Kuninkuusravit – Evartti hurmasi yleisön kylmäveristen Suur-Hollolassa - "Se on taistelija"

Evartti hurmasi yleisön kylmäveristen Suur-Hollolassa – ”Se on taistelija”

Lukuisten vastoinkäymisten karaisema Evartti otti kylmäveristen Suur-Hollola-ajon voiton ohjastaja Santtu Raitalan nerokkaan ajosuorituksen jälkeen. Samalla 9-vuotias ori antoi vakuuttavan näytön Kuninkuusraveja ajatellen.

Kylmäveristen Suur-Hollola-ajo päättyi pihtiputaalaisjuhliin, kun Antti Ojanperän valmentama ja Santtu Raitalan ohjastama Evartti karkasi kiriväylän löydyttyä lähdön voittoon. 9-vuotiaan oriin omistaa rovaniemeläinen Talli Pajatso ja sen on kasvattanut Olli Sippola.

”Evartin tarina on äärettömän hieno, sitä on paljon puhuttu. Tämä on tosi monelle ihmiselle älyttömän tärkeä hevonen. Se on taistelija, se on näyttänyt sen radalla ja sen ulkopuolella”, Raitala tunnelmoi voittajahaastattelussa.

”Tunne on sanoin kuvaamaton.”

Raitala ja Evartti matkasivat pitkään hallitsevan ravikuninkaan Tähen Toivomuksen takana ja Raitalan suunnitelma selkäjuoksusta piti. Mutkia matkaan tuli kuitenkin Antti Teivaisen ohjastaman Caijuksen pitämän rauhallisen matkavauhdin myötä, kun Raitala ei halunnut lähteä Evartilla pitkään kiriin kolmannelle radalle. Raitalan oivallus loppukurvissa antoi kuitenkin valjakolle voiton avaimet, kun hän pääsi pujottelemaan sisäkautta vapaille vesille. Evartin voittoaika kirjattiin 22,9/1640m.

”Loppusuora oli hienon tuntuista. Kun pääsimme Caijuksen rinnalle, tuntui että Evartti nakertaa otteen kärkihevosista”, Raitala kertasi.

Tunteita laidasta laitaan

Evartti on tarjonnut laajalle taustaporukalleen tunteita koko raviurheilun laajalla skaalalla. Se on kilpaillut urallaan 54 kertaa ja ollut kolmen parhaan joukossa 41 kertaa tienaten liki 200 000 euroa. Suur-Hollola-ajon voiton myötä sen tilipussi karttui 37 500 eurolla.

Aikansa Derby-kakkonen juoksee parhaillaan uransa parasta kautta, mutta viime vuosiin on mahtunut myös paljon haasteita.

”On ollut tapaturmainen nuljuluun murtuma ja toisesta etupolvesta vaivasi pitkään irti ollut rustonpala. Se leikattiin ja hevonen heräsi leikkauksesta normaalisti, mutta puoli tuntia siitä se alkoi kipuilla ja piti leikata uudestaan, kun suoli oli mennyt virheasentoon”, Ojanperä kertasi.

Ori on noussut vaikeuksien jälkeen vakuuttavaan iskuun ja viimeistään Suur-Hollola-ajon voitto tekee siitä myös kuuman nimen kohti Kuninkuusraveja mentäessä. Suomenhevosten ykkösnimet kilpailevat kuninkuus- ja kuningatartitteleistä 31.7.-2.8. Seinäjoella.

Evartin taustajoukoissa suurkilpailuvoitosta otettiin kaikki irti ja onnen kyyneleet kimmelsivät niin Raitalan kuin Ojanperän silmissä.

”Kyllä se on hieno hevonen. Pitää olla rehellinen hevonen, että se tulee tähän pisteeseen ja tämän luontoisia on tosi harvassa. Sen kanssa on ilo tehdä töitä”, Ojanperä kehui.

Tulokset, kylmäveristen Suur-Hollola-ajo

 

Teksti: Hippos
Kuva: Hippos/Iita-Maria Ahtiainen