoralle rakennettu ulkoterassi, jonka paikat ovat jo myynnissä. Akaasian aitioon on haettu mallia Elitloppetista.

Seinäjoen kuninkuusravien 2020 aluekartan runko on juuri valmistumassa. Seppänen ja Asunmaa ovat saaneet kartalle VIP-alueen, kansanruokalan ja kaksi isoa juomatelttaa. Mitä niissä sitten oikein tarjoillaan?

”Ruokalistoja tehdään parhaillaan, eli vielä emme voi sanoa. Yleisesti ottaen voidaan sanoa, että raviyleisö haluaa ainakin hyvää kahvia, tuoretta pullaa, muikkuja, hot wingsejä ja hampurilaisia. Näiden lisäksi on luvassa todella monipuolisia annoksia.”

Seinäjoen Kuninkuusravien VIP-alueen ruokailu järjestetään yhteistyössä Etelä-Pohjanmaan keittiömestareiden kanssa. Kansanruokala toteutetaan yhteistyössä tutun kumppanin kanssa ja Ruma Vallesmanni huolehtii alkoholianniskelusta. Lisäksi tulevat Ravikeskuksen omat ravintolapaikat ja makkarakojut sekä erilaiset ulkopuoliset toimijat. Juomat ovat kaikki Hartwallin.

Asta Asunmaa arvioi, että ruokailun järjestämisessä tarvitaan noin 250 talkoovuoroa. Omalta osaltaan ravintolapuoleen liittyy myös ”roskapartio”, joka huolehtii alueen yleissiisteydestä läpi koko tapahtuman.

Riikka Seppänen ja Asta Asunmaa haluavat tehdä kaikkensa ravivieraan viihtymisen eteen.

”Olemme ruokaprovinssissa Etelä-Pohjanmaalla. Maistuva lähiruoka kuuluu kuvioon ehdottomasti”, Asunmaa sanoo.

”Olisi ehkä helppo mennä aidan alikin. Suuri osa kunkkarivieraista on sellaisia, että he tulevat paikalle satoi tai paistoi ja olipa ruoka miten mautonta tahansa. Me emme kuitenkaan tuudittaudu siihen, että vähemmälläkin yrittämisellä selviää. Haluan, että ravielämyksen lisäksi vieraat saavat ruokaelämyksiä. Tyytyväisyys ravintolapalveluihin saa yleisön viihtymään koko tapahtumassa. Siksi on tärkeää, että me ravintolapalveluissa onnistumme”, Riikka Seppänen summaa.

Teksti ja kuva Kirsi Haapamatti