Kuninkuusravit – Kohti Kuninkuusraveja -pistejahti starttaa maaliskuussa

Kohti Kuninkuusraveja -pistejahti starttaa maaliskuussa

Historian 100. Kuninkuusravit kilpaillaan Jyväskylän Killerillä 26.-28. heinäkuuta. Kuninkuus- ja kuningatarkilpailun osallistujavalinnat perustuvat avoimeen Kohti Kuninkuusraveja -pisteytykseen. Ensimmäiset pistelähdöt kilpaillaan maanantaina 4. maaliskuuta Jyväskylän Killerillä

Kuninkuusraveissa tammat kilpailevat ravikuningattaren ja oriit ravikuninkaan tittelistä. Osallistujat valikoituvat maan parhaiden suomenhevosravureiden joukosta, ja osallistuminen pääkilpailuihin on monen ravi- ja suomenhevosihmisen suurin haave.

Ravikuninkuus ja -kuningattaruus ratkaistaan kolmella osamatkalla, jotka on jaettu kilpailtavaksi kahtena päivänä. Lauantaina kilpaillaan 2 100 metrin osamatka ja sunnuntaina 1 609 metrin ja 3 100 metrin osamatkat. Kokonaiskilpailun voittaa parhaan yhteisajan juossut hevonen.

Pääkilpailuihin tähtäävät hevoset ovat aloittaneet valmistautumisen tulevaan kauteen jo syksyllä. Talvi on hyvää aikaa peruskuntoharjoittelulle ja montaa suomenhevosta valmennetaankin yhä perinteisesti reellä ajaen. Kevään lähestyessä harjoituksiin tulee lisää vauhtia ja reki vaihtuu kilpakärryihin.

Tulevina kuukausina Kohti Kuninkuusraveja -lähdöissä kilpailukautensa avaa moni entinen ja tuleva kuninkaallinen, jonka kauden päätähtäin siintää heinäkuussa Killerillä. Tulevana maanantaina tammojen Kohti Kuninkuusraveja -lähdössä kilpailevat muun muassa viime vuonna kuningatarkilpailuun osallistuneet Virin Varpu ja Vennelmon Varma. Klikkaa tästä lähtölistaan.

Kuninkuusravipisteiden kertymistä ja Kunkkarirankingia voi seurata Mobiiliheppa-palvelusta. Raveissa kuninkuus- tai kuningatarkilpailuun tähtäävän hevosen voi myöhemmin keväällä tunnistaa hevosen rintaremmiin kiinnitetystä kunkkarinapista.

Kannustusjoukkoja Kuninkuusraveissa.

Osallistuminen kuninkuus- tai kuningatarkilpailuun on merkittävä saavutus. Fanijoukot saapuvat kannustamaan omia suosikkejaan ympäri Suomen. Kuvaaja Maisa Hyttinen.

Kuninkuusravipisteet – mistä on kyse?

Kuninkuus- tai kuningatarkilpailuun mielivät hevoset keräävät pääkilpailupaikkaan oikeuttavia kuninkuusravipisteitä erikseen valituissa Kohti Kuninkuusraveja -pistelähdöissä. Pistelähtöjä kilpaillaan kevään ja kesän aikana noin 50 ympäri Suomen. Lähdöt on merkitty lähtölistoihin KK-24 -merkinnällä.

Kohti Kuninkuusraveja -lähdöissä jaetaan pisteitä hevosen sijoituksen mukaisesti. Voittaja saa 25 pistettä, toiseksi sijoittunut 18 pistettä, kolmas 15 pistettä ja seuraavat sijat 12, 10, 8, 6, 4, 2 ja 1 pistettä.  Lisäksi pisteet saavat kertoimen lähdön ensimmäisen palkinnon perusteella:

  • kun 1. palkinto on korkeintaan 2 000 euroa, kerroin 1
  • kun 1. palkinto on 2 001 – 5 000 euroa, kerroin 2
  • kun 1. palkinto on yli 5 001 – 14 999 euroa, kerroin 3
  • kun 1. palkinto on 15 000 euroa tai enemmän, kerroin 4

Hevosten kunto kehittyy kilpailujen myötä ja pääkilpailuihin tähtäävien hevosten paras vire pyritään ajoittamaan mahdollisimman lähelle Kuninkuusraveja. Tämä huomioidaan myös pisteytyksessä, kun kesäkuun alusta alkaen pisteet saavat lisäkertoimen 1,5.

Myös aiemmasta menestyksestä kuninkuus- ja kuningatarkilpailuissa on etua. Edellisen vuoden kolmen parhaan pistekertymiin lisätään 100, 72 ja 60 pistettä.

Kuninkuusravien päätoimikunta vahvistaa osallistujat noin 1,5 viikkoa ennen tapahtumaa. Kuninkuus- ja kuningatarkilpailuun ilmoittautuneista hevosista kymmenen eniten kuninkuusravipisteitä kerännyttä saavat varman paikan pääkilpailuun. Sijoille 11 ja 12 päätoimikunta voi nostaa hevosen, jolla on vähemmän pisteitä, mutta jokin muu erityisen vahva peruste päästä mukaan kilpailuun, kuten poikkeuksellinen nousukunto tai menestys edellisen vuoden kilpailussa.

Hevosten taustajoukot tuntevat suojattinsa tarkasti. Hetviinalla on kilpailumatkoilla mukanaan seuraponi Frodo. Kuvaaja Maisa Hyttinen.