Kuninkuusravit – Ensimmäisten osalähtöjen rata-arvonnat lauantaina 23.7

Ensimmäisten osalähtöjen rata-arvonnat lauantaina 23.7

Kuninkuusravikilpailujen ensimmäisten osalähtöjen lähtörata-arvonta toteutetaan perinteiseen tapaan viikkoa ennen Kuninkuusraveja eli lauantaina 23.7. Arvonta näytetään TotoTV-lähetyksessä, Joensuun ravien yhteydessä. Tammojen lähtöradat arvotaan Joensuun ensimmäisen lähdön jälkeen klo 17.10 ja oriiden lähtöradat toisen lähdön jälkeen klo 17.30.

Lähetystä voi myös katsoa antenni tv kanavalta 26, Ruutu + -palvelusta tai Cmoresta.

Kahdeksan kauden nopeimman ajan juossutta arvotaan eturiviin radoille 1 – 8 ja neljä muuta takariviin radoille 9 – 12. Toisessa osalähdössä lähtöradat ovat riveittäin käänteiset ensimmäiseen nähden. Mikäli kahdella hevosella on kuluvalta vuodelta sama paras aika, niiden osalta lähtörivi tarvittaessa arvotaan.

Toiselle osamatkalla Kuninkuusravien sunnuntaina hevoset lähtevät käänteisessä lähtöjärjestyksessä lauantaihin nähden. Viimeiselle osamatkalle valjakot saavat valita lähtöradan sen hetkisen tulosjärjestyksen mukaisesti.

Lähtöradat arvotaan kaikissa muissakin ravilähdöissä kaikissa maamme raveissa, mutta tavallisesti tietokoneen toteuttamana. Suurkilpailuissa on tavaksi tullut mainitunkaltainen ”hattuarvonta” eli hevosten nimet ja lähtöradat nostetaan päähineestä tai astiasta käsin. Tällöin arvonnan tekevät etukäteen nimetyt henkilöt, ja arvontatilaisuutta valvotaan, se on julkinen ja se lähetetään televisio- tai nettilähetyksenä suorana.

Ratojen arvonta on suomalaisissa ravikilpailusäännöissä siksi, että lähtöratojen valikoituminen olisi kaikille tasapuolista eikä suosisi ketään. Lähtöradalla on merkitystä kilpailun kannalta. Yleisesti ajatellaan, että volttilähdössä radat 6 ja 7 ovat sellaisia, joista hevonen saa erityisen hyvän alkuvauhdin. Näitä ratoja kutsutaankin nimellä ”juoksurata”. ”Suljetuksi radaksi” puolestaan kutsutaan volttilähdössä rataa 8, jos myös radalta 9 lähtee hevonen. Tällöin numerolla 8 starttaava valjakko on ”suljettuna”, kun sen edestä ja vierestä starttaa hevonen. Jos edellä ja vieressä olevat hidastelevat, vaikuttaa se myös numeroon 8.

Lähtörata ei kuitenkaan automaattisesti tarkoita hyvää tai huonoa lopputulosta. Miltä tahansa paikalta voi voittaa tai hävitä. Kisan kulku vaikuttaa, ja myös se, millainen hevonen on. Joillekin juoksurata on mieluinen, toiset ampaisevat mieluusti matkaan toisten takaa, mutta kirivät myöhemmin.