fbpx

Kuninkuuskilpailu

Vuoden 2021 Ravikuningas on toistamiseen EVARTTI! 

Lue alta listaus kaikista Kuninkuuskilpailuun 2021 valituista hevosista.

Camri

Omistaja: Jani Konnu
Kasvattaja: Jani Konnu
Valmentaja: Jari Konnu
Hoitaja: Laura Konnu
Ohjastaja: Terho Rautiainen

Camri joutui jäämään viime vuonna Seinäjoen kuninkuuskisasta ennen avausmatkaa pois, ja konkari joutui myös Vermossa vuonna 2017 vetäytymään aivan kisan alla seppeleen tavoittelusta. Vaisun viime kauden jälkeen useimmat olivat varmastikin valmiita ennakoimaan 15-vuotiaan Camrin uran huipulla olevan ohi, mutta Jorma Konnu oli suojattinsa kanssa aivan eri mieltä. Camri palasi toukokuussa tauon jälkeen radoille, ja oriin esitykset osoittivat heti suunnan olevan oikea. Tästä huolimatta Mikkelissä 15.6. nähtiin jotain sellaista, jota kukaan tuskin osasi odottaa. Camri kellotti maililla päätöspuolikkaan keulasta rauhallisen matkavauhdin jälkeen pirteästi 13-lukemiin karaten vastustajiltaan kauas maisemiin. Härmän Nordic Kingissä se oli haastavasta lähtöpaikasta huolimatta hyvä kolmas.

Enon Vilppi

Omistaja: Enon Talli
Kasvattaja: Peuramäki Joel & Maarit
Valmentaja: Jari Autio
Hoitaja: Jouni Pöytälaakso
Ohjastaja: Markku Hietanen

Enon Vilppi on yksi Seinäjoen 2021 kuninkuuskisan viidestä ensikertalaisesta. Jari Aution suojatti on noussut viime vuosina tasaisen varmasti sarjoissaan. Vaikka hevoset eivät tiedä rahojaan, on Enon Vilpin 67.702 euron voittosumma orikatraan selvästi pienin. Enon Vilppi vaikuttaa kauden päätapahtuman alla kiistatta ihan huippukuntoiselta, mutta toisaalta myös rima on luonnollisesti nyt todella korkealla. Enon Vilppi viimeisteli kuninkuuskisavirettään Joensuun T75- lähdön kakkossijalla kukistamalla mm. Camrin, johon nähden se sai tuossa startissa 20 metrin etumatkan. Tuota edeltäneessä startissa se oli Mikkelissä Suurmestaruusajossa viides uudella ennätystuloksellaan 21,4aly. Mielenkiintoisena seikkana voidaan mainita, että Björn Goop ajoi Enon Vilpillä Kouvolassa 27.6.2020 4500 euron arvoisen T75-voiton.

Evartti

Omistaja: Talli Pajatso
Kasvattaja: Olli Sippola
Valmentaja: Antti Ojanperä
Hoitaja: Jutta Ihalainen
Ohjastaja: Santtu Raitala

Hallitsevan ravikuninkaan Evartin kilpaura ja elämä ylipäätään oli alkuvuodesta hetkellisesti katkolla, mutta niin vain aikaisemminkin koviakin haasteita kohdannut ori taisteli itsensä tälläkin kerralla leikkauspöydän kautta ensin jaloilleen, ja sitten huippukuntoon. Evartin viime vuosi oli aika lailla täydellinen. Ravikuninkuuden lisäksi se voitti mm. Suur-Hollola-ajon Lahdessa ja Suurmestaruuden Mikkelissä. Vuoden 2021 kokonaistienestit nousivat 220.800 euroon. Tänä kesänä Evartti voitti Härmässä Nordic King Heatin suursuosikkina ja Mikkelissä se kiri Suurmestaruudessa vahvalla esityksellä H.V. Tuurin jälkeen kakkoseksi. Antti Ojanperän valmennettava on saanut nyt tasaisesta starttirytmistä taas kiinni, ja hallitsija on taatusti valmis puolustamaan kruunuaan.

H.V. Tuuri

Omistaja: Lootus-Talli
Kilpailuoikeuden vuokraaja: Talli Tuurilla Mennään
Kasvattaja: Lootus-Talli
Valmentaja: Ossi Nurmonen
Hoitaja: Katariina Nurmonen
Ohjastaja: Iikka Nurmonen

H.V. Tuuri debytoi vuonna 2019 Ossi Nurmosen valmennuksesta peruskyvykkään hevosen statuksella ja 32.975 euron voittosummalla. Nyt ori on tehnyt Nurmoselta käsin 26 starttia totosijoin 13-6-2 ja tilipussi on karttunut 132.175 eurolla. Tämän vuoden tienestit ovat jo huikeat 99.625 euroa. Esitykset puhuvat puolestaan, H.V. Tuuri on noussut yhdeksi suomenhevosten kirkkaimmista tähdistä. Tänä vuonna H.V. Tuuri haastoi Odd Heraklesin sekä Solvallan Elitkampenissa, että Härmän Nordic Kingissä, hienoon matsiin. Ori teki sykähdyttävät suoritukset, vaikka jäikin kummallakin kerralla kakkoseksi. Mikkelissä se hallitsi Suurmestaruudessa lopulta tapahtumia 20.000 euron ykköspalkinnon arvoisesti johtopaikalta. Ravi- ja suoritusvarma H.V. Tuuri on kuninkuuskisan debyytissään yksi kisan kovista.

Jokivarren Kunkku

Omistaja: Salmi Arto & Posti Alpo
Kasvattaja: Kivimäki Seppo & Oravisjärvi Pekka
Valmentaja: Antti Ojanperä
Hoitaja: Anniina Pekonen
Ohjastaja: Jukka Torvinen

Jokivarren Kunkku juhli ravikuninkuutta vuonna 2015 Joensuussa. Ori teki vuosina 2015-16 hurjaa jälkeä halliten pitkälti suomenhevosten karkeloita, vaikka Turun 2016 kuninkuuskisa laukkaan vesittyikin. Jokivarren Kunkku starttasi vuosina 2015-16 30 kertaa totosijoin 18-6-1, palkintorahaa näistä kertyi yhteensä 337.455 euroa. Sittemmin haasteet lisääntyivät ja starttimäärät alkoivat pienenemään. Antti Ojanperä on antanut tiimeineen huippukyvykkäälle hevoselle aikaa, ja Jokivarren Kunkku on alleviivannut sanontaa ”hyvät tulevat takaisin”. Tämän vuoden 42.350 euron voittosumma peittoaa helposti kolmen edelliskauden yhteistilin ja taso, jolla ori on suorittanut, on suorastaan sykähdyttävä. Jokivarren Kunkun paluu kuninkuuskisaan on yksi ravivuoden hienoimpia hetkiä.

Joriini

Omistaja: Talli Korkiavuori
Kasvattaja: Kalle Korkiavuori
Valmentaja: Hannu Hietanen
Hoitaja: Sara Hietanen
Ohjastaja: Hannu Hietanen

Joriini on nyt kolmatta kertaa mukana kuninkuuskilpailussa. Lahdessa 2019 tasaisen varma suorittaminen ja vahva esitys päätöskisassa tuottivat ensikertalaiselle kokonaiskisassa hienosti vitossijan. Viime vuonna Seinäjoella odotettiin varmasti enemmän, mutta ori joutui lopulta tuollakin kerralla viidenteen sijaan. Noista kelpo sijoituksista huolimatta Hannu Hietasen suojatilla on potentiaalia astetta parempaankin. Vuonna 2019 Joriini rienasi radoilta 78.163 euroa ja viime vuosi tuotti vieläkin muhkeamman 88.900 euron tilin. Tänä vuonna kuninkuuskisaan on taatusti satsattu ja Joriinilta on kyllä lupa odottaa vahvaa panosta seppeleestä taisteltaessa. Toki takarivin lähtöpaikat kahdelle ensimmäiselle matkalle tuovat omat lisähaasteet mukanaan.

Lissun Eerikki

Omistaja: Hevosmaailma-Talli
Kasvattaja: Hevosmaailma-Talli
Valmentaja: Pekka Luukkonen
Hoitaja: Minna Luukkonen
Ohjastaja: Ari Moilanen

Lissun Eerikki debytoi viime vuonna Seinäjoella kuninkuuskisassa. Odotukset olivat varsin korkealla, mutta maililla hylkäykseen vienyt laukka vesitti haaveet menestyksestä kokonaiskisassa. Lissun Eerikki on viime vuosien aikana alkanut toden teolla lunastamaan kovia odotuksia, joita Pekka Luukkosen valmennettavaan on täysin oikeutetusti kohdistunut. Oriin kova perusluokka on ollut aina tiedossa. Vaikka tuoreimmista starteista Härmästä ja
Mikkelistä ei menestystä tullutkaan, ja vaikka arpaonni lähtöratojen suhteen oli kahdelle avausmatkalle ehkä huonoin mahdollinen, on Lissun Eerikki edelleen yksi kuumimmista suosikeista seppeletaistelussa. Se on iän myötä myös varmistunut. Pekka Luukkosen suojatti on voittanut tällä kaudella jo kuudesti, ja vuoden kokonaistienestit nousevat jo 88.500 euroon.

Sheikki

Omistaja: Anna’s Stable Oy
Kasvattaja: Esko Ketola
Valmentaja: Matti Lautamäki
Hoitaja: Marika Hammar
Ohjastaja: Arto Hammar

Sheikki jäi niukasti rannalle vuonna 2019 Lahden kuninkuuskisasta mutta viime vuonna Seinäjoella valinnan suhteen ei ollut epäselvyyttä. Ori suoritti lopulta nousujohteisesti. Avausmatkalla se jäi hännille, mutta oli maililla mukavasti viides, ja päätösmatkalla sitten todella hienosti kolmas. Debyyttivuonna kokonaiskisan neljäs sija alleviivasi Matti Lautamäen valmennettavan potentiaalia. Vaikka vuoden avausvoitto antaa edelleen odottaa itseään, on Sheikki osoittanut tuoreimmissakin starteissa sijoituksiaan parempaa virettä. Räjähtävää rytminvaihtokykyä oriilta ei välttämättä löydy, mutta Sheikki on yksi niistä kisailijoista, jotka pystyvät menemään pidempäänkin kovaa. Sheikki pystyy onnistuessaan tänäkin vuonna taistelemaan kokonaiskisassa sijoituksista terävimmän kärjen takana.

Uljas Suomalainen

Omistaja: Talli Nea & Merja
Kasvattaja: Nea Interiors Oy
Valmentaja: Tapio Perttunen
Hoitaja: Emmi Liski
Ohjastaja: Antti Teivainen

Uljas Suomainen on yksi tämän vuoden kuninkuuskisan ensikertalaisista. Tapio Perttusen valmennettava oli jo 4-vuotiaana ikäluokkahevonen, mutta vasta tänä vuonna tapahtuneen hurjan kehityksen myötä se on esittänyt avoimen tason otteita. Toistaiseksi uran kovin meriitti on tuore Suur-Hollola-ajon kolmossija, mistä ori ansaitsi 9000 euroa. Tämä on myös tähän mennessä uran suurin yksittäinen palkintopotti. Uljas Suomalainen sijoittui juhannuksena Härmän Nordic Kingissä ennätysajallaan 20,5aly viidenneksi ja ori on kulkenut tänä kesänä kolme kertaa 1.20-alkuisen tuloksen. Antti Teivainen on ajanut hevosta nuorempana kolmesti, näissä parhaimmillaan Uljas Suomalainen oli kertaalleen kolmas.

Veeran Poika

Omistaja: Hyper Stable
Kasvattaja: Palmroth Kyösti & Terno
Valmentaja: Jussi Suominen
Hoitaja: Mira Kesti
Ohjastaja: Jarmo Saarela

Veeran Poika debytoi kuninkuuskisassa ja tavoittelee samalla viikonlopun aikana myös koko uran tienesteissä kunnioitettavan 100.000 euron rajan rikkomista. Jussi Suomisen valmennettava voittaa nykyään kovissa lähdöissä harvoin, mutta tekee tasaisen varmaa työtä tasollaan. Useimmiten myös ravi maistuu, mikä voidaan tänäkin viikonloppuna laskea oriin vahvuudeksi. Veeran Pojan tämän vuoden toistaiseksi paras meriitti lienee selviytyminen Suur-Hollola-ajon finaaliin, missä teki itselleen varsin harvinaisesta laukasta huolimatta ennätyksensä ja oli yhdestoista. Ori pääsee starttiviivalle luonnollisesti ilman suurempia menestyspaineita. Kolme ehjää suoritusta on hyvä tavoite uran ensimmäisessä kuninkuuskisassa.

Vixeli

Omistaja: Tuultenpojat Tiimi
Kasvattaja: Tenhunen Anna-Kaisa & Smolander Juha-Matti
Valmentaja: Tapio Perttunen
Hoitaja: Noora Lahti
Ohjastaja: Tapio Perttunen

Vixeli tekee ensiesiintymisensä kuninkuuskisassa 7-vuotiaana. Tapio Perttusen valmennettava on porukan nuorin, sekä vasta 40 startin rutiinin myötä myös selvästi joukon kokemattomin. Vixeli tekee kuitenkin niin vahvaa ja määrätietoista nousua rodun huipulle, että se on kokonaiskisassa heti yksi realistisista voitontavoittelijoista. Kuninkuuskisa on ollut jo pitkään kauden päätähtäin. Vixeli kävi aikanaan Derbyssä hienon voittomatsin yhdessä Landen Paukun kanssa sijoittuen kakkoseksi kaukana muun porukan edellä. Tänä kesänä ori kiersi Suur-Hollola-ajossa vahvasti neljänneksi. Viimeksi se taisteli Mikkelissä tiukasti Suurmestaruusajon voitosta laukatessaan loppusuoralla, vaikka pikamatka ei ole bravuuri. Vixeli on Seinäjoella hurjan mielenkiintoinen seurattava.

Välkyn Tuisku

Omistaja: Yrjö Kettunen
Kasvattaja: Yrjö Kettunen
Valmentaja: Kimmo Taipale
Hoitaja: Mia Heiskanen
Ohjastaja: Kimmo Taipale

Välkyn Tuisku oli mukana kuninkuuskisassa jo vuosina 2017 sekä 2018 Antti Tupamäen valmennuksesta kilpaillessaan, muttei silloin menestynyt. Kimmo Taipaleelle siirryttyään se oli Lahdessa 2019 Tähen Toivomuksen jälkeen kokonaiskisassa hienosti hopealla. Viime vuonna se joutui jättämään Seinäjoen kuninkuuskisan terveysmurheiden takia väliin. Ori oli jo ehtinyt osoittamaan kovaa kuntoa voittamalla Härmän Nordic Kingin ennen tulevaa kuningasta Evarttia. Kimmo Taipaleen suojatti on osoittanut viime starteissa hyvää nousuvirettä sijoittuen Mikkelin Suurmestaruusajossa kolmanneksi ja Härmän Nordic Kingissä neljänneksi. Välkyn Tuisku on yksi potentiaalisista kandidaateista kokonaiskisan voittajaksikin.