Kuninkuusravit – Kandidaattien katsaus: Uusia haastajia

Kandidaattien katsaus: Uusia haastajia

Viikolla 27 nähtiin tasonnostoja monelta mahdolliselta kuninkuus- ja kuningatarkisan ensikertalaiselta.

Vixeli on vielä oppipoika suomenhevosten avoimella huipulla, mutta kapasiteetiltaan hevosen ei tarvitse hävetä missään seurassa. Sunnuntain Suur-Hollolassa ori laukkasi pahoin alussa ja tippui aivan viimeksi. Hevonen nousi vielä viidenneksi ja pisteli kirikierroksen 20,3-vauhdilla. Valmentaja Tapio Perttusella on paljon kokemusta suomenhevosten kruununjalokivessä kilpailemisesta, ja pääkisa on realismia jo kuusivuotiskaudella.

 

Parivaljakko Evartti ja Santtu Raitala esiintyivät Suur-Hollolassa täydellisesti. Raitala tarjosi makoisan juoksun ja Evartti lipui voittoon niin helpolla tyylillä, että sai vastustajat näyttämään huonommilta kuin ne olivat. Orin monipuolisuus ja luotettavuus ovat mainioita apuja kuninkuusravien kokonaiskisassa, ja urallaan vakavia ongelmia välillä kokenut Evartti on noussut feenikslinnun lailla pääkisan suosikiksi.

 

Kujanpään Jyräys livahti lauantaina paikalta 12 mielipaikalleen keulaan ja oli murskaavan hyvä. Ori avasi takarivistä 21,0 ja lopetti 20,5-vauhdilla. Heikki Pyykön silmäterä ei ole vielä mitannut tasoaan avoimia hevosia vastaan, mutta taustajoukot vihjasivat, että se voi tapahtua Mikkelin Suurmestaruudessa 18.7. Kujanpään Jyräys voisi olla oriiden pääkisan tuore ja tervetullut mauste.

 

Aurotar ei ole juuri kisannut kovimpia kilpasiskojaan vastaan, mutta ”poninkokoinen” vauhtitamma ansaitsee eittämättä jo näillä näytöillä paikan pääkisassa. Perjantaina Porissa Matti Koskisen ylpeys kamppaili johtopaikalta rehdisti niukasti voittanutta Lakuria vastaan ja viihtyy kisan jälkeen suomenhevostammojen tilastoissa omilla sekuntiluvuillaan tuloksella 22,6. Parivaljakolla Matti Koskinen – Tuomo Ojanperä on kokemusta kuninkuusraveista Veeran Turon tiimoilta.

 

Pekka ”Kultasormi” Korven käsiin siirtynyt I.P. Riimi kilpaili keskiviikkona Vermossa pitkässä voltissa ja osoitti selvittävänsä nykyisellään myös pitkän matkan. Se ravasi varsin letkeästi ja meni 27,5-tuloksen. Äärimmäisen nopea tamma on maestro Korven käsissä todella mielenkiintoinen kortti tammojen kokonaiskisaan, vaikka kaikki matkat ravaavan Hetviinan kukistaminen ei taida onnistua normaalisti keneltäkään.

 

Siirin Hilla debytoi Suur-Hollola sunnuntaina avoimia tammoja vastaan ja oli reipasvauhtisessa kisassa keulapaikalta supersitkeä, vaikka tallikaveri Ryti-Tyttö vyöryi kalkkiviivoilla ohi. Avaus oli eittämättä lupaava, vaikkakin kärkikaksikon 25,2-tulos lentokelissä oli surkeahko.

kuva: Ryti-Tyttö ja Jonny Länsimäki

 

Kirjoittaja on ravitoimittaja, studiokommentaattori ja suurennuslasilla ravilähtöjä seuraava elämäntaparaviurheilija, joka toimii myös vuonna 2022 Kuninkuusraveja isännöivän Forssan Pilvenmäen hallituksessa.