Kuninkuusravit – Kandidaattien katsaus: "Mutta kuka pysäyttäisi Hetviinan?"

Kandidaattien katsaus: ”Mutta kuka pysäyttäisi Hetviinan?”

Koronakurimus on vihdoin hellittänyt otettaan ja sitä myöten kaviourien keväinen hiljaiselo on taakse jäänyttä elämää. Kotimainen ravitoiminta on jatkunut todella upeiden kelien siivittämänä, joten ravikesä on saanut räjähtävän lähdön. Kuninkuusraveihin on aikaa enää vajaat kuusi viikkoa. On siis hiljalleen aika aloittaa tiukka spekulointi seppelejahdin tiimoilta. Minulla on suuri ilo ja kunnia lyödä ensimmäisenä kauha tähän kiehuvan kuumaan soppaan.

Juhannusviikolla katseet kääntyivät Powerparkin vauhtiviikonloppuun. Härmän kaviouralla nähtiin lukuisia hevosia, joiden taustavoimien tähtäimet on lukittu heinä-elokuun vaihteeseen ja Seinäjoen lakeuksille.

Tammojen puolella tämän hetken kuumin kysymys on, kuka pysäyttäisi Hetviinan? Antti Tupamäen suojatti on tehnyt vakuuttavaa jälkeä tauon jälkeen, eikä ole hävinnyt kuin koville oreille. Härmässä Hetviina ehti laukata loppukurvissa keulapaikalta, mutta piti silti kilpasiskonsa varmasti kurissa maaliin saakka. Vaikka h-hetkeen on vielä hyvä tovi, on suurimmat suosikin paineet helppo langettaa Hetviinan harteille.

Kahden vuoden takainen ravikuningatar Akaasia oli Härmässä kaukana parhaastaan ja tamman yllä leijuu kysymysmerkkejä. Seinäjoen seudun hevosten suhteen tilanne näyttää silti kokonaisuudessaan valoisalta, sillä Powerparkin Nordic Queenissä lapualaiset Taksvenla ja Lakan Leija esiintyivät lupaavasti. Erkki Tuomaalan treenaama Lakan Leija kiri Santtu Raitalan kannustamana hienosti kakkoseksi. Tamma oli myös lauantaina omassa lähdössään toinen, joten tiivis kilpailutahti näyttää sopivan erinomaisesti. Se taas lupaa hyvää Kuninkuusraveja ajatellen. Edellisen tapaan molempina päivinä kilpaillut Taksvenla puolestaan on noussut elämänsä kuntoon. Veijo Hakalan valmennettava oli tasokkaassa Nordic Queenissa neljäs.

Härmässä nähtiin myös jännittävä oriiden taisto, kun lauantain päälähtönä kilpailtiin Powerparkin Juhannusmaili. Nuorempi kaarti teki lähdössä parhaansa, mutta loppusuoralla puhui vankka kokemus, kun Kimmo Taipaleen 13-vuotias konkari Välkyn Tuisku tykitti kärkeen. Viime vuoden kuninkuuskisan kakkonen voi hyvinkin olla tämän vuoden ykkönen. Myrskyvaroitus vastustajille on ainakin annettu jo tässä vaiheessa.

Härmässä Välkyn Tuiskun kovin haastaja oli Evartti. Antti Ojanperän valmentama ori on hieman uudempi tuttavuus ykkössarjoissa, mutta kohtuuttoman paljon erilaisista terveysmurheista kärsinyt 9-vuotias näytti viimeistään nyt, että kuuluu tälle tasolle. Toiseksi sijoittunut Evartti paransi ennätystään lähes kahdella sekunnilla. Ojanperän tallin osalta tilanne on muutenkin mielenkiintoinen, sillä viiden vuoden takainen ravikuningas Jokivarren Kunkku on pääsemässä hiljalleen kisarytmiin kiinni.

Jos pitäisi tämän hetken näytöillä nostaa esiin yksi potentiaalinen yllättäjä, se voisi hyvinkin olla kotiradan Joriini. Hannu Hietasen suojatti on esittänyt lupaavia otteita tauon jälkeen. Härmässä Joriini pinkoi sisäratajuoksun päätteeksi pirteästi perille saakka ja nousi keulasta kolmanneksi kestäneen Caijuksen tuntumaan.

Erityisesti oriiden puolella monilta viime vuosien kovilta nimiltä odotetaan vielä lisää näyttöjä. Ja niitä on taatusti tulossa, siitä ei ole kahta sanaa. Tähen Toivomus, Costello, Välähdys ja kumppanit ovat sellaisia nimiä, joiden esityksiä kannattaa tulevina viikkoina seurailla suurennuslasin kanssa.

Kuninkuusravit itsessään kuuluvat ravivuoden jännittävimpiin hetkiin, mutta kiehtovuuden puolesta edeltävät viikot eivät juurikaan kalpene itse pääpäiville. Poikkeusolot toivat myös Kuninkuusravien suhteen mukanaan jotain uutta ja poikkeuksellista, sillä nyt hevosilla on normaalia tiukempi tahti antaa näyttöjä. Asetelmat ehtivät lähiviikkojen aikana pyörähtää vielä moneen otteeseen ylösalaisin. Elämme mielenkiintoisia aikoja.

 

 

 

Kirjoittaja Harri Haavisto on lähes koko ikänsä raviurheilua aktiivisesti seurannut journalistiopiskelija Pohjois-Pohjanmaalta. Hän työskentelee Oulun raviradalla verkkoviestinnän parissa ja tekee freelance-pohjalta erilaisia töitä raviurheilun saralla. Harri on osa Kuninkuusravien viestintätiimiä.