fbpx

Kuninkuuskilpailu

Vuoden 2020 Ravikuningas on EVARTTI! 

 

Lue alta listaus kaikista Kuninkuuskilpailuun osallistuneista hevosista.

A.T. Veeti

Startteja 106: 30–20–14. Voittosumma 129 300 €. Ennätys: 21,6aly

A.T. Veeti on noussut tasaisen varmaan tapaan kohti oriiden absoluuttista huippua. Uran kuusi ensimmäistä kilpailukautta tuottivat alle 17.000 euron palkintorahat mutta tuon jälkeen tilipussi onkin sitten karttunut varsin rivakkaan tahtiin. Vuodesta 2017 lähtien juoksemissa 64 startissa ori on ottanut totosijat 16-13-10 ja kerännyt rahaa 112.375 euroa.

A.T. Veeti tekee startista toiseen rehtiä työtä ja se pystyy tekemään töitä menestyksensä eteen vaikka johtavan rinnaltakin. Kuninkuuskisan debyytti tuotti viime vuonna Lahdessa kahdeksannen sijan. Tänä vuonna Aapo Teperin suojatti hakee kokonaiskisassa paremman puoliskon sijoitusta.

Omistaja: Aapo Teperi
Kasvattaja: Aapo Teperi
Valmentaja: Pasi Teini
Ohjastaja: Juha Länsimäki
Hoitaja: Katri Tein

Caijus

Startteja 54: 10–9–8. Voittosumma 189 106. Ennätys: 20,0aly

Caijus menestyi uransa alussa 4- ja 5-vuotiskausilla erittäin hyvin. Ykkössijat irtosivat mm. niin Biofarm Cupista, Pikkupelimannista ja Pikkukunkusta ja tilipussikin karttui lähes 110.000 eurolla. Tuohon upeaan suhteutettuna vuodesta 2018 tuli jonkin asteinen välivuosi.

Viime kesänä Mika Mäkelän suojatti otti paikkansa myös aikuisten puolella oriiden kärkikaartista. Caijus debytoi Lahdessa kuninkuuskisassa napaten kokonaiskisassa heti komeasti kolmannen sijan. Lähtönopeutta oriilta löytyy, mutta tämän vuoden starteissa keulajuoksut eivät ole kantaneet perille saakka. Nyt lienee selkäjuoksujen vuoro.

Omistaja: Tmi Ravitalli Mika Mäkelä ja Timo Glumoff
Kasvattaja: Nikunen Antti & Heidi
Valmentaja: Mika Mäkelä
Ohjastaja: Antti Teivainen
Hoitaja: Mirka Lehtinen

Camri

Startteja 137: 39–27–11. Voittosumma 379 554 €. Ennätys: 19,9aly

Camri nähdään nyt jo seitsemättä kertaa kuninkuuskisassa ja kolmesti se on sijoittunut kokonaiskisassa kolmanneksi. Vuoden 2017 Vermon kuninkuusraveista Camri joutui jäämään aivan kisan alla pois ja tuota seurasi kymmenen kuukauden tauko. Vuonna 2018 Camri starttasi vain kahdeksan kertaa ollen Rovaniemen kuninkuuskisassa kuitenkin hienosti kolmas. Viime vuonnakin startteja kertyi kahdeksan ja Lahden kuninkuuskisasta irtosi nelossija.

Tämän vuoden vähäistä starttimäärää ei siis tarvitse suuremmin säikähtää. Terho Rautiaisen valmennettava on osoittanut osaavansa olla vireessä kauden päätapahtumassa.

Omistaja: Jani Konnu
Kasvattaja: Jani Konnu
Valmentaja: Terho Rautiainen
Ohjastaja: Terho Rautiainen
Hoitaja: Maarit Huttunen

Evartti

Startteja 55: 21–13–6. Voittosumma 205 325 €. Ennätys: 19,4aly

Koviakin vaikeuksia uransa aikana kohdannut Evartti on tehnyt tänä vuonna niin jäätävää jälkeä, ettei kuninkuuskisan suosikista ole epäselvyyttä. Santtu Raitala on tehnyt oriin rattailla suorastaan huikeaa työtä tarjoten hevoselle kisasta toiseen lähes täydellisiä reissuja. Suur-Hollola-ajon voittoa seurasi Suurmestaruus-ajon ykkössija. Evartti tuli noissa starteissa hyvällä tyylillä voimia tallella maaliin ja
paukkuja on varmasti jäänyt varastoon.

Seinäjoen vuoden 2020 kuninkuuskisassa Evartti on se hevonen, joka muiden tulee kukistaa päästäkseen juhlimaan päätösmatkan jälkeen seppele kaulassa.

Omistaja: Talli Pajatso
Kasvattaja: Olli Sippola
Valmentaja: Antti Ojanperä
Ohjastaja: Santtu Raitala
Hoitaja: Jutta Ihalainen

Joriini

Startteja 125: 21–22–19. Voittosumma 169 768 €. Ennätys: 20,8aly

Joriini debytoi viime vuonna Lahdessa kuninkuuskilpailussa. Tasaisen varma suorittaminen ja vahva esitys päätöskisassa tuottivat ensikertalaiselle kokonaiskisassa hienosti vitossijan. Hannu Hietanen on edennyt suojattinsa kanssa määrätietoisesti kiiruhtamatta ja noususuuntaus on ollut vuosi vuodelta suorastaan käsin kosketeltavaa. Viime kausi tuotti jo muhkean 78.163 euron tilin ja ori tuntuu tänä vuonna nähdyn perusteella kehittyneen entisestään.

Joriini on ilman muuta yksi niistä kuumista haastajista, jonka kohdalla ravikuninkuudestakin puhuminen on tämän kauden näyttöjen perusteella ihan realistinen lähtökohta.

Omistaja: Kalle Korkiavuori
Kasvattaja: Kalle Korkiavuori
Valmentaja: Hannu Hietanen
Ohjastaja: Hannu Hietanen
Hoitaja: Sara Hietanen

Lissun Eerikki

Startteja 49: 15–13–3. Voittosumma 141 610 €. Ennätys: 19,6aly

Kuninkuuskisassa ensimmäistä kertaa mukana oleva Lissun Eerikki on alkanut parin viime vuoden aikana toden teolla lunastamaan kovia odotuksia, joita Pekka Luukkosen valmennettavaan on täysin oikeutetusti kohdistunut. Oriin perusluokka on ollut tiedossa ja on ollut vain ajan kysymys, että Lissun Eerikki kohoaa rodun absoluuttiseen eliittiin.

Uran starttimäärä on varsin maltillinen ja edessä on terveystilanteen sen salliessa varmastikin vielä monta menestyksekästä kilpailukautta. Ari Moilasen vakioajokilla on jo näissä kuninkuuskilpailun debyyttikarkeloissaan sanansa sanottavana kärkisijoistakin taisteltaessa.

Omistaja: Hevosmaailma-Talli
Kasvattaja: Hevosmaailma-Talli
Valmentaja: Pekka Luukkonen
Ohjastaja: Ari Moilanen
Hoitaja: Minna Luukkonen

Pauhis

Startteja 66: 11–17–7. Voittosumma 73 140 €. Ennätys: 21,9aly

Kuninkuuskisan ensikertalainen Pauhis pääsee debyyttiinsä ilman menestyspaineita. Paikka aukesi Välkyn Tuiskun jouduttua jäämään viime metreillä pois. Suur-Hollola-ajon karsinnassa nähty vahva esitys lienee puhunut Pauhiksen puolesta. Olavi Nisosen suojatti on kehittynyt tasaisen varmaan tapaan ja jo muutaman vuoden ajan on ollut nähtävissä, että Pauhiksessa on potentiaalia avoimelle tasolle saakka.

Tarjolla on tulevia vuosia ajatellen hyvää kokemusta. Taktisessa mielessä kisaa on varmastikin helppo lähteä ajamaan. Ori saanee nättejä suojajuoksuja, joiden päätteeksi sitten otetaan se, mitä on tarjolla.

Omistaja: Päivi Luukka, Olavi Nisonen ja Kaisa Riikonen
Kasvattaja: Päivi Luukka
Valmentaja: Olavi Nisonen
Ohjastaja: Olavi Nisonen
Hoitaja: Rebecca Nisonen

Rokin Maxi

Startteja 166: 24–17–11. Voittosumma 138 085 €. Ennätys: 22,5aly

Umpirehtinä taistelijana ja väkivahvana puurtajana tunnettu Rokin Maxi on kuninkuuskisassa mukana nyt kolmatta kertaa. Nyyti-Maria Timosen valmennettava oli 11. vuonna 2018 Rovaniemellä ja 10. viime vuonna Lahdessa. Noiden sijoitusten parantamiseen on Seinäjoella varmastikin ihan realistiset saumat.

Rokin Maxi on saanut viime vuosina rutiinia kovista lähdöistä ja myös vauhtia on iän myötä löytynyt lisää. Varmasti myös varusteratkaisuilla on ollut tähän merkitystä. Toki oriin vahvuudet sopivat parhaiten päätösmatkalle, josta se Rovaniemellä nappasikin hienosti kuudennen sijan.

Omistaja: Tikkutalli ja Markku Pasanen
Kasvattaja: Tikkutalli
Valmentaja: Nyytti-Maria Timonen
Ohjastaja: Teemu Okkolin
Hoitaja: Nyyti-Maria Timonen

Sheikki

Startteja 92: 25–11–11. Voittosumma 127 515 €. Ennätys: 22,2aly

Sheikki jäi viime vuonna niukasti rannalle Lahden kuninkuuskisasta, mutta tänä vuonna valinnan suhteen ei varmastikaan ollut epäselvyyttä. Lahden kuninkuusviikonlopusta lähtien Sheikki on napannut 16 startista totosijat 5-1-3 keräten 63.350 euron palkintorahat. Helmikuussa Lahdessa ravatun Kavioliiga Grand Prix’n voitto toi 20.000 euroa ja mm. Evartin ja Välähdyksen päänahat.

Räjähtävää rytminvaihtokykyä Matti Lautamäen valmennettavalta ei löydy mutta Sheikki on rehti kilpailija, joka pystyy tekemään myös töitä menestyksensä eteen. Onnistuessaan Sheikki nousee kokonaiskisassa puolenvälin paikkeille.

Omistaja: Anna’s Stable Oy
Kasvattaja: Esko Ketola
Valmentaja: Matti Lautamäki
Ohjastaja: Arto Hammar
Hoitaja: Marika Hammar

Tähen Toivomus

Startteja 70: 29–14–10. Voittosumma 452 666 €. Ennätys: 19,7aly

Aina lahjakkaaksi tiedetty ja jo varsavuosina mainetta ja mammonaa niittänyt Tähen Toivomus osallistui vasta viime vuonna Lahdessa ensimmäistä kertaa kuninkuuskisaan. Pauli Raivion suojatti voitti avausmatkan, oli maililla kolmas
ja päätösmatkalla oli taas voiton vuoro. Kokonaiskisan ykkössija irtosi 0,8 sekunnin marginaalilla.

Menestys ei tullut kenellekään yllätyksenä, sillä ori starttasi kisaan yhtenä kuumimmista suosikeista. Hallitseva kuningas ottaa myös tänä vuonna näin ennakkoon asemat kirkkaimmista parrasvaloista. Mikkelissä nähty vahva loppuveto
osoitti kunnon olevan kohdallaan.

Omistaja: Pauli Raivio ja Teri-Talli Oy
Kasvattaja: Taisto Rautiainen
Valmentaja: Pauli Raivio
Ohjastaja: Henri Bollström
Hoitaja: Laura Raivio

Vixen

Startteja 128: 17–15–14. Voittosumma 216 025 €. Ennätys: 20,6aly

Neljättä kertaa kuninkuuskisassa mukana oleva Vixen oli debyytissään 2017 Vermossa yhdeksäs mutta 2018 Rovaniemeltä irtosi jo viides sija ja viime vuonna Lahdessa ori oli kuudes. Kahdesti päätösmatka on ollut vahvana jyränä tunnetun Vixenin paras matka mutta Rovaniemellä napattu mailin kakkossija on toistaiseksi Markus Porokan suojatin paras onnistuminen kuninkuuskisassa.

Mika Forss ajoi ensimmäistä kertaa tällä kaudella Vixeniä Kaustisella 3100 metrin kisassa ja tuloksena oli hieno kakkossija. Edelle jäi vain Joriini. Kuntokäyrä osoittaa oikeaan suuntaan. Seinäjoella oriin rattaille istuu Iikka Nurmonen.

Omistaja: Talli Pääpäivä
Kasvattaja: Anna-Kaisa Tenhunen ja Juha-Matti Smolander
Valmentaja: Markus Porokka
Ohjastaja: Iikka Nurmonen
Hoitaja: Jenni Porokka

Vixus

Startteja 35: 14–6–4. Voittosumma 249 742 €. Ennätys: 19,2aly

Nelivuotiskaudella vuonna 2017 Vixus tyhjensi pajatson oikein kunnolla voittaen mm. Pikkupelimannin, Pikkuprinssin, Oulu Expressin, Kriteriumin ja Satakunta-ajon. Kauden jälkeen tilipussi oli karttunut huikeasti 140.605 eurolla. Tuon jälkeen haasteitakin on matkaan mahtunut.

Tähän kauteen Katja Melkon valmennettava on valmistautunut länsinaapurin puolella ja tuoreet kivikovat startit Ruotsissa ja Norjassa ovat osoittaneet kovaa kuntoa, vaikka kärkisijat erinäisistä syistä johtuen haaveeksi jäivätkin. Vixus on heti uransa ensimmäisessä kuninkuuskisassa varteenotettava voittajakandidaatti.

Omistaja: Talli Tosivixut
Kasvattaja: Tenhunen Anna-Kaisa & Smolander Juha-Matti
Valmentaja: Katja Melkko
Ohjastaja: Jorma Kontio
Hoitaja: Mari Leinonen