Kuninkuusravit – Hatusta vedetyt lähtöradat: Kuninkuusravien lähtörata-arvonnat lauantaina

Hatusta vedetyt lähtöradat: Kuninkuusravien lähtörata-arvonnat lauantaina

Kuninkuusravikilpailujen ensimmäisten osalähtöjen lähtörata-arvonta toteutetaan perinteiseen tapaan viikkoa ennen Kuninkuusraveja eli lauantaina 25.7. Arvonta näytetään klo 14.15 alkavassa TotoTV-lähetyksessä, lähtöjen viisi ja kuusi jälkeen.

Kahdeksan kauden nopeimman ajan juossutta arvotaan eturiviin radoille 1 – 8 ja neljä muuta takariviin radoille 9 – 12. Toisessa osalähdössä lähtöradat ovat riveittäin käänteiset ensimmäiseen nähden. Mikäli kahdella hevosella on kuluvalta vuodelta sama paras aika, niiden osalta lähtörivi tarvittaessa arvotaan.*

Lähtöradat arvotaan kaikissa muissakin ravilähdöissä kaikissa maamme raveissa, mutta tavallisesti tietokoneen toteuttamana. Suurkilpailuissa on tavaksi tullut mainitunkaltainen ”hattuarvonta” eli hevosten nimet ja lähtöradat nostetaan päähineestä tai astiasta käsin. Tällöin arvonnan tekevät etukäteen nimetyt henkilöt, ja arvontatilaisuutta valvotaan, se on julkinen ja se lähetetään televisio- tai nettilähetyksenä suorana.

Ratojen arvonta on suomalaisissa ravikilpailusäännöissä siksi, että lähtöratojen valikoituminen olisi kaikille tasapuolista eikä suosisi ketään. Lähtöradalla on merkitystä kilpailun kannalta. Yleisesti ajatellaan, että volttilähdössä radat 6 ja 7 ovat sellaisia, joista hevonen saa erityisen hyvän alkuvauhdin. Näitä ratoja kutsutaankin nimellä ”juoksurata”. ”Suljetuksi radaksi” puolestaan kutsutaan volttilähdössä rataa 8, jos myös radalta 9 lähtee hevonen. Tällöin numerolla 8 starttaava valjakko on ”suljettuna”, kun sen edestä ja vierestä starttaa hevonen. Jos edellä ja vieressä olevat hidastelevat, vaikuttaa se myös numeroon 8.

Lähtörata ei kuitenkaan automaattisesti tarkoita hyvää tai huonoa lopputulosta. Miltä tahansa paikalta voi voittaa tai hävitä. Kisan kulku vaikuttaa, ja myös se, millainen hevonen on. Joillekin juoksurata on mieluinen, toiset ampaisevat mieluusti matkaan toisten takaa, mutta kirivät myöhemmin.

*Muissa kotimaisissa suurkilpailuissa ei käytetä nopeimmat – hitaimmat -jaottelua etu- ja takarivin paikkoja arpoessa, kuten Kuninkuusraveissa, vaan kaikki valjakot ovat ns. samalla viivalla. Maailmalla on käytössä erilaisia käytäntöjä ratojen valinnassa. Joissakin vähiten tienannut pääsee starttaamaan ykkösradalta, eniten tienannut joutuu ottamaan uloimman radan. Toisissa Euroopan suurkilpailuissa rahakkaimmat hevoset pääsevät automaattisesti parhaimmille paikoille.