Kuninkuusravit – Erkki on kuten kuka tahansa huippu-urheilija - pitää hieronnasta, uimisesta – ja ruohosta

Erkki on kuten kuka tahansa huippu-urheilija – pitää hieronnasta, uimisesta – ja ruohosta

Suomenhevosori Lissun Eerikki, ”Erkki”, osallistuu muutaman päivän kuluttua suomenhevosten kovimpaan kilpailuun eli Kuninkuusraveihin. Kysyimme hoitaja Minna Luukkoselta, millainen on huippu-urheilijan viikko ennen h-hetkeä.

Millaista liikuntaa Erkki saa, kun kisaan on aikaa alle kaksi viikkoa?

Perusperiaate on, että tässä vaiheessa kaikki on tehty, mitä tehtävissä on. Kahdessa viikossa ei enää hevosen kuntoa paranneta, korkeintaan voi pilata hevosen mahdollisuudet. Sen vuoksi nyt tehdään vain perustreeniä. Erkki on käytännössä pari kertaa valjaissa eli ajolenkillä ja pari kolme kertaa uimalenkillä.

Millaisia uimatreenejä se tekee?

Asumme Puumalassa Saimaan rannalla, uimapaikalle on kävelymatka. Uinnista on tullut hevosillemme, myös Erkille, tavallinen osa treeniä ja kehonhuoltoa. Erkki ui soutuveneen perässä pari kolme minuuttia, sitten tullaan rantaan tauolle. Näitä uintipätkiä tehdään pari kolme.

Mitä hyötyä uimisesta hevoselle on?

Ei ehkä kovinkaan suurta kunnon tai lihasmassan kasvatuksen kannalta, mutta kyllä se varmasti puhdistaa hengitysteitä ja virkistää mieltä. Ohjastajallekin on kivampi kesäkuumalla soudella järvellä kuin istua kärryillä paarmojen syötävänä.

Miten tärkeää on, että Erkki saa virkistystä mielelleen?

Hevonen on eläin, joka pitää rutiineista. Sille on parasta, että asiat toistuvat muuttumattomina. Erkki on meillä tottunut, että uiminen on sen viikkorutiinissa, joten se on oppinut odottamaan sitä ja pitämään siitä. Joku toinen hevonen, jolla ei uimapaikkaa ole, tuskin osaa sellaista kaivatakaan.

Mielen hyvänä pysyminen on kyllä tärkeää. Kun Erkki on tyytyväinen eikä se stressaa, se myös syö ja nukkuu hyvin. Erkistä näkee, koska asiat ovat sillä hyvin. Se on esimerkiksi tottunut nyt kesällä siihen, että se on tallissa päivät ja laitumella yöt. Laidunyön jälkeen se tulee tyytyväisenä talliin ja alkaa nukkua.

Varsinaisesti laiduntaminen eli tuoreen ruohon syöminen ei ole kilpailukaudella hyvä asia, ja Erkin laitumella onkin tosi vähän ruohoa. Sitä on vain sen verran, että jälleen se mieli virkistyy. Erkki tykkää olla laitumella.

Miten on Erkin lihashuollon laita?

Vielä ennen Kuninkuusraveja hieroja tulee käymään. Ori saa hierontaa aivan säännöllisesti muutenkin. Hieronta kyllä auttaa. Heti huomaa rattailla, että hevonen on parempi, kun joihinkin paikkoihin ilmaantuvat jumit saadaan pois.

Teiltä on Seinäjoelle matkaa melkein 400 km. Millainen rasite matka on hevoselle? Entä yöpyminen poissa kotoa?

Kyllähän meiltä menee ajaessa monta tuntia. Hevonen on hyvä matkustamaan, se on tottunut että meiltä on pitkä joka paikkaan. Lähdemme lauantaiaamuna hyvissä ajoin. Matkalla ei pysähdytä jaloittelemaan, hevosta ei siis oteta kuljetusautosta pois välillä. Juomataukoja pidetään. Matka ei jäykistä lihaksia, kun sitten perillä pääsee jaloittelemaan. Seinäjoella se pääsee asumaan tallille lähelle rataa. Se ei stressaa vieraassa paikassa olemisesta, kunhan tallissa on joku toinen hevonen kaverina

Mitä huippukunnossa oleva suomenhevonen syö? Millaiset eväät sille otetaan Seinäjoen Kuninkuusraveihin?

Erkki syö ylivuotista kuivaheinää, joka on paalattu pikkupaaleihin. Omat heinät otetaan mukaan reissuun.  Se on erityisen tärkeää etenkin siksi, että useilla talleilla heinä on esikuivattua ja muovitettua ja sen vuoksi se voi siihen tottumattomalle aiheuttaa vatsavaivoja. Heinän lisäksi tärkeää on täydennysrehu, joka sekoitetaan Erkille veteen. Siitä saa elektrolyyttejä, B-vitamiinia ja suolaa. Kisan jälkeen se saa elektrolyyttejä sellaisesta tuubista suoraan suuhun. Ravinto ja varsinkin suola on tärkeää, kun kahden päivän aikana ajetaan kolme kisaa.

Miten hevosta pitää huoltaa Kuninkuusravien aikana?

Edellä mainittu ravinto ja veden saannista huolehtiminen on tärkeää. Lauantain kilpailun jälkeen sen jalat kylmätään hyvin, yöksi kääritään lampaanvillapintelit, joita se pitää kotonakin. Jalkojen hoito on tärkeää, jotta turvotusta niveliin ei tule. Sunnuntain kisojen välillä jalkoja ei kylmätä. Hevosta liikutetaan ja talutellaan.

Olen käytännössä hoivaamassa Erkkiä ympärivuorokautisesti koko kilpailuviikonlopun ajan. Kotona sunnuntai-iltana tietää olleensa.

Vielä emme tiedä, miten Kuninkuusraveissa tänä vuonna käy, mutta millainen on Erkin viikko Kuninkuusravien jälkeen?

Lopputuloksesta huolimatta se on samanlainen. Heti maanantaina sillä ajetaan vähän, että lihakset lämpenevät. Sitten sillä saattaa olla pari vapaapäivää tai vain kevyitä uimareissuja. Palautumista ja hevosen vointia seurataan. Tarkkailemme, että sillä on ruokahalu tallella. Todennäköisesti hevonen on viikonlopun jälkeen väsynyt ja haluaakin levätä.