Kuninkuusravit – Kuningatarkilpailun avausmatkan voittoon ennakkosuosikki Hetviina

Kuningatarkilpailun avausmatkan voittoon ennakkosuosikki Hetviina

Kuningatarkilpailun avausmatka päättyi ennakkosuosikki Hetviinan voittoon. Christer Sandholmin kasvattama ja omistama tamma jatkoi vakuuttavia esityksiään Seinäjoen Kuninkuusraveissa.

Tammojen ensimmäisessä osalähdössä nähtiin tulinen kiihdytys, kun moni tamma lähti vauhdilla liikkeelle. Takarivistä sujuvasti läpi päässyt Harri Kotilaisen ohjastama Liisan Tulilintu tykitti johtopaikalle ja piti raastavaa tempoa yllä. Hetviina aloitti kirinsä viimeisellä kierroksella, ja sai otteen muista kärkihevosista loppusuoralla. Sitkeän kirin päätteeksi voittoajaksi muodostui kova aika 23,3a/2100 metriä.

”Olin tyytyväinen, kun saatiin selkä, mutta turhan kaukana oltiin siinä vaiheessa. Tuli aika pitkä kiri, mikä näkyi lopussa. Hevonen tuntui maalisuoralla hyvältä. Hetviinan ravi oli tänään tosi hyvää, ei laukka pelottanut missään kohtaa”, Tupamäki kehui.

Hetviina on ollut suuri ennakkosuosikki ravikuningattareksi koko kesän ajan, mutta Seinäjoella voittajavaljakon laittoivat tiukoille kuningatarkilpailun ensikertalainen Aurotar ja kokeneemmat kilpakumppanit Virin Camilla ja Liisan Tulilintu.

”Jos keväällä olisi ajettu Kunkkarit, oltaisiin voitu olla ylivoimaisia. Viimeisinä viikkoina on putkahdellut esiin tosi hyviä tammoja”, Tupamäki analysoi tammojen tilannetta.

Hetviina on majaillut Petäjävedellä Tupamäen tallissa nyt noin 1,5 vuotta. Tamma tuli valmennukseen alun perin Antti Tupamäen isälle Risto Tupamäelle, jonka menehdyttyä tapaturmaisesti keväällä 2019 halusi Sandholm, että hevonen jää nuoremman Tupamäen valmennukseen.

Haastattelija Lauri Hyvösen kysyessä, kenelle Tupamäki haluaa omistaa avausmatkan voiton, vastaus oli selvä: ”Isälle”.

Kuninkuusravit on ravivuoden suurin tapahtuma, ja monelle valmentajalle suuri unelma on päästä osallistumaan pääkilpailuun. Erityisesti suomenhevosten valmentajana tunnetuksi tulleelle Tupamäelle avausmatkan voitto merkitsi paljon.

”Tämän takia tätä työtä tehdään, että päästään ajamaan tänne”, Tupamäki totesi.

Hetviina ja tamman taustajoukot viettävät väliyön kotitallillaan Petäjävedellä. Tamma pääsee laitumelle, jossa se on ollut koko kuninkuusraviviikon viimeistelevien ajolenkkien lomassa.

Hevosen omistaja ja kasvattaja Christer Sandholm oli paikan päällä Seinäjoella kannustamassa hevostaan.

”Jännittävää se oli. Varmaan kannustin loppusuoralla, mutta en edes muista”, omistaja-kasvattaja kuvaili muikeasti hymyillen tunnelmiaan lähdön jälkeen.

Kirkkonummella asuva Sandholm on pitkän linjan raviharrastaja, hevosia hän on omistanut yli 20 vuoden ajan.

Sunnuntain toiselle matkalle Hetviina lähtee johdossa, mutta kilpailu on todella tasainen. Toisena olevan Aurottaren ja Hetviinan välillä ei ole kokonaisajassa eroa, ja Virin Camilla ja Liisan Tulilintu hengittävät johtokaksikon niskaan 0,4 sekunnin erolla.

Sunnuntaina kuningatarkilpailun toinen osalähtö ajetaan ravien toisena lähtönä noin kello 13.45. Kuningatarkilpailun voittaja selviää viimeisen 3100 metrin matkan jälkeen. Ravikuningattareksi seppelöidään se tamma, jolla on kilpailussa paras kokonaisaika.