Kuninkuusravit – Karkkia ja kyyneleitä - Kunkkaripäivä on tunteikas elämys

Karkkia ja kyyneleitä – Kunkkaripäivä on tunteikas elämys

Nopeat syövät hitaat

Seinäjoen Kuninkuusravien tapahtuma-alueen portit avautuivat lauantaiaamuna kello 9. Silloin tosifanit saapuvat paikalle. Näin tekivät Savukoskelta saakka Seinäjoelle matkanneet siskokset Louna ja Pinja Siivola. Pinjalle Kuninkuusravielämys on ensimmäinen laatuaan, Louna on vieraillut aikaisemmin Rovaniemen Kuninkuusraveissa vuonna 2018.

– Tulimme aikaisin, niin saimme parhaat paikat, yhdeksän aikaan vielä tyhjien penkkirivien eturivistä spotit saaneet naiset toteavat.

– Tässä me varmasti istumme koko päivän ajan, paikkaa ei sovi menettää. Sadekaan ei haittaa, meillä on sadeviitat ja sateenvarjot. Olemme varautuneet, Pinja Siivola kertoo.

Louna Siivola on innokas raveissa kävijä, useimmiten ravireissut suuntautuvat Lapin alueelle.

– Odotan viikonlopulta mahtavaa tunnelmaa ja hyviä hevosia. Suosikkejani pääkilpailussa ovat Jokivarren Kunkku, Evartti ja Suven Sametti.

Louna ja Pinja Siivola olivat ensimmäisten joukossa paikalla Kuninkuusravien kakkospäivänä.

Karnevaalihenkeä kevyessä vesisateessa

Viikonlopun sää ei liene koskaan aikaisemmin puhuttanut raviväkeä niin paljon kuin ennen parhaillaan menossa olevia Kuninkuusraveja. Lauantaiaamu avautui kirkkaana, mutta niin vain kävi, että ennen ravien ensimmäistä lähtöä taivaalta vihmoi vettä sen verran, että edellä mainitut Siivolan siskoksetkin joutuivat heittämään vedenpitävää ylleen. Vaan sen jälkeen luontoäiti helli ravikansaa aurinkoisella tai puolipilvisellä säällä koko loppupäivän.

Pakko mainita, että ravitapahtuman musiikista vastaavat henkilöt olivat kaiken aikaa tilanteen ja tunnelman tasalla. Sadekuuron aikaan kaiuttimista soi Suomen kesä ei petä -iskelmärenkutus.

Musiikilla on iso merkitys Kuninkuusravitunnelmalle. Lähtöjen välillä soi poppi, hevosten esittelyissä usein marssi ja kohti lähtökäskyä mentäessä tunnelma tihentyy dramaattisella elokuvamusiikilla. Oma yksityiskohtansa on ohjastajien “omat biisit”. Raveissa on tullut tavaksi soittaa kaiuttimista aina sama kappale, kun tietty ohjastaja voittaa. Esimerkiksi Olli Koivuselle soitetaan Dirlandaa ja Santtu Raitalalle Pienen pojan elämää.   

Kevyt kesäsade virkisti ennestäänkin vireää Kuninkuusraviperinnettä, ravikulkuetta. Siinä tomeran karnevaalimusiikin säestämänä pääkilpailun osallistujien kannattajajoukot kulkevat etusuoralla ja yleisön joukossa plakaatteineen ja banderolleineen. Yleisö aplodeeraa kulkueelle, ja hevosten kannattajien banderolleihinsa kirjailemat iskulauseet yllättävät ja naurattavat ja ehkä aivan vähän koettelevat kielikorvaakin. Niin niiden kuuluukin. ”Cylmäverisesti Camri” ja ”Soep yrittää eestä ja takkoo, Välkyn Tuisku voeton nappoo”.

Kuninkuusraveihin kuuluu tietynlainen visuaalinen ilottelu, jolla usein halutaan kertoa oma suosikki pääkilpailuissa. Vähintään t-paidan selkämyksessä on hevosen nimi. Yleisössä näkyi myös isompia yhdessä liikkuvia seurueita, joiden pukeutuminen oli huomiotaherättävää ja yhdenmukaista. Suomenhevonen yhdistää ihmisiä!

Yleisö on Kunkkareissa keskimääräistä riehakkaampaa. Aplodeihin ja huutoihin innostutaan helposti. Hevosten ohjastajat kertovat, että Kunkkareissa kilpaileminen on verratonta juuri yleisön mukana elämisen vuoksi.

Välillä hiljennytäänkin. Pitkän linjan arvostettu hevoskasvattaja Arvo Ylitalo menehtyi vain muutama päivä ennen Kuninkuusraveja. Ylitalon muistoa kunnioitettiin lähdössä kahdeksan erityisellä tavalla. Hevoset tulivat lähdön esittelyyn ilman musiikkia, ja ohjastajat kantoivat käsivarsissaan mustia nauhoja. Raviyleisö seurasi lähdön äänetöntä esittelyä seisaaltaan. Jälleen kaunis osoitus hevosihmisten yhteishengestä, vaikka kyse olikin surullisesta asiasta.

Avajaiskulkueessa oli kannustusjoukot jokaiselle Kuninkuusravien pääkilpailuun osallistuvalle hevoselle.

Mitä se pieni sadekuuro haittaa? Virkistää vain.

Kättä lippaan ja sydämelle

Kuninkuusravien avajaisjuhlallisuudet puheineen ovat perinne, tietenkin, ja aina kunkin järjestäjäpaikkakunnan näköiset. Seinäjoella avajaisiin kuuluvan Maamme-laulun kajautti Etelä-Pohjanmaan mieslaulajat Jussit. Komeaäänistä eteläpohjalaista mieslaulantaa. Lisätään kuitenkin tähän väliin, että pelkästään perinteisiin ei Seinäjoella nojata: sunnuntain avajaisjuhlallisuuksissa Finlandia-hymnin soittaa sähkökitarallaan maailman parhaaksi nuoreksi kitaristiksi valittu 14-vuotias Juho Ranta-Maunus.

Avajaishumussa annettiin kaikille pääkilpailun hevosten taustajoukoille muistolahjat. Muitakin muistamisia oli. Kuortanelainen Olli Sippola sai Vuoden suomenhevoskasvattajan palkinnon. Sippola on kasvattanut hallitsevan ravikuningas Evartin, joka kilpailee kruunusta myös tänä vuonna. Suomen ravinaiset puolestaan valitsivat Vuoden suosikkiohjastajaksi kaustislaisen Ville Pohjolan.

Kyllä kajahtaa komiasti.

Paras kesäperinne

Pentti Oinonen (oik.) toimii matkanjohtajana, kun iloinen seurue Kouvolasta, Valkealasta ja Nurmeksesta kiertää Kuninkuusraveja vuosittain. Oinoselle itselleen nämä ovat jo neljäskymmenesmones kerta Kuninkuusraveissa.

– Me tapaamme täällä tällä porukalla joka vuosi, paikkakunta vain vaihtuu. Viikonlopulta odotamme tietenkin hyviä pelejä. Ja selvää on, että kuninkaaksi kruunataan Evartti ja kuningattareksi Hetviina, Pentti Oinonen sanoo vakuuttavasti.

– Joo, me ollaan samaa mieltä, mitä Pentti sanoo raveista, Ritva Heikari heittää.

– Arska (Arto Heikari) on meistä kuitenkin kokenein ravikävijä, oli Seinäjoellakin 1975. Ja on ajanut kilpaakin, Pentti Oinonen kertoo, mutta Arska itse on jäänyt suustaan kiinni heti aamutuimaan tapaamansa tuttavan kanssa.

 

Yhteistä raviperinnettään ylläpitämässä Elina Heikari, Teemu Puhto, Ritva Heikari, Arto Heikari (selin takana), Päivi Oinonen ja Pentti Oinonen.

Kuninkuusravitaistossa vielä kaikki mahdollista

Koko viikonlopun tärkein juttu eli uusien ravikuninkaallisten saaminen pääsi alkuun iltapäivällä. Kuninkaallisten tittelit jaetaan kolmen osalähdön perusteella. Lauantaina niin kuningatar- kuin kuningaskandidaatitkin juoksivat 2100 m matkan. Kuningatarkilpailua johtaa avausmatkan jälkeen Hetviina ja kuninkaiden mittelöä Evartti. Sunnuntaina valjakoilla on edessään rankka päivä, kun ensin ajetaan 1609 m matkat (lähdöt 3 ja 4) ja lopuksi raskas 3100 m kilpailu (lähdöt 9 ja 10). Voittajaksi selviytyvät pienimmän kokonaisajan juosseet tamma ja ori.

Kokonaistilannetta voi seurata tällä sivulla LINKKI

Lauantaina oli kuninkuuskilpailupisteiden lisäksi tarjolla myös muita meheviä titteleitä ja pokaaleja. Päivän mittaan ratkottiin mm. montén eli raviratsastuksen pikkuponien ja suomenhevosten SM sekä nuorten, alle nelivuotiaiden suomenhevosten Pikkuprinssi.

Yleisöä lauantaina oli paikalla 6784 henkeä. Ilmassa oli suuren urheilujuhlan tuntua, hyvinkin oli, mutta alueella oli silti melko väljää. Turvaetäisyydet vieraisiin seurueisiin oli mahdollista pitää. Naisten vessassa oli jonoa ainoastaan juuri ennen päälähtöjä.

Santtu Raitala ja Evartti.