Kuninkuusravit – Eteläpohjalainen hevostaito on vertaansa vailla

Eteläpohjalainen hevostaito on vertaansa vailla

Kyllä saa ja pitää trossata. Nimittäin eteläpohjalaisella hevoskasvatus- ja hevosurheiluosaamisella. Se on huippulaatuista vuosikymmenestä toiseen. Tätä perinteistä, eri sukupolvia yhdistävää osaamista pääsee ihailemaan Seinäjoen Kuninkuusraveissa heinä- elokuun vaihteessa.

Laihialainen Markku Hietanen, 75, on ajanut kilpaa kahdeksalla eri vuosikymmenellä, niistä yli pari tuhatta kertaa voittoon, eikä loppua näy. Kuninkuusravien ensimmäisen voittonsa hän kuitenkin ajoi vasta kypsällä iällä, kurikkalaishevonen Akaasialla kaksi vuotta sitten. Kuninkuusravikokemusta hänellä on enemmän kuin monella muulla. Mikä on Kuninkuusravien suosion salaisuus?

”Se on tavattoman jännittävä kilpailu, kun hevosilla ajetaan kolme lähtöä, joiden yhteisaika ratkaisee. Jännitys säilyy loppuun asti. Ja koko porukka jännittää! Kilpailijat ja yleisö yhdessä. Ei sellaista kisaa ole toista.”

Markku Hietanen ei kyllästy Kuninkuusraveihin eikä hevosiin, sillä touhu yllättää joka päivä.

”Hevosten treenaaminen on toki tullut tieteellisemmäksi, otetaan verikokeita ja sen sellaista. Perusteet ovat kuitenkin samat aina. Talvella tehdään hevosen peruskunto, kesällä vauhti. Nuoren hevosen rattaille istuessa ei voi koskaan tietää, tuleeko hevosesta menestys. Yllätyksellisyys pitää mielenkiinnon yllä.”

Hietanen perheineen on elävä esimerkki siitä, että rakkaus hevosurheiluun yhdistää sukupolvia. Hänen poikansa Hannu ja Heikki Hietanen ja nuorempi polvi Jani, Eveliina ja Jere ovat kaikki raviurheilijoita. Miten Markku ”Faari” Hietanen on onnistunut innostamaan koko perheen?

”Ei sitä voi yrittämällä yrittää. Kiinnostus hevosiin joko on tai ei ole. Kai se on meillä verenperintönä.”

kuva Jussi Unkuri

kuva: Jussi Unkuri

Komea rivi nimiä

Eteläpohjalaisomisteisten tai Etelä-Pohjanmaalla syntyneiden hevosten osallistujalista suomenhevosten kovatasoisimpaan ravikilpailuun on pitkä. Ainakin 68 eteläpohjalaista suomenhevostammaa ja -oritta on osallistunut Kuninkuusraveihin, osa niistä useamman kerran. Oriista voittoon ovat ravanneet Ville Pernaan (Kauhava) omistama ja Paavo Pihlgrenin (Kauhava) kasvattama Forte, vuosina 1969 – 1970, Martti Isosalon (Kauhajoki) omistama ja Niilo Nokelaisen (Karvia) kasvattama Uusi-Veto, vuosina 1967 – 1968 ja Nurmen veljesten (Koskenkorva) omistama ja Mikko Keskisen (Töysä) kasvattama Apassi, vuosina 2003 – 2004.

Tammoista Kuningattariksi on seppelöity Aiheen Ilo (omistaja ja kasvattaja Helge Tuurinkoski, Isokyrö) vuonna 1978, Puhetyttö (omistaja Antti Alanko Ylistarosta, kasvattaja Väinö Ketola, Isokyrö) vuonna 1982, Luisteri (omistaja Tapani Latvala ja kasvattaja Lauri Latvala, Ylihärmä) vuosina 1994 – 1995, Velin Vinke (omistaja Aarre Halla-aho Töysästä, kasvattaja Veli Myllykoski Alavudelta, vuonna 2008 sekä Ari Oja-Nisulan (Kurikka) omistama ja kasvattama Akaasia, vuonna 2018.

Lisäksi voittoisia ovat olleet seuraavat maakunnassa syntyneet, mutta voiton hetkellä muualla omistuksessa olleet hevoset: Murto, Eri-Aaroni, Valokas, Erkko, Eri-Poika, A.K. Tyttö ja Riuskan- Tyttö.

Taustatiedot juttuun saatiin ansiokkaasti niitä keränneeltä Jussi Unkurilta, jonka arkistoista myös kuvat ovat.

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran Helsingin Eteläpohjalaiset ry:n Plari-lehdessä nro 1/2020.

Teksti: Kirsi Haapamatti