Kuninkuusravit – Kandidaattien katsaus – Viimeisten näyttöjen aika

Kandidaattien katsaus – Viimeisten näyttöjen aika

Menneellä viikolla suomenhevosoriit ja tammat antoivat viimeisiä näyttöjään Seinäjoen pääkilpailuja silmälläpitäen.
Kuninkuusravien päätoimikunta valitsee pääkilpailuiden osallistujat ylihuomenna keskiviikkona.

Viikon 29 tapahtumat starttasivat tammojen osalta keskiviikkona Vermosta, jossa A.V. Marttilan Tammasarjan lähdöt oli jaettu kahtia, jotta mahdollisimman moni tamma pääsisi antamaan näyttöjä Seinäjoen kuningatarkilpailuun.

Ensimmäisessä keskiviikon A.V. Marttilan Tammasarjassa Tähtituula johti porukkaa maltillisella matkavauhdilla. Loppusuoralla nähtiin kamppailu Tähtituulan, Vennelmon Varman ja Sävel-Taian kesken, josta lopulta voittoon piti koko matkan lähtöä johtanut Tähtituula.
Hevosta ohjastanut Antti Teivainen kertoi voittajahaastattelussa, että hevonen on nousukunnossa ja pitkä matka sopii sille hyvin.
Keskiviikon voitolla Tähtituula nousi yhdeksi potentiaaliseksi osallistujaksi Seinäjoen kuningatarkilpailuun.  Hevosta valmentaa Jussi Suominen ja se on aiempina vuosina kuningatarkilpailussa mukana nähdyn Juliette Laxin tallikaveri.

Vermon keskiviikko-illan toisessa A.V. Marttilan Tammasarjassa hätyyteltiin lähes suomenennätysvauhteja Hetviinan ja Antti Tupamäen toimesta.

Hetviina suuntasi heti startista kärkipaikalle ja johti selvällä erolla muihin nähden voittaen lopulta lähdön näytöstyyliin. Taksvenla seurasi Hetviinaa välimatkan päässä sisäradalla tehden myös hienon juoksun sijoittuen lähdössä toiseksi.

Viimeiset näytöt tammojen puolella annettiin Mikkelissä St Michel Tammatähdessä sunnuntaina.

Virin Camilla johti lähtöä Akaasian seuratessa sisäradalla. Markku Hietanen nosti Akaasian 400 metriä ennen maalia toiselle radalle ja loppusuoralle tultiin kahden rinnan, josta voittoon nousi lopulta Ari Oja-Nisulan omistama ja valmentama Akaasia. Voittotulokseksi kirjattiin 22,5.
Samalla nähtiin Akaasian paluu voittokantaan tauon jälkeen.

Oriiden puolella viikko 29 käynnistyi torstaina Porin Kultaloimesta.
A.T. Veeti avasi startista kärkipaikalle ja johti lähtöä loppusuoralle kaarruttaessa.

Joriini kehitti loppusuoralla hienon kirin ja nousi kärkikamppailuun ohittaen juuri ennen maalia A.T. Veetin.

Lauantaina Mikkelissä oriit antoivat viimeisiä näyttöjä kohti Seinäjoen kuninkuuskilpailua.

Perinteisessä Suurmestaruus-ajossa voittoa juhlivat Evartti ja Santtu Raitala. Caijus ja Antti Teivainen ottivat kärkipaikan haltuun lähtökiihdytyksessä.  Santtu Raitala nosti Evartin kolmannelle radalle loppusuoralle kaarruttaessa, josta Antti Ojanperän valmennettava nousi Caijuksen ohi voittoon. Voittoajaksi kirjattiin samalla Mikkelin uusi kylmäveristen rataennätys 19,4.

Suurmestaruusajossa neljänneksi sijoittunut Camri alitti 1.20,0 rajan.
Camrin omistaja Jani Konnu kertoi Mikkelissä haastattelussa, että he miettivät valmentaja Terho Rautiaisen kanssa oriin ilmoittamista Seinäjoen kuninkuuskilpailuun.

Tammojen puolella vahvaa nousua jatkaa ennakkosuosikki Hetviina.
Myös Akaasia ja Taksvenla nostivat asemiaan menneellä viikolla.
Tähtituulan keskiviikon voitto nostaa sen myös spekulaatioihin vuoden 2020 kuningatarkilpailun osallistujana.  Tähtituula on esittänyt hyviä otteita myös vuoden 2019 lopulla ravatuissa tammalähdöissä.

Oriiden seppeletaistossa ennakkosuosikkina ovat Suur-Hollola-ajon ja Suurmestaruuden voittaja Evartti sekä Kultaloimen voittanut Joriini.

Kirjoittaja on raviurheilua aktiivisesti seuraava Pohjoinen Ravialue ry:n markkinointi- ja viestintävastaava Teemu Kangas. Teemu on osa Kuninkuusravien viestintätiimiä.