Kuninkuusravit – Evartti ja Virin Camilla kruunattiin ravikuninkaallisiksi!

Evartti ja Virin Camilla kruunattiin ravikuninkaallisiksi!

Vuoden 2020 Kuninkuusravit kilpailtiin kuluvana viikonloppuna Seinäjoella. Ravikuninkaan seppeleen niskaansa sai pihtiputaalaisen Antti Ojanperän valmentama Evartti, ja ravikuningattaren tittelin vei nimiinsä siilinjärveläisen Reino Miettisen valmentama Virin Camilla.

Evartti on ravikuningas vuosimallia 2020. Kuninkuuskilpailun debytanttia valmentaa pihtiputaalainen Antti Ojanperä ja voittajaa ohjasti Santtu Raitala. Evartin tie ravikuninkaaksi on ollut mutkainen, mutta Seinäjoella voittajasta ei jäänyt epäselvyyttä. Evartti voitti kaksi ensimmäistä osamatkaa ja päätöskilpailussa sijoituksena oli toinen sija.

Antti Ojanperä kuuluu Suomen parhaimpiin ravivalmentajiin, ja talli pitää sisällään toinen toistaan hienompia ravihevosia. Ojanperä on saavuttanut valmentajana ravikuninkuuden aikaisemmin vuonna 2015 Jokivarren Kunkulla.

Evartin kanssa on noustu kliseisesti vaikeuksien kautta voittoon, mikä selkeästi lisää voiton merkitystä. Muutama vuosi aikaisemmin hevonen oli menehtyä leikkauspöydälle, mutta kuluvan kauden aikana ori on noussut suomenhevosravureiden absoluuttiselle huipulle.

 

”Kyllähän tämä on hieno hevonen, jos joku olisi reilu vuosi sitten ollut katsomassa, miten tämä meni silloin, niin aika paljon on tapahtunut sen jälkeen. Tulin lenkiltä hevosta ajamasta, ja sanoin Jutalle, että minä en aja sitä enää ikinä. Se ei tuntunut hyvältä, mutta me valjastettiin sitä yhä uudestaan. Se on ollut meille tärkeä hevonen, ja omistajatkin tietävät, että on ollut tosissaan vaikeaa. Oli kyllä iloinen hetki, kun ajettiin sillä Pihtiputaan paikallisraveissa 26-aikaa. Silloin tuntui, että ehkä tämä tästä”, valmentaja Antti Ojanperä kertoi voittajahaastattelussa.

Ravikuninkaallisten kärryillä nähtiin tänä vuonna harvinaisen nuoret ohjastajat. Evarttia ohjastanut Raitala täyttää kuluvana vuonna 29 ja Virin Camillaa ohjastanut Hannu Torvinen on vuotta nuorempi.

Molemmille Kuninkuusravien pääkilpailun kokonaisvoitto oli uran ensimmäinen. Kilpakumppanit ovat hyviä ystäviä, mikä teki voitonjuhlista entistä ikimuistoisemmat.

”Kun Hannu voitti Virin Camillalla päätösmatkan, ajattelin, että olisi uskomattoman hienoa päästä tänne vierekkäin. Onhan tämä aivan käsittämätöntä”, Santtu Raitala tunnelmoi voittajaseremonioissa.

Kuninkuuskilpailun päätösmatkan voitti Pauli Raivion valmentama Tähen Toivomus, jonka välittömässä läheisyydessä Evartti vei päätösmatkan toisen sijan. Kun ennen päätösmatkaa kaksikon välillä oli eroa 1,6 sekuntia, oli vuoden 2020 ravikuningas selvillä maaliin tultaessa.

Raitalan tuuletuksesta päätellen, kakkossija sopi Pihtiputaan supervaljakolle erinomaisesti.

”Loppukaarteessa oli kyllä tosi kiva fiilis. Evartti oli tosi mahtavan tuntuisesti siinä Henrin (Bollström) selässä kiinni, ja mietin hetken aikaa, että uskaltaako tästä lähteä kääntämään mihinkään, ettei tule mitään hölmöyksiä, mutta ei onneksi tullut. Tuli siinä sellainen olo, että olisi kiva voittaa tämä viimeinenkin lähtö, mutta en ole koskaan noin hienoa kakkosta ajanut.”

”Mikä olisi sen hienompaa, kuin hakea seppele Seinäjoelta”

Evartin ydintiimin yksi tärkeimmistä henkilöistä on Evartin hoitaja Jutta Ihalainen, jolle koko viikonloppu on ollut suurta tunnemyrskyä.

”Minulla on tuossa kolme hienoa miestä vasemmalla puolella”, viittasi Ihalainen Evarttiin, Raitalaan sekä puolisoonsa Ojanperään.

Evartin taustat levittäytyvät ympäri Suomen. Omistajaporukka Talli Pajatso on rekisteröity Rovaniemelle ja tuoreen ravikuninkaan juuret ovat Etelä-Pohjanmaalla.

Hevosen on kasvattanut Olli Sippola Kuortaneelta, josta hevonen päätyi Pihtiputaalle. Moni on varmasti päässään asetellut nuoren suomenhevosensa päähän ravikuninkaallisen kruunua jo varhaisessa vaiheessa, mutta vain ani harva siihen yltää.

”Tässä on vielä sulateltavaa. Olen minä vitsin heittänyt, kun hevonen on Sippolan Ollin luota lakeuksilta ostettu, että mikä olisi sen hienompaa kuin hakea seppele Seinäjoelta. Vitsistä tuli totta”, Ihalainen naureskeli voittajahaastattelussa.

Vuoden 2020 kuninkuuskilpailussa edellä mainitut Evartti ja Tähen Toivomus erottuivat selvästi. Evartti voitti kuninkuuden lopulta 1,4 sekunnin turvin. Kokonaiskilpailussa kolmas oli Katja Melkon valmentama Vixus, jolla oli voittajaan eroa jo 7,5 sekuntia.

Virin Camilla sai ansaitun kruununsa

Kuningatar – ja kuninkuuskilvan vaativin matka on viimeinen osalähtö, joka ajetaan 3100 metrin ryhmäajona. Kilpailun kokenein osallistuja, viidettä kertaa kuningatarkilpailuun osallistunut Virin Camilla on useana vuonna ollut lähellä ravikuningattaren titteliä ja Seinäjoella 13-vuotias tamma sai vihdoin ansaitsemansa kruunun, kun Hannu Torvisen ohjastama tamma oli ylivoimainen viimeisellä osamatkalla ja seppelöitiin ravikuningattareksi.

 

Johtavan Liisan Tulilinnun takana päätösmatkalla juosseen Virin Camillan askel oli kevyin loppusuoralla ja se repi joka metrillä eroa muihin. Ennen viimeistä matkaa tamma oli neljäntenä 0,7 sekuntia kokonaiskilpailua johtanutta Hetviinaa jäljessä. Hetviina jäi kauas kärkihevosista viimeisellä matkalla, ja pahimman uhkan Virin Camillan tittelille heitti Liisan Tulilintu.

 

Torvinen sai kannustettua Virin Camillan tekemään tarvittavan eron, ja ravikuningattaren titteli varmistui komeiden tuuletuksien kera. Päätösmatkan voitto irtosi kovalla tuloksella 25,1a/3100 metriä, joka jää vain kymmenyksen tammojen tämän matkan Suomen ennätyksestä.

 

Kahden ensimmäisen osalähdön jälkeen neljäntenä kilpailussa ollut Virin Camilla yllätti ohjastajansa viimeisellä matkalla. Ravikuningattaruuden voittaminen ei ollut Torvisen mielessä sunnuntaina ollenkaan.

 

”Puhuimme valmentajan kanssa, että koitetaan pysyä neljän porukassa. Ja selviytyä se pitkä matka kunnialla, se oli ensisijainen tavoite. Titteli tuli yllätyksenä. Aina olemme tienneet, että se pystyy siihen, mutta on se kovan työn takana, kaiken tarvitsi onnistua maksimaalisen hyvin. Tänään kaikki osui nappiin”, Torvinen kertoi.

 

Virin Camillan luottokuski Torvinen on ollut vuodesta 2017 alkaen ja hän on ajanut tammaa neljä kertaa kuningatarkilpailussa.

 

”On se aika mahtava tamma. Se on yksi parhaita suomenhevosia, mitä olen ajanut. Se menee tosi kovaa palan matkaa”, Torvinen kehui.

 

28-vuotiaalle Torviselle ravikuningattaruuden voitto on yksi uran suurimmista saavutuksista.

 

”Tämä on meidän perheelle kova juttu, olen suomenhevosperheestä äitin ja isän puolelta. Se on kova juttu koko meidän suvulle”, Torvinen kertoi voiton merkityksestä.

Mailin matka piti olla Virin Camillan vahvin – toisin kävi

Ravikuningatar Virin Camilla sijoittui lauantain avausmatkalla kolmanneksi ja mailin matkalla neljänneksi. Viimeisen matkan esitys veti valmentaja Reino Miettisen lähes sanattomaksi.

 

”Epäilin, että näinköhän tamma jaksaa. En olisi uskonut. Olen aina pitänyt sitä enemmän mailin hevosena, mutta taitaa se olla pitkänkin matkan hevonen”, Miettinen kommentoi yllättyneenä heti lähdön jälkeen.

 

Miettinen on valmentanut Virin Camillaa koko sen uran ajan. Valmentaja ei osannut odottaa Virin Camillasta tällaista huippuhevosta, vaikka tamma menestyi mukavasti jopa ikäluokkansa suurkilpailuissa.

 

”Ostin tamman kahden kuukauden ikäisenä. Se näytti hienolta varsalta, liikkui kevyen näköisesti. Se osoitti nuorena olevansa lahjakas. Ensimmäiset voitot napsimme pieniltä kesäradoilta”, Miettinen kuvaili vaatimattomasti.

 

Siilinjärvellä asuva Miettinen on harrastanut raviurheilua vuodesta 1999 alkaen, ja ensimmäiset merkinnät valmentajana ovat vuodelta 2002. Valmentajalle ravikuningattaren tittelin voittaminen yhdessä Virin Camillan kanssa oli unelmien täyttymys.

 

”On tämä kova juttu. Jos joku olisi sanonut reilu 20 vuotta sitten, että täällä ollaan, niin olisin sanonut, että älä puhu lööperiä”, Miettinen totesi.

 

Virin Camillan omistaa Scuderia Camerata, johon kuuluu Reino Miettisen lisäksi hänen puolisonsa Arja sekä Miettisten tyttären poika.

 

Tuoreen ravikuningattaren on kasvattanut erittäin menestynyt suomenhevoskasvattaja Heikki Smolander, joka oli paikalla Seinäjoella juhlimassa hänen pitkäaikaisen kasvatustyönsä timanttia.

 

”Tämä on kaikkien kasvattajien toive, että tällaista tapahtuisi. On se hienoa ollut seurata tamman uraa. Se on jännä, että enää ei jännitä, kun se on näissä kisoissa. Nuorempana jännitin, kun tamma juoksi ikäluokkakilpailuja. Nyt, kun se on noussut huipulle, se on erilaista”, Smolander kommentoi.

 

Kuningatarkilpailussa toiseksi sijoittui Harri Kotilaisen valmentama ja ohjastama Liisan Tulilintu, joka hävisi Virin Camillalle 1,3 sekuntia. Kolmanneksi kokonaiskilpailussa sijoittui Aurotar, joka jäi voittajalle 2,6 sekuntia. Kaksi ensimmäistä osamatkaa voittanut Hetviina jäi kokonaiskilpailussa neljänneksi.

 

Vuoden 2020 kuninkuus- ja kuningatarkilpailujen lopulliset kokonaistulokset:

Oriit & tammat

 

Päätösmatkojen tulokset:

Oriit 

Tammat