fbpx

Kuningatarkilpailu

Vuoden 2021 Ravikuningatar on SUVEN SAMETTI! 

 

Lue alta listaus kaikista kuningatarkilpailuun 2021 osallistuneista hevosista.

Ciiran Tähti

Omistaja: L.M.V. Stable Oy
Kasvattaja: Voutilainen Harri & Roponen Niina
Valmentaja: Seppo Suuronen
Hoitaja: Kaisa Tamminen
Ohjastaja: Esa Holopainen

Kuningatarkisassa ensimmäistä kertaa mukana oleva Ciiran Tähti on noussut ryminällä tammojen eliittiin. Tämän vuoden muhkeat 34.000 euron tienestit nostavat Seppo Suurosen suojatin tammojen rahatilastossa kakkospaikalle, ja saman sijoituksen se nappasi myös viimeisessä ravikuningatar-rankingissa. Näistä lähtökohdista osaavista käsistä tuleva debytantti joutuu kantamaan myös menestyspaineita. Vuoden toistaiseksi arvokkain 8.000 euron ykkönen irtosi Lahdessa (4.7.) Suur-Hollola-Ajon Tammatähdestä. Uran ensimmäinen 3100 metrin matka tuotti puolestaan Vermossa (14.7.) A.V. Marttilan Tammasarjassa voiton johtopaikalta. Ciiran Tähti pystyy suorittamaan hyvin myös maililla, vaikka uralla ei vielä yhtään pikamatkan voittoa olekaan. Tämän se osoitti Härmän ja Mikkelin kakkossijoillaan.

Elias Juonetar

Omistaja: Kainuun Ammattiopisto-Liikelaitos
Kilpailuoikeuden vuokraaja: Talli Juonikkaat
Kasvattaja: Kainuun Ammattiopisto-Liikelaitos
Valmentaja: Terho Rautiainen
Hoitaja: Maarit Huttunen
Ohjastaja: Terho Rautiainen

Elias Juonetar on ottanut tänä vuonna kolme voittoa, mutta nuo ykkössijat ovat useamman kuukauden takaa. Helmikuussa Terho Rautiaisen suojatti nappasi ykkösrahat kahdesti ja maaliskuussa kertaalleen. Tamma on ollut perinteisesti talvella parhaimmillaan. Tänä vuonna kesäkuukausien paras näyttö lienee kesäkuun alussa Seinäjoella tammalähdössä Liisan Tulilinnun takana irronneet kakkosrahat. Kymmenvuotiaaksi varttunut Elias Juonetar on kehittynyt vuosi vuodelta, ja aika oli nyt kypsä ensiesiintymiselle kuningatarkisassa. Seinäjoella sunnuntaina juostava päätösmatka on tamman uran 117. startti, ja samalla sen ensimmäinen 3100 metrin kilpailu. Keskipitkällä matkalla se on startannut kahdesti vuonna 2018.

Hetviina

Omistaja: Christer Sandholm
Kasvattaja: Christer Sandholm
Valmentaja: Antti Tupamäki
Hoitaja: Heidi Nurmi
Ohjastaja: Antti Tupamäki

Neljättä kertaa kuningatarkisassa mukana oleva Hetviina on viime vuoden pettymyksestä huolimatta vahvojen näyttöjen myötä itseoikeutettu suosikki. Lähtökohdat olivat Seinäjoella 2020 samat. Lopullisen murtautumisen avoimen tason huipulle tehneen tamman suosikkiasema oli selkeä ja kahden ensimmäisen matkan voittojen myötä useimmat valmistautuivat jo virittelemään seppelettä Antti Tupamäen valmennettavalle. Päätösmatka ei kuitenkaan sujunut toivotulla tavalla, ja Hetviinan oli lopulta tyytyminen kokonaiskisassa neljänteen sijaan. Hetviinan debyytti kuningatarkisassa päättyi Rovaniemellä 2018 keskeytykseen ja Lahdessa se oli jo kokonaiskisassa viides. Noususuuntaus jatkunee, mutta aika näyttää, onko tamma jo valmis kantamaan suosikin paineet seppeleeseen oikeuttavalla tavalla?

Lakan Leija

Omistaja: Mikko Tuomaala
Kasvattaja: Maatalousyhtymä Tuomaala
Valmentaja: Erkki Tuomaala
Hoitaja: Mikko Tuomaala
Ohjastaja: Santtu Raitala

Lakan Leija debytoi kuningatarkisassa viime vuonna Seinäjoella. Tasaisen vahva ja varma suorittaminen tuotti heti hienosti kokonaiskisassa viidennen sijan. Vahva suoritus ja hieno sijoitus, jonka parantamiseenkin tammalla on potentiaalia. Lakan Leija on kehittynyt tasaisesti vuosi vuodelta ja tilanne kauden päätapahtuman alla vaikuttaa erittäin hyvältä. Erkki Tuomaalan valmennettavan kausi käynnistyi vasta toukokuussa. Tamma on startannut nyt viidesti jäämättä kertaakaan ulos totosta. Kauden ensimmäinen ykkössija nähtiin viimeksi Mikkelissä, kun vahva kiri kantoi St Michel Tammatähdessä 7.000 euron arvoiseen voittoon. Kuntokäyrä osoittaa yläviistoon, kyseessä on ravi- ja suoritusvarma hevonen, joka menee myös päätösmatkan. Lakan Leija on kuningatarkisan yksi voittajakandidaateista.

Liinan Liekki

Omistaja: Kurhelan Valmennus- Ja Ravitalli
Kasvattaja: Aino Ulvila
Valmentaja: Jouko Kurhela
Hoitaja: Jonna Kurhela
Ohjastaja: Juha Kurhela

Liinan Liekki on yksi kuningatarkisan debytanteista. Jouko Kurhelan valmennettava on osoittanut todellakin hallitsevansa voittamisen jalon taidon, sillä se ottanut tämän vuoden aikana jo seitsemän ykkössijaa. Kyseessä onkin tämän myötä tässä vaiheessa vuotta voitokkain suomenhevostamma. Laukattomista starteistaan se on napsinut kuluvan vuoden aikana tähän mennessä peräti 7/10 ykkössijaa. Tuorein tolppa irtosi viimeksi Seinäjoella keskipitkällä matkalla keulasta varmaan tapaan. Taakse jäivät mm. kuningatarkisassa mukana olevat Taksvenla ja Lakan Leija. Kymmenvuotiaaksi varttunut tamma on jo tässä vaiheessa varmistanut uran kovimman vuosittaisen tilipussin 13.800 euron tienesteillään. Rattailla istuva Juha Kurhela on ajanut Liinan Liekillä 73 starttia. Näistä 14 on päättynyt voittoon.

Liisan Tulilintu

Omistaja: Susanna Raevaara ja Arno Vepsäläinen
Kasvattaja: Susanna Raevaara ja Jukka Vepsäläinen
Valmentaja: Harri Kotilainen
Hoitaja: Terhi Kotilainen
Ohjastaja: Harri Kotilainen

Liisan Tulilintu on aivan kiistatta ollut läpi uran ”kyvykäs mutta epävarma” -kategorian hevonen, mutta tamma tuntuu varmistuneen. Kymmenestä tuoreimmasta startista vain yhdessä laukka on pilannut pelin. Se tapahtui juhannuksena Härmän Power Parkissa, missä Liisan Tulilintu laukkasi ensimmäiseen kaarteeseen mentäessä keulapaikasta taistellessaan. Liisan Tulilintu debytoi kuningatarkisassa vuonna 2019 Lahdessa, mutta laukkasi kahdella avausmatkalla hylkäykseen. Päätösmatkalla ravi maistui, tuloksena viides sija. Viime vuonna avausmatkan nelossija sekä mailin ja päätösmatkan kakkossijat toivat kokonaiskisassa hienosti hopeaa vain 1,3 sekuntia Virin Camillalle häviten. Harri Kotilaisen valmennettava tavoittelee tosissaan tuon sijoituksen petraamista pykälällä.

R.R. Valssitar

Omistaja: Yrjö Kettunen
Kasvattaja: Reijo Ranne
Valmentaja: Kimmo Taipale
Hoitaja: Mia Heiskanen
Ohjastaja: Ari Moilanen

Juhannuksena Härmässä Nordic Queenin nelossija kovan totokolmikon (Hetviina, Liisan Tulilintu ja Suven Sametti) takana sekä Lahdessa Suur-Hollola-viikonlopun tammamailin keulavoitto sinetöivät R.R. Valssittaren ensiesiintymisen kuningatarkisassa. Tamma osoitti jo
maaliskuussa hyvää virettä napaten Kuopiossa SuperToto75-kierroksen tammalähdössä ja Vermossa Tammatähdessä arvokkaat totosijat. Tämän jälkeen meno oli hetken taas tasapaksumpaa, mutta Kimmo Taipaleen valmennettava tuntuu löytäneen vahvan nousuvireen aivan oikeaan aikaan. Kuningatarkisadebyytin lisäksi R.R. Valssitar juoksee sunnuntaina myös ensimmäistä kertaa urallaan 3100 metrin matkalla. Kolmesti tamma on startannut keskipitkällä matkalla, mutta esimerkiksi totosijat ovat noissa starteissa jääneet haaveeksi.

Sokru

Omistaja: Matti Mäki-Mattila
Kasvattaja: Timo Tuominen
Valmentaja: Matti Mäki-Mattila
Hoitaja: Merja Pekkala
Ohjastaja: Timo Tuominen

Sokru debytoi vuonna 2019 Lahdessa kuningatarkisassa. Avausmatkan kakkossija nosti hyvin sujuneen alkukauden jälkeen odotuksia entisestään, mutta sunnuntain matkat eivät menestyskulkua jatkaneet, ja lopulta ero kuningatarseppeleen voittaneeseen Vieskerin Virvaan venyi yli 15 sekuntiin. Palkintorahoja Lahdesta kertyi kuitenkin 10.250 euroa ja koko vuoden 2019 tilipussi kohosi yli 30.000 euroon. Viime vuonna pyörä ei kuitenkaan syystä tai toisesta pyörinyt vastaavaan malliin, eikä kuningatarkisan paikasta ollut realistista haaveilla. Sokru palasi parrasvaloihin tänä kesänä, kun se hallisi Vermossa 16.6. A.V. Martttilan Tammasarjaa mailin matkalla keulasta 24,2-kertoimisena yllättäjänä varmaan tapaan. Tuosta startista kertyneet 5.000 euroa ovat lähes 2/3 koko vuoden voittosummasta.

Suven Sametti

Omistaja: Perttuset & Nea ja Pekka
Kasvattaja: Team 4 Tenoria
Valmentaja: Tapio Perttunen
Hoitaja: Pinja Kalenius
Ohjastaja: Tapio Perttunen

Suven Sametti debytoi kuningatarkisassa 6-vuotiaana 35 startin rutiinilla. Tapio Perttusen suojatti on nuoresta iästään huolimatta kapasiteetiltaan kuitenkin niin kovaa kaliiberia, että se on heti yksi kokonaiskisan suosikeista. Syksyllä 2019 Kriteriumissa viidenneksi sijoittunut Suven Sametti alleviivasi viime vuonna kykyjään voittamalla Lappeenrannassa Villinmiehen Tammakilvan ja Jyväskylässä TammaDerbyn. Kokonaisansiot kohosivat 5-vuotiskaudella 60.800 euroon. Suven Sametti on kehittynyt tänä vuonna edelleen, ja Tapio Perttunen on kommentoinut valmennettavaansa kuningatarkisan alla realistisen optimistiseen tapaan.
Lappeen startti ajettiin passiivisesti osana valmistautumista kauden päätehtävään. Nyt on sopiva hetki haastaa kokeneemmat kilpasiskot kaikkein kovimmassa kisassa.

Taksvenla

Omistaja: Veijo Hakala
Kasvattaja: Veijo Hakala
Valmentaja: Veijo Hakala
Hoitaja: Niko Rajala
Ohjastaja: Hannu Torvinen

Taksvenla debytoi viime vuonna Seinäjoella kuningatarkisassa ilman suurempia menestyspaineita. Se suoritti tasaisesti, mikä kantoi kokonaiskisassa kahdeksanteen sijaan. Tuon sijoituksen petraaminen on hyvä ja varsin realistinen tavoite tämän vuoden karkeloissa. Kunto tuntuu olevan kauden päätapahtuman alla vahvasti nousussa, ja tämä seikka varmasti sinetöikin Taksvenlan paikan kuningatarkisassa. Seinäjoella 8.7. keskipitkällä matkalla tamma seurasi Liinan Liekin keulasta voittamassa lähdössä johtavan takaa varmasti kakkosrahoille heittäen lopussa haastettakin. Viimeksi Mikkelissä Hannu Torvinen ajoi St Michel Tammatähdessä määrätietoisesti keulasta. Taksvenla oli hyvä kolmas Lakan Leijalle ja Ciiran Tähdelle häviten. Vire on siis kohdallaan.

Tähtituula

Omistaja: Suvelan Talli
Kasvattaja: Tähen Talli
Valmentaja: Jussi Suominen
Hoitaja: Jemina Suominen
Ohjastaja: Antti Teivainen

Tähtituula debytoi viime vuonna Seinäjoella kuningatarkisassa. Paras onnistuminen nähtiin tuolla kerralla sunnuntaina maililla, missä Jussi Suomisen valmennettava oli viides. Viime vuonna Tähtituula voitti heinäkuun puolivälissä ensin Vermossa A.V. Marttilan Tammasarjan, sitten marraskuussa Lappeenrannassa tavallisen iltaravilähdön, sekä joulukuussa vielä Vermossa Tammatähden. Tämän vuoden ensimmäinen ykkössija on toistaiseksi antanut kuitenkin odottaa itseään. Suur-Hollola-raveissa ajetussa tammalähdössä se nappasi kuitenkin tärkeän kakkossijan jättäen taakseen useita nytkin vastassa olevia kilpasiskoja. Tammojen porukka on viime vuoden tapaan tasainen ja juoksunkulut sekä päivän vireet näyttelevät keskeistä roolia. Viime vuoden yhdeksännen sijan parantaminen on hyvä tavoite.

Vennelmon Varma

Omistaja: Tero Kallinen
Omistusoikeuden vuokraaja: Tapio Kukkonen
Kasvattaja: Teija Itälä
Valmentaja: Tapio Kukkonen
Hoitaja: Elina Kukkonen
Ohjastaja: Janne Räisänen

Tasaisen varmaa tiliä vuodesta toiseen tekevä Vennelmon Varma on Seinäjoella yksi kuudesta kuningatarkisassa debyyttinsä tekevästä hevosesta. Pohjatyö kisalipulle tehtiin varmastikin viime talvena lokakuun ja tammikuun välisenä aikana. Vennelmon Varma starttasi tuon neljän kuukauden aikana 16 kertaa totosijoin 7-4-3 ja palkintorahoja kertyi 33.500 euroa. Vaikka kaksarisijat ovatkin tuon jälkeen olleet tiukassa, on Tapio Kukkosen suojatti suorittanut läpi kesän tasaisen hyvällä tasolla, mikä riitti lopulta tasaisesta rintamasta mukaan kuningatarkisaan. Ensikertalaisena Vennelmon Varma pääsee viivalle ilman suurempia menestyspaineita. Tamma on juossut urallaan 3100 metrin matkalla 11 kertaa. Tästä ei ole ainakaan haittaa rankkaa kisarupeamaa ajateltaessa.